Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 9 de febrer de 1996, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual regula el Programa de Prevenció de Càncer de Mama de la Comunitat Valenciana



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2705 de 08.03.1996
Referència Base de Dades:  0409/1996
 



ORDRE de 9 de febrer de 1996, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual regula el Programa de Prevenció de Càncer de Mama de la Comunitat Valenciana

Preámbulo

El càncer de mama constitueix un important problema de salut en els països occidentals, per l'elevada incidència i mortalitat. Des dels anys cinquanta, la freqüència d'aquest tipus de neoplàsia creix d'una manera constant i significativa. En els últims vint anys, la probabilitat de desenrotllar un càncer mama en una dona del món occidental, ha passat d'1 sobre 20 a 1 sobre 11 (Cancer Facts and Figures. American Center Society 1983).

Pel que fa la mortalitat, el càncer de mama és la primera causa de mort tumoral en la dona, i és, també, la primera causa absoluta de morts en dones de 35 a 54 anys.

Malgrat els avanços diagnòstics i terapèutics, no s'ha vist cap minva en la mortalitat per un càncer de mama em els darrers 40 anys. El pronòstic depèn principalment de l'extensió de la malaltia en el moment de la detecció, per la qual cosa aconseguir un diagnòstic precoç en una fase en què els tractaments són més eficaços és una de les vies teòriques de millorar les possibilitats de guariment.

Fins ara i malgrat la magnitud del problema, hom no disposa de mètodes eficaços de prevenció primària. Com a conseqüència, la prevenció secundària mitjançant el cribatge (screening), el propòsit és detectar la malaltia en un estadi primerenc, és una estratègia fonamental per al control de la malaltia.

La Conselleria de Sanitat i Consum, sensibilitzada per aquest problema, recull les recomanacions de l'OMS, el programa «Europa contra el càncer» de la Unió Europea, i també les línies del Ministeri de Sanitat, el 1992, engega el Programa de Prevenció del Càncer de Mama de la Comunitat Valenciana que ha estat ampliat en successius anys, segons la disponibilitat pressupostària.

D'acord amb l'anterior, i després de l'experiència desplegada en aquesta comunitat pel programa de prevenció de càncer de mama i a fi de millorar la prevenció d'aquest problema de salut i a proposta de la Direcció General de Salut Pública,

ORDENE

Article primer

1.1 El programa de prevenció de càncer de mama en la Comunitat Valenciana tindrà com a objectiu reduir la mortalitat per aquest tumor.

1.2 La detecció precoç s'adreça a dones asimptomàtiques amb edats compreses entre els 45 a 65 anys.

Article segon

Per aplicar el programa del càncer de mama cal garantir l'ús de la metodologia següent:

- Citació sistemàtica, per a fer estudis, partir dels cens poblacionals.

- Estudi de les mames, a través d'una mamografia bilateral i exploració clínica selectiva.

- Estudis amb intervals de dos anys.

- Doble lectura de les mamografies a càrrec d'un especialista en radiologia.

- Haurà de quedar garantit, en tot moment, el drenatge de les dones amb sospita o trobada de malignitat en l'assistència especialitzada per a la confirmació diagnòstica i tractament en cas de necessitat. El temps entre la confirmació diagnòstica i el tractament no excedirà de 3 setmanes.

- En el cas de confirmació diagnòstica de tumor es declararà al Registre de Tumors de la Comunitat Valenciana.

Article tercer

Com a objectiu del programa de detecció de càncer de mama, s'hi adopten els estàndards establerts en els programes nacionals i internacionals.

- La taxa de participació en els estudis fets en les primeres voltes se situarà en el 70% de les dones citades per primera vegada i haurà d'haver, en successius estudis, una continuïtat d'almenys un 75% del primer estudi al segon.

- La taxa de citació per a estudis complementaris a la mamografia no superarà el 5% de les dones estudiades.

- La taxa de detecció caldrà situar-la entre 4 i 5 casos per mil de les dones estudiades.

- La precocitat diagnòstica obliga la pràctica de tractaments quirúrgics conservadors i l'augment de l'esperança de guariment.

- El seguiment de les dones estudiades, amb l'ajut del Registre de Tumors, ha de permetre un descens de la mortalitat per càncer de mama, almenys, un 30%.

Article quart

Els casos detectats en el Programa de Prevenció de Càncer de Mama seran declarats al Registre de Tumors de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que preveu l'Ordre d'1 d'agost de 1989, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual crea el Registre de Tumors de la Comunitat Valenciana.

Article cinquè

La Conselleria de Sanitat i Consum, a través de la Direcció General de Salut Pública, establirà convenis de col·laboració amb les institucions públiques o privades per al desplegament del Programa de Prevenció de Càncer de Mana dins el territori autonòmic, sempre que complisca els criteris que preveu aquesta ordre.

Article sisè

Es constitueix la Comissió de Coordinació per a la Prevenció del càncer de mama en la Comunitat Valenciana, que depèn de la Direcció General de Salut Pública en el marc del Pla Integral de Lluita contra el Càncer de Mama de la Comunitat Valenciana.

Article setè

La Comissió de Coordinació per a la Prevenció de Càncer de Mama, estarà formada pel director general de Salut Pública, estarà integrada pel:

- Director del Pla Integral de Lluita contra el Càncer de la Comunitat Valenciana, com a membre permanent.

- Dos representants del Programa de Prevenció del Càncer de Mama, de la Direcció General de Salut Pública.

- Un representant de la Direcció General del Servei Valencià de Salut.

- Dos especialistes en radiodiagnòstic.

- Tres especialistes en Oncologia Mèdica i Radioteràpia Oncològica.

- Dos especialistes en anatomia patològica.

- Un especialista en cirurgia.

- Un especialista en protecció radiològica

- I tots els experts considerats necessaris per assessorar sobre aspectes concrets.

Seran designats pel conseller de Sanitat i Consum a proposta del director general de Salut Pública.

Article vuitè

Són funcions de la Comissió de Coordinació per a la Prevenció de Càncer de Mama:

a) Definir les línies generals del programa, pel que fa a objectius i metodologia, en el marc del Pla Integral de Lluita contra el càncer, i aprovar les modificacions eventuals, a fi de garantir un funcionament homogeni de les unitats, que assegure l'equitat i la comparança entre elles.

b) Precisar els objectius anuals del programa i avaluar l'aplicació de la metodologia i el compliment dels objectius esmentats.

c) Verificar l'adequació dels recursos materials i humans en funció de l'anàlisi del programa.

d) Efectuar el seguiment del programa, a través dels informes elaborats pels responsables i els experts assessors.

e) Informar de la situació del programa als respectius organismes i traslladar-hi les decisions de la comissió. Elaborar la memòria anual de l'activitat.

f) Efectuar l'avaluació global del programa i de les repercussions sanitàries i socials.

g) Definir les línies d'investigació prioritàries en aquest camp i regular la utilització per a finalitat científica, per part dels possibles usuaris, de la informació que genera el programa.

h) Informar perceptivament les propostes d'autorització d'activitats o instal·lacions sanitàries que es presenten, d'unitats de prevenció de càncer de mama.

DISPOSICIó FINAL

Primera

Faculta la Direcció General de salut Pública i la Direcció General del Servei Valencià de Salut per adoptar les mesures necessàries en el desplegament d'aquesta normativa.

Segona

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Tercera

Queda derogada l'Ordre de 18 de maig de 1994, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual regula el Programa de Prevenció del Càncer de Mama a la Comunitat Valenciana.

València, 9 de febrer de 1996.

El conseller de Sanitat i Consum,

JOAQUíN FARNóS GAUCHíA

Mapa web