Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 212/2010, de 17 de desembre, del Consell, que regula el règim jurídic del personal emèrit de les institucions sanitàries de l'Agència Valenciana de Salut.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6421 de 21.12.2010
Número identificador:  2010/13689
Referència Base de Dades:  013519/2010
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 22.12.2010
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Funció pública Salut pública
    Descriptors:
      Temàtics: funcionari, condició de jubilació, metge, professió independent, centre mèdic , monografies, personal estatutari d'institucions sanitàries, A/A1, Agència Valenciana de Salut



DECRET 212/2010, de 17 de desembre, del Consell, que regula el règim jurídic del personal emèrit de les institucions sanitàries de l'Agència Valenciana de Salut. [2010/13689]

Preàmbul

La Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut, va establir, en la disposició addicional quarta, la possibilitat que nomenen, amb caràcter excepcional, els servicis de salut, personal emèrit entre llicenciats sanitaris jubilats, quan els mèrits rellevants del seu currículum professional ho aconsellaren.

Este decret té com a objectiu establir, dins de l'àmbit de l'Agència Valenciana de Salut, la figura del personal emèrit, regular els requisits necessaris per a adquirir esta condició, el procediment per a obtindre-la i també els drets i les funcions inherents a este reconeixement.

D'acord amb este decret, el nomenament com a personal emèrit constituïx, per a professionals jubilats que hagen acreditat una trajectòria especialment distingida en el camp de l'assistència, la docència o la investigació en l'àmbit de les ciències de la salut, un reconeixement, de caràcter vitalici, del prestigi i de la rellevància professional adquirits al llarg de la vida laboral activa.

Paral·lelament a este reconeixement honorífic, el personal emèrit esdevé una figura de característiques singulars, a fi de possibilitar que estos professionals puguen mantindre un llaç amb les institucions sanitàries que els permeta una relació activa i retribuïda compatible amb la percepció de les prestacions de jubilació pròpies dels règims de la Seguretat Social i, per tant, excepcional.

Per tot això, fent ús de les competències que té en matèria de sanitat la Generalitat, d'acord amb el que disposa l'article 54 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, segons la redacció donada per la Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, d'acord amb el que establixen els articles 18.f i 43 de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i després de la deliberació del Consell, en la reunió del dia 17 de desembre de 2010,

Decrete

Article 1. Objecte

Este decret té com a objectiu regular el procediment per al reconeixement de la condició de personal emèrit de l'Agència Valenciana de Salut, els requisits necessaris per a adquirir esta condició i també els drets i les activitats inherents a este reconeixement.

Article 2. Àmbit d'aplicació

1. Este decret s'aplica al personal estatutari amb nomenament fix en alguna de les categories professionals per a l'accés a la qual s'exigisca tindre una llicenciatura sanitària, que estiga jubilat de les institucions sanitàries de l'Agència Valenciana de Salut i tinga els altres requisits que establix l'article 4 d'este decret.

2. El que preveu este decret no s'aplica al personal titular d'una plaça vinculada amb una universitat per un conveni o concert subscrit a l'empara de la normativa vigent en esta matèria. En este supòsit, el reconeixement i nomenament de personal emèrit de les persones titulars d'una plaça vinculada amb una universitat es regix per les normes que regulen la figura de professor emèrit, amb caràcter general, en l'àmbit universitari i pels estatuts de la universitat.

Article 3. Drets i obligacions del personal emèrit

1. El nomenament com a personal emèrit comporta una dedicació al centre sanitari del qual és titular l'Agència Valenciana de Salut que fa la proposta de nomenament, d'acord amb el que disposa este decret.

2. El desplegament de les activitats que comporta el reconeixement com a personal emèrit comporta l'assignació d'una gratificació anual, compatible amb la percepció de la pensió de jubilació, dins dels límits que establix l'article 77.3 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

3. El personal emèrit té dret a fer constar esta condició en totes les funcions públiques o privades que faça, i també el de fer ús de les instal·lacions del centre al qual s'haja adscrit, només pel que fa a l'exercici de les activitats conseqüents al nomenament a què fa referència l'article 5 d'este decret.

4. El personal emèrit no ocupa cap plaça bàsica ni cap lloc de plantilla de l'Agència Valenciana de Salut.

Article 4. Requisits per a l'accés a la condició de personal emèrit

Són requisits per a l'accés a la condició de personal emèrit:

1. Tindre la condició de personal estatutari amb nomenament fix en alguna de les categories professionals per a l'accés a les quals s'exigisca tindre una llicenciatura sanitària.

2. Estar en situació de jubilació com a personal estatutari fix i no haver fet els 75 anys.

3. Acreditar un període mínim de 20 anys de prestació de servicis en institucions sanitàries de titularitat pública com a llicenciat sanitari, dels quals els 10 anys abans de la jubilació els ha d'haver exercit en un o més centres sanitaris dels quals siga titular l'Agència Valenciana de Salut.

4. Acreditar un currículum de mèrits especialment rellevants en l'àmbit de l'assistència sanitària, la docència o la investigació en el camp de les ciències de la salut, en el conjunt de tota la trajectòria professional. Per a això, este currículum ha de comptar amb l'informe favorable emés per la comissió de valoració que es regula en l'article 8 d'este decret.

5. Tindre la capacitat funcional necessària per a dur a terme les activitats corresponents al nomenament com a personal emèrit, ben acreditada per la unitat perifèrica de Prevenció de Riscos Laborals de la Conselleria de Sanitat del centre en què el treballador prestava els servicis fins a la data de la jubilació.

Article 5. Activitats pròpies del personal emèrit

El personal emèrit pot fer en el centre sanitari al qual s'adscriga activitats de consultoria, informe i docència, d'acord amb el que preveu la disposició addicional quarta de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del Personal Estatutari dels Servicis de Salut.

Article 6. Duració, pròrroga, condicions i extinció de la prestació de servicis com a personal emèrit

1. El nomenament com a personal emèrit té una vigència inicial de dos anys. No obstant això, transcorregut este termini, a proposta de la gerència del departament, i després de la sol·licitud de la persona interessada, es pot prorrogar per períodes anuals, sempre que es mantinguen els requisits exigits en l'article 4 d'este decret.

2. La pròrroga l'ha de sol·licitar la persona interessada, davant de la gerència del departament a què estiga adscrita, tres mesos abans de la data de venciment del nomenament. La gerència ha d'emetre un informe i proposta sobre la pròrroga sol·licitada, que ha d'elevar a la Direcció Gerència de l'Agència Valenciana de Salut, que l'ha de tramitar segons el procediment per a l'obtenció del nomenament com a personal emèrit.

3. El nomenament com a personal emèrit comporta una dedicació en el centre sanitari a què s'adscriga de 700 hores anuals, que ha de distribuir la persona responsable de l'òrgan directiu del centre sanitari a què s'adscriga la persona nomenada.

4. L'exercici de l'activitat com a personal emèrit finalitza per les causes següents:

a) El compliment del termini inicial de vigència del nomenament o de la pròrroga o els pròrrogues, si se'n fan.

b) La renúncia de la persona nomenada.

c) L'incompliment reiterat de les funcions de la persona nomenada sense cap causa justificada. En este cas, s'ha de fer el tràmit d'audiència a la persona interessada. Comporta la pèrdua de la condició de personal emèrit.

d) La pèrdua sobrevinguda de la capacitat funcional, sense perjuí del caràcter vitalici i honorífic de la condició de personal emèrit.

e) Fer 75 anys.

Article 7. Caràcter vitalici de la condició de personal emèrit

Una vegada extingit l'exercici de l'activitat com a personal emèrit, es manté, amb caràcter vitalici i honorífic, este reconeixement, sense dret a cap gratificació.

Article 8. Procediment per al reconeixement de la condició de personal emèrit

1. El procediment per al nomenament de personal emèrit s'inicia d'ofici a proposta de la gerència del departament que corresponga al lloc de treball que exercia el personal abans de la jubilació, amb el consentiment de la persona el nomenament del qual es proposa.

La proposta d'inici del procediment pot efectuar-se des de tres mesos abans i fins a tres mesos després de la data en què la persona el nomenament de la qual es proposa haja de complir l'edat de jubilació. En el primer cas, s'ha d'adjuntar a la proposta la documentació acreditativa d'esta circumstància. S'ha d'entendre que la declaració de la jubilació constituïx una condició necessària de l'efecte del nomenament que procedisca.

La proposta d'inici del procediment, juntament amb la documentació que acredita els requisits establits en els números 1, 2, 3 i 5 de l'article 4 d'este decret i el currículum professional, que s'adjunta a la documentació que justifica els mèrits al·legats, s'envia a la Direcció Gerència de l'Agència Valenciana de Salut.

Rebuda la proposta, la Direcció Gerència de l'Agència Valenciana de Salut l'esmena, si cal, i comprova que la persona el nomenament de la qual es proposa té els requisits establits en els números 1, 2, 3 i 5. Si és així, envia l'expedient a la comissió d'experts.

2. Es crea una comissió d'experts, per a la valoració dels mèrits acreditats pels professionals els nomenaments com a personal emèrit dels quals es proposen. Per a exercir esta funció, la comissió pot demanar els informes que considere necessaris.

Els membres de la comissió d'experts els nomena el conseller de Sanitat. Està integrada per:

a) Un president: el director general de Recursos Humans de l'Agència Valenciana de Salut.

b) Cinc vocals: nomenats entre personal llicenciat sanitari en actiu en una institució sanitària de l'Agència Valenciana de Salut prestigiós professionalment, dels quals tres els proposen la Direcció General d'Assistència Sanitària o organitzacions col·legials i un altre les societats científiques.

c) Un secretari, que actua amb veu però sense vot i té la condició de personal estatutari fix o funcionari de carrera.

La comissió d'experts té la condició d'òrgan col·legiat i regix les seues actuacions pel que establix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú. Queda adscrita a la Direcció Gerència de l'Agència Valenciana de Salut.

Una vegada valorats els mèrits de la persona proposada, la comissió d'experts efectua una proposta motivada no vinculant sobre el nomenament com a personal emèrit, que la Direcció Gerència de l'Agència Valenciana de Salut eleva al conseller de Sanitat.

3. El conseller de Sanitat dicta la resolució, si és el cas, de nomenament de personal emèrit, que s'ha de publicar en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

La resolució del conseller de Sanitat que posa fi al procediment per al reconeixement de la condició de personal emèrit es pot recórrer per mitjà d'un recurs potestatiu de reposició, d'acord amb el que establixen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, o en la via contenciosa administrativa, d'acord amb les previsions de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa.

4. El termini màxim per a resoldre i notificar este procediment és de tres mesos i els efectes de la falta de resolució expressa per a les persones interessades són desestimatoris, d'acord amb el que disposa l'article 44.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 9. Gratificacions del personal emèrit

Les gratificacions es paguen en 12 mensualitats, amb la limitació individual del fet que, sumades a la pensió de jubilació, no poden superar les retribucions bàsiques i complementàries de caràcter fix que percebia la persona nomenada abans de la jubilació, totes considerades en el còmput anual.

Article 10. Registre de personal emèrit

1. Es crea el Registre de Personal Emèrit de l'Agència Valenciana de Salut, en el qual s'han de fer totes les inscripcions relatives als nomenaments del personal emèrit.

2. El registre és únic i depén de la Direcció General de Recursos Humans de l'Agència Valenciana de Salut, que el gestiona de manera centralitzada.

La creació i el manteniment de dades de caràcter personal d'este registre es regixen pel que disposa la normativa en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

3. En el registre es fan constar les dades següents:

a) Dades identificatives del personal emèrit.

b) Data de nomenament com a personal emèrit.

c) Data de concessió de les pròrrogues del nomenament com a personal emèrit.

d) Data d'extinció de l'exercici de l'activitat retribuïda com a personal emèrit.

DisposiciONS addicionalS

Primera. Actualització de les gratificacions

Les gratificacions del personal emèrit, que es fixen per a l'any 2011 en 12.000 euros bruts anuals, s'han d'actualitzar anualment, d'acord amb els increments generals establits pressupostàriament per al personal estatutari.

Segona. Limitació dels nomenaments de personal emèrit

El nombre de nomenaments de personal emèrit que comporten l'exercici d'activitats i la percepció de gratificacions consegüent s'establix en un màxim de cinc.

Disposició transitòria

Única. Personal que es trobe en situació de jubilació abans de l'en­trada en vigor d'este decret

El personal llicenciat sanitari inclòs en l'àmbit d'aplicació d'este decret que es trobe en la situació de jubilació abans de l'entrada en vigor d'este decret pot ser proposat per al nomenament com a personal emèrit, si té els requisits establits, en el termini de tres mesos des de l'endemà de la publicació de la norma.

DisposiciONS finalS

Primera. Habilitació competencial

Es faculta el conseller de Sanitat per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament del que establix este decret.

Segona. Entrada en vigor

Este decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 17 de desembre de 2010

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Sanitat,

MANUEL CERVERA TAULET

Mapa web