Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 30 de desembre de 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'establix el contingut i el model de la declaració de conflicte d'interessos prevista en l'Orde de 27 de gener de 2004 de la Conselleria de Sanitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4937 de 02.02.2005
Número identificador:  2005/X806
Referència Base de Dades:  0538/2005
 



ORDE de 30 de desembre de 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'establix el contingut i el model de la declaració de conflicte d'interessos prevista en l'Orde de 27 de gener de 2004 de la Conselleria de Sanitat. [2005/X806]

L'article 5 de l'Orde de 27 de gener de 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regula la visita dels delegats de laboratoris a les institucions sanitàries (DOGV núm. 4.689, d'11.02.2004) establix que en les reunions, congressos, sessions i similars declarades d'interés científic per la Conselleria de Sanitat, així com en les realitzades en centres sanitaris dependents de la Conselleria de Sanitat, ha de ser preceptiu el compliment de la “declaració de conflicte d'interessos” pels seus ponents i que estes declaracions han d'estar disponibles o, si és el cas, entregar-se als participants, en els actes referenciats.

D'altra banda, l'Orde de 10 de juny de 1986 de la Conselleria de Sanitat i Consum, regula el reconeixement d'interés sanitari per als actes de caràcter científic que tinguen lloc a la Comunitat Valenciana, i la present orde introduïx, com a nou requisit en la sol·licitud, la formalització de la declaració de conflicte d'interessos.

El terme conflicte d'interessos definix les situacions en què el juí professional sobre un interés primari podria estar inadequadament influït per un interés secundari. L'interés primari està definit per les obligacions professionals que, en la seua formulació més general i en el context dels actes científics, queden configurades com la integritat, veracitat i exactitud de la informació científica que transmeten els conferenciants, ponents, professors o similars. Els interessos secundaris poden ser de molts tipus, però en el context de l'esmentada Orde de 27 de gener, estan definits per l'existència d'algun vincle econòmic, formal o informal, entre el ponent i els fabricants, proveïdors, distribuïdors, etc., de medicaments, productes, equips o altres tecnologies d'ús sanitari. La investigació biomèdica i la seua difusió és finançada moltes vegades per la indústria farmacèutica i de tecnologies sanitàries, i el conflicte d'interessos, real o percebut, és una situació usual en les activitats científiques que no té connotacions pejoratives, ni significa que els interessos secundaris siguen il·legítims o no desitjables.

L'Orde de 27 de gener i la present norma no tenen com a objectiu limitar els possibles vincles econòmics entre els ponents o conferenciants, i els diversos patrocinadors, que en tot cas han d'atindre's a la normativa vigent, ni previndre les intervencions de ponents o conferenciants amb possibles conflictes d'interessos, sinó que pretén incrementar la transparència en les reunions científiques l'interés sanitari de les quals haja estat reconegut per la Conselleria de Sanitat o tinguen lloc en els seus centres sanitaris, de manera que els assistents puguen valorar per si mateixos la importància dels interessos en competència en cada cas concret, seguint les normes habituals en la investigació biomèdica, en les publicacions científiques i en les reunions i activitats formatives de diversos països.

Basant-se en tot això anterior, i a fi de desplegar els continguts de la declaració de conflicte d'interessos en les reunions científiques declarades d'interés cientificosanitari per la Conselleria de Sanitat i en els actes cientificosanitaris fets en centres sanitaris dependents i fent ús de les facultats que em conferix l'article 35.e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre (LCV 1983, 2286), del Govern Valencià, modificada per la Llei 1/2002, de 26 de febrer (LCV 2002, 102), i el Decret 116/2003, (LCV 2003, 234), del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat,

ORDENE

Article 1. Àmbit d'aplicació

En les reunions o actes cientificosanitaris reconeguts d'interés cientificosanitari per la Conselleria de Sanitat, així com en els cursos i altres actes cientificosanitaris fets en centres sanitaris dependents de la Conselleria de Sanitat, és preceptiu el compliment d'una “declaració de conflicte d'interessos” pels seus ponents, d'acord amb el que especifica la present orde. La present norma no s'aplica en centres privats quan no se sol·licite el reconeixement d'interés sanitari de l'acte científic.

Article 2. Definicions

Per a esta norma es consideren les definicions següents:

Conflicte d'interessos: totes les situacions en què un ponent, comunicant, orador, professor o similar mantinga o haja mantingut relacions econòmiques amb empreses els productes de les quals, tecnologies o similars siguen mencionats en la seua ponència, conferència, classe, comunicació o similar, que inclou productes rivals substitutius o complementaris.

Organitzador de l'acte: qualsevol persona física o jurídica, de caràcter públic o privat, que actue com a promotora o organitzadora de la reunió, curs o acte científic corresponent.

Patrocinador: qualsevol persona física o jurídica, de caràcter privat, que finance totalment o parcialment la reunió, curs o acte científic corresponent, així com les persones físiques o jurídiques, de caràcter privat, que financen totalment o parcialment, meses, conferències, ponències o comunicacions concretes en un acte científic, els estudis en què estes es basen o els seus autors o coautors.

Ponències finançades: qualsevol conferència, ponència, comunicació oral o gràfica, classes o altres activitats formatives, que hagen rebut ajudes d'investigació, beques, finançament de viatges, honoraris per conferències, cursos, consultories o similars d'un patrocinador o organitzador. Tenen esta consideració tant si el finançament es va fer per al desplegament de l'estudi els resultats del qual es difonen com per a la seua presentació en l'acte; tant si les ajudes van ser en metàl·lic com en espècie, i si van ser fetes directament pel patrocinador o a través d'empreses, institucions o altres intermediaris vinculats o contractats per ell. Per a això no es considera finançament en espècie els materials formatius com ara llibres científics, revistes mèdiques i similars.

Article 3. Actes cientificosanitaris que desitgen obtindre el reconeixement d'interés cientificosanitari per part de la Conselleria de Sanitat

3.1. Els organitzadors de reunions o actes científics que desitgen obtindre el reconeixement d'interés cientificosanitari per part de la Conselleria de Sanitat han d'enviar, juntament amb la documentació que el sol·licita, el seu compromís exprés de sol·licitar als conferenciants, ponents, comunicants o altres oradors una declaració de conflicte d'interessos. El contingut de la declaració s'ajustarà a l'inclòs en l'annex 1 d'esta orde. Les declaracions rebudes s'arxiven juntament amb la documentació necessària per a la sol·licitud del reconeixement d'interés sanitari en la unitat responsable de la tramitació.

3.2. Esta informació queda en poder dels organitzadors, ha d'estar disponible durant la celebració de la reunió científica, pot ser sol·licitada pels assistents acreditats i, si és el cas, pel personal acreditat per la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris o pels Inspectors de Servicis Sanitaris de la Generalitat Valenciana.

3.3. En la informació escrita o en suport magnètic de la reunió científica que es publique o es distribuïsca als assistents ha de constar un resum de la declaració de conflicte d'interessos que incloga, com a mínim, les fonts de finançament relacionades amb la ponència, comunicació o similar amb indicació dels fons obtinguts.

Article 4. Actes cientificosanitaris que tinguen lloc en dependències de la Conselleria de Sanitat

4.1. En els cursos i altres actes científics que tinguen lloc en dependències de la Conselleria de Sanitat els organitzadors han d'entregar en la respectiva gerència o direcció mèdica hospitalària, direcció d'Atenció Primària, junt amb la documentació de sol·licitud de realització del curs, una declaració de conflicte d'interessos del professorat, ponents o semblants, el contingut de la qual s'ajustarà a l'inclòs en l'annex 1 d'esta orde. Tota la documentació l'ha d'arxivar en un expedient únic la direcció.

4.2. Esta informació ha d'estar disponible durant la celebració del curs o acte científic, pot ser sol·licitada pels assistents acreditats i, si és el cas, pel personal acreditat per la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris, els inspectors de servicis sanitaris de la Generalitat Valenciana, o la direcció del centre sanitari respectiu.

4.3. En la informació escrita o en suport magnètic dels cursos i altres actes científics que es publique o es distribuïsca als assistents ha de constar un resum de la declaració de conflicte d'interessos que incloga, com a mínim, les fonts de finançament relacionades amb la ponència o comunicació amb indicació dels fons obtinguts.

Article 5. Comunicació o informació sobre els resultats o conclusions dels estudis i treballs d'investigació sobre medicaments o indicacions no autoritzades a Espanya, dirigits a la comunitat científica

5.1. Quan un orador haja de donar informació sobre els resultats d'estudis i treballs d'investigació sobre medicaments no autoritzats o indicacions no autoritzades a Espanya dirigits a la comunitat científica, ha de donar compte d'esta circumstància a la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris de la Conselleria de Sanitat, per mitjà de remissió, amb almenys deu dies hàbils d'antelació a l'inici de la reunió científica, de la declaració de conflicte d'interessos de l'orador, el resum de la ponència i l'horari de l'acte.

5.2 En tot cas, el ponent queda obligat a fer constar tant en el seu parlament com en els textos escrits que els medicaments o indicacions sobre els quals recauen els estudis o treballs d'investigació no estan autoritzats a Espanya. Igualment, s'han de fer constar els fons obtinguts per l'autor per o per a la seua realització i font de finançament quan es facen públics estudis i treballs sobre medicaments, en compliment del que disposen la Llei 25/1990, de 20 de desembre, del Medicament i el Reial Decret 223/2004, de 6 de febrer, regulador d'assajos clínics amb medicaments.

València, 30 de desembre de 2004

El conseller de Sanitat,

VICENTE RAMBLA MOMPLET

ANNEX (1)

Declaració de conflicte d'interessos per a adjuntar a la sol·licitud de realització de cursos i altres actes científics sanitaris que tinguen lloc en centres sanitaris dependents de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana.

Títol del curs: ____________________________

Organitzador: ____________________________

Patrocinador: ____________________________

Professor/ponent: ____________________________

En relació amb la declaració de conflicte d'interessos prevista en l'Orde de 30 de desembre de 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual s'establix el contingut i el model de la declaració de conflicte d'interessos prevista en l'article 5 de l'Orde de 27 de gener de 2004 (DOGV núm. 4.689, de data 11.02.2004), faig constar que:

La intervenció que presente en el curs citat en l'encapçalament NO ha sigut finançada, totalment o parcialment, per cap empresa amb interessos econòmics en els productes, equips o similars citats en la intervenció;

En els últims 3 anys NO he rebut finançament de cap empresa amb interessos econòmics en els productes, equips o semblants citats en la meua intervenció;

Jo o els meus familiars directes NO som propietaris, no tenim accions o participacions, i no mantenim relacions contractuals amb empreses amb interessos econòmics en els productes, equips o similars, incloses les empreses amb productes, equips o semblants rivals, substitutius o complementaris, citats en la meua intervenció,

Si no marca cap dels 3 apartats anteriors, detalle les possibles relacions de conflicte d'interés:

La intervenció que presente ha sigut finançada per ....... per mitjà de:

Ajudes investigació Fons obtinguts:

Beques Fons obtinguts:

Honoraris per conferència Fons obtinguts:

Altres

Descriga'ls: Fons obtinguts:

____________________ ____________________

____________________ ____________________

____________________ ____________________

En els últims 3 anys he rebut finançament per un import superior a 6.000 euros anuals de:

Any: .................... Empresa/es:..........................

Any: .................... Empresa/es:..........................

Any: .................... Empresa/es:..........................

En la meua família o personalment hi ha relacions econòmiques amb .............., de tipus: Propietat Accions Contractuals Altres.

En la meua intervenció està previst tractar sobre fàrmacs l'ús dels quals no està autoritzat a Espanya, o sobre indicacions no autoritzades de fàrmacs aprovats a Espanya.

Firma i data

Note s:

El finançament inclou les ajudes d'investigació, beques, finançament de viatges, honoraris per conferències, cursos, consultories o similars rebuts d'empreses relacionades amb els continguts de la intervenció. Tenen esta consideració tant si el finançament es va fer per al desplegament de l'estudi els resultats del qual es difonen com si es va fer per a la presentació en l'acte, tant si les ajudes van ser en metàl·lic com en espècie, i si es van fer directament pel patrocinador o a través d'empreses, institucions o altres intermediaris vinculats o contractats per ell. No es considera finançament en espècie els materials formatius com ara llibres científics, revistes mèdiques i similars.

Mapa web