Ficha disposicion

Ficha disposicion





Ordre de 28 de maig de 1986, de la Conselleria de Sanitat i Consum, sobre condicions mínimes exigibles als campaments de turisme i a les acampades.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 395 de 23.06.1986
Referència Base de Dades:  0943/1986
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 24.06.1986
    Notes: S'estableixen normes sobre condicions higiènico-sanitàries mínimes exigibles a les instal.lacions i serveis de tots els campaments de turisme i acampades, públics o privats, que despleguen la seua activitat dins l'àmbit geogràfic de la Comunitat Valenciana, a fi d'obtenir l'autorització de sol.licitar en forma i temps, una vista d'inspecció sobre el correcte estat higiènico-sanitari de les instal.lacions. DG de Salut i Assistència Primària. - Vegeu el Reial decret 3787/1979, de 19 de desembre, requisits mínims d'infrastructura mínima en els allotjaments (BOE de 18/01/71). Vegeu l'Ordre de 28 de juny de 1972: informes sobre requisits d'infrastructura en els allotjaments turístics (BOE de 06/07/72),
    Aquesta disposició afecta:
      Desenvolupa o complementa:
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat i Consum
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Sanitat Turisme
    Descriptors:
      Temàtics: control sanitari, higiene pública, turisme, càmping, salut pública, zona d'esplai, forest



Ordre de 28 de maig de 1986, de la Conselleria de Sanitat i Consum, sobre condicions mínimes exigibles als campaments de turisme i a les acampades.

L'auge cada vegada major que experimenta la practica del campament de turisme i l'acampada lliure, como a maneres d'entrar en contacte directa amb la natura, aconsella l'adopció de diverses mesures sanitàries que preserven del risc per a la salut pública que poden representar aquests tipus d'iniciatives, si no es desplegen dintre unes vies minimes d'infrastructura i amb l'observança d'exigències bàsiques de sanitat ambiental.

En aquesta matèria la regulació estatal venia donada pel Reial Decret 3787/70, de 19 de desembre i per l'Ordre de 28 de juny de 1972, dictada en desenvolupament d'aquell. Assumides per la Generalitat Valenciana plenes competències en aquest tema, el Decret 63/86, de 19 de maig, del Consell, estableix la normativa d'ordenació dels campaments de turisme, per a l'àmbit geogràfic de la nostra Comunitat. Davant d'aquesta situació, cal completar la regulació dels campaments de turisme ingroduint les especificacions sanitàries d'acomodació a l'estructura administrativa autonòmica.

Per això, i en ús de les atribucions que corresponen a aquesta Conselleria, segons el que disposa l'article 44 de la Llei de Govern Valencià, de 30 de desembre de 1983,

ORDENE:

I. Campaments de turisme

Article primer

Tots els campaments de turisme, públics o privats, que despleguen llur activitat dins l'àmbit geogràfic de la Comunitat Valenciana, hauran d'observar i complir les normes establertes en aquesta Ordre.

El que preveu aquesta Disposició és sense perjudici del compliment de qualsevol altres requisits sanitaris i d'infrastructura ordenats per la legislació específica reguladora d'aquesta activitat, segons les distintes categories oficials de les instal·lacions, o per les normes particulars que hagen dictat els Ajuntaments dels termes municipals on aquestes es troben ubicades.

Article segon

Pel que preveu aquesta Ordre, es consideraran campaments públics de turisme, aquells que són definits en l'article 1 del Decret 63/86, del Consell de la Generalitat Valenciana, amb qualsevol de les classificacions que contempla l'article 10 de la disposició esmentada.

Article tercer

Les condicions higiènico-sanitàries de les instal·lacions i serveis a què fan referència els articles 15, 20, 22 i 29 del Decret 63/86 del Consell de la Generalitat Valenciana, per a obtenir autorització administrativa d'obertura dels campaments de turisme, seran justificades per les empreses sol·licitants mitjançant la documentació següent:

a) Certificat que l'abastiment d'aigua potable es realitza per l'empresa -pública o privada- que distribueix la corresponent al nucli habitat al que geogràficament pertanya el campament, o si hi manca, justificant que l'abastiment propi està inscrit en el Registre Sanitari corresponent, en els casos en què pertanya a l'empresa mateixa titular del campament.

b) Certificat de l'Ajuntament o Comunitat el sistema de clavegueram del qual acometen, on conste que les aigües residuals s'incorporen a la xarxa d'aquest sistema, o si hi manca, autorització administrativa que habilite, per a l'abocament d'aigües residuals en llit públic o mar litoral, emesa per l'organisme competent. Si hi mancan ambdós documents, cal acompanyar memòria tècnica descriptiva del procés de tractament i destinació darrera de l'efluent d'aigües residuals, la qual haurà de ser positivament informada per l'Autoritat Sanitària.

c) Certificació de l'Ajuntament corresponent o empresa especialitzada on es facen constar les condicions en què es realitza la recollida diària dels residus sòlids, o si hi manca, memòria tècnica descriptiva del procediment d'emmagatzemament, recollida, transport i destinació darrera dels residus sòlids, quan aquestes tasques les duga a terme el titular del departament. En aquest darrer cos, la memòria haurà de ser informada positivament per l'Autoritat Sanitària.

d) Memòria tècnica on es detallen els equips de farmaciola i de primers auxilis de què es dispose, amb indicació expressa dels Facultatius que cobreixen els Serveis Mèdics, i horaris en què aquestos els presten.

Article quart

Cada any, amb un mes d'antel·lació a la data d'obertura de la temporada, o en el mes de maig si el funcionament és ininterromput durante tot l'any, els titulars dels campaments de turisme sol·licitaran de l'Autoritat Sanitària Municipal competent la realització d'una visita d'inspecció sobre el correcte estat higiènic i sanitari de les instal·lacions.

La sol·licitud d'inspecció haurà d'anar acompanyada de la documentació esmentada en l'article anterior.

Article cinqué

Els Serveis Sanitaris Municipals, dins els deu dies següents a la recepción de la sol·licitud i de la documentació exigida, informaran de les inspeccions realitzades al Servei Territorial de Sanitat de la província, de la Conselleria de Sanitat i Consum.

Les Direccions Territorials de Sanitat i Consum, a la vista d'allò actuat i de qualsevol altra diligència que consideren oportú practicar, resoldran sobre el resultat, positiu o negatiu, de la Inspecció. Si la resolució és desfavorable, hi haurà d'anar motivada i amb indicació al sol·licitant de les deficiències observades així com de les mesures correctores a aplicar-hi.

Es remetrà còpia a la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme de les resolucions produïdes per a la seua constància i coneixement.

Article sisé

L'incompliment de l'obligació de sol·licitar la inspecció amb la periodicitat i les condicions que s'assenyalen en l'article quart, així com, si s'escau, el funcionament de les instal·lacions sense esmenar les anomalies que es determinen en la resolució de les Direccions Territorials de Sanitat i Consum, podrà donar lloc a les sancions que corresponguen segons la normativa vigent, sense perjudici de les competències que en aquest ordre pertanyen a la Conselleria d'Indústria, Comerç i Turisme.

II. Acampades

Article seté

Amb independència de la resta de requisits i condicions que hagen de reunir perquè siguen autoritzats pels organismes corresponents, els campaments a què fa referència l'article 2n, paràgraf primer, del Decret 63/86, del Consell de la Generalitat Valenciana, hauran de complir les exigències sanitàries següents:

a) Abastiment d'aigua amb la deguda garantia sanitària. A tal efecte, hi haurà de comptar-se, si més no, amb un dipòsit de capacitat suficient per al consum de dos dies amb una dotació mínima de 50 litres per campista i dia, i amb un sistema continu de desinfecció per hipoclorit o altre bactericida autoritzat.

L'aigua abastida haurà de tenir les garanties sanitàries que exigeix la legislació vigent en aquesta matèria.

b) Una zona o instal·lació fixa de serveis higiènics o si hi manca, letrines, ubicades en un lloc que garantesca la no contaminació de cursos d'aigua o aqüífers.

Aquests serveis es mantindran en correctes condicions de neteja o higiene, realitzant-se diariament llur llavement amb desinfectants específics i, cos d'utilizar-se rases, aplicar-hi diàriament un desinfectant i tapar-les. En els casos en què l'abocament final es realitze en una fossa sèptica, aquesta haurà d'estar degudament autoritzada i es vigilarà el seu bon funcionament.

c) Un sistema d'emmagatzemament dels residus sòlids mitjançant contenedors amb tapa practicable. Es disposarà d'un servei de recollida d'aquests o d'una zona d'abocament controlat, amb les garanties sanitàries pertinents de no contaminació de llits d'aigua i aqüifers i amb un sistema d'emmagatzemament desinfectat.

Article vuité

Els Ajuntaments a través dels Serveis sanitaris, vetlaran perquè es complesquen a tothora els requisits mínims d'higiene i salubritat, imposant als usuaris d'aquestes zones d'acampada l'obligació d'atendre a les tasques bàsiques i necessàries de manteniment.

Article nové

Aquelles acampades no contemplades en els articles anteriors, i a les quals fa referència l'article 8é del Decret 63/86, del Consell de la Generalitat Valenciana, observaran els següents requisits mínims de caire sanitari:

a) Abastiment d'aigua: els campistes s'abastiran d'aigua provinent de llocs indicats expressament com a «aigua potable de consum públic»; o si no n'hi ha, d'aigua sanitàriament permissible. En aquest darrer cos, s'hi disposarà d'un dipòsit específic i adequat, on es realitze una desinfecció amb hipoclorit en quantitat de 0'5 milígrams de clor actiu per litre.

b) Excretes: es faran en zones adquades que impedesquen la contaminació de llits d'aigua i aqüífers, practicant rases en el terreny, les quals diàriament hauran de ser tapades per tongades per tal d'evitar el desplegament de vectors animals.

c) Residus: hauran de ser emmagatzemats en bosses que posteriorment seran lliurades al sistema municipal de recollida i tractament de residus sòlids urbans, o bé arreplegats en llocs convenients (rases en terreny no permeable) que després seran tapades i eventualment desinfectades.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza la Direcció General de Salut i Assistència Primària perquè dicte les disposicions i adopte les mesures que calguen per al més exacta compliment de tot el que estableix aquesta Ordre.

Segona

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València 7 de maig de 1986.

El Conseller de Sanitat y Consumo,

JOAQUIM COLOMER I SALA

Mapa web