Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 15 de desembre de 2005, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es crea el Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5173 de 10.01.2006
Número identificador:  2005/M14654
Referència Base de Dades:  0113/2006
 



ORDE de 15 de desembre de 2005, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es crea el Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana. [2005/M14654]

El càncer és un dels principals problemes de salut de la Comunitat Valenciana. Per a afrontar este problema la Conselleria de Sanitat va elaborar un pla d'acció, el Pla Oncològic de la Comunitat Valenciana, que orienta i definix la política sanitària contra el càncer (Orde de 29 de gener de 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regula el Pla Oncològic de la Comunitat Valenciana; DOGV núm. 4.691). Este pla recull les prioritats d'acció en diferents àmbits, entre els quals hi ha els sistemes d'informació.



La informació epidemiològica sobre càncer ha estat regulada per l'Orde d'1 d'agost de 1989, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual es crea el Registre de Tumors de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 1.130). La posterior creació i desplegament de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública (Decret 16/1997, de 28 de gener, del Govern Valencià, pel qual es crea la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública, DOGV núm. 2.927) i la recent promulgació de la Llei 4/2005 de Salut Pública de la Comunitat Valenciana (DOGV núm. 5.034) fan necessari revisar la normativa sobre este aspecte.

Per això, i d'acord amb el Decret 26/2005, de 4 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat (DOGV núm. 4.914), segons el qual corresponen a la Direcció General de Salut Pública les funcions de gestionar, coordinar i avaluar els registres d'interés en salut pública i amb el Decret 16/1997, adés esmentat, en el qual s'establix que a la Direcció General de Salut Pública correspon el disseny i establiment de programes específics de vigilància davant de problemes de salut concrets així com la realització d'estudis epidemiològics.







ORDENE



Article 1

Es crea el Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana, que s'integra dins de la Xarxa Valenciana de Vigilància en Salut Pública, la qual formarà part del Sistema d'Informació en Salut Pública recollit en l'article 64 de la Llei 4/2005, de Salut Pública de la Comunitat Valenciana.



Article 2

El Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana té com a objecte cobrir les necessitats informatives epidemiològiques d'incidència, supervivència, història natural i altres dels tumors diagnosticats i/o tractats en els servicis sanitaris de la Comunitat Valenciana, proporciona informació epidemiològica de validesa contrastada sobre els tumors, permet l'estudi de possibles diferències quant a la distribució geogràfica, afavorix l'anàlisi dels factors associats a la presentació i proveïx indicadors que possibiliten la comparació de la situació a la Comunitat Valenciana amb altres territoris.





Article 3

El Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana queda integrat en el Servici d'Estudis Epidemiològics i Estadístiques Sanitàries de l'Àrea d'Epidemiologia dependent de la Direcció General de Salut Pública, i coordinarà les activitats amb l'Oficina del Pla del Càncer pel que fa a l'apartat b de les funcions de l'oficina segons estan establides en l'article 2 de l'Orde de 14 d'abril de 2003, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es crea l'Oficina del Pla del Càncer.



Article 4

El Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana du a terme les activitats següents:

a) Gestionar la informació epidemiològica sobre càncer:

- Normalitzar la informació i ferramentes informàtiques d'acord amb pautes homologades internacionalment.

- Recollir, processar, integrar i analitzar la informació.

- Avaluar el sistema.

- Fer la difusió de la informació periòdicament.

- Comparar i avaluar la informació disponible.

b) Coordinar-se amb els servicis i unitats de la Conselleria de Sanitat que intervenen o actuen en matèria de càncer a la Comunitat Valenciana.

c) Coordinar-se amb els servicis i unitats de la Conselleria de Sanitat que intervenen o actuen en matèria de desenvolupament o adaptació de les ferramentes informàtiques corporatives que siguen necessàries per a la realització de les funcions.

d) Coordinar-se amb els servicis i unitats de la Conselleria de Sanitat que intervenen o actuen en matèria d'informació poblacional.



e) Coordinar-se amb altres sistemes i registres d'índole semblant ubicats fora de l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



Article 5

S'integren en el Sistema d'Informació de Càncer de la Comunitat Valenciana el Registre de Tumors Infantils de la Comunitat Valenciana, el Registre de Tumors de Castelló i el Sistema d'Informació Oncològic de la Comunitat Valenciana. Les altres unitats funcionals que siguen creades en este àmbit s'afegiran al sistema.





Article 6

Els establiments sanitaris i centres que formen part de la xarxa sanitària valenciana pública o privada, duen a terme, en l'apartat concret de la informació sobre càncer, les activitats següents:



- Recollir dades de tots els tumors diagnosticats i/o tractats en el centre i notificar-los al Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana, segons els procediments i models establits pel sistema i atenent la definició de cas que es determine.



- Disposar d'un sistema de recuperació de la informació per al centre, o adequar l'existent, de manera que permeta la comunicació de dades segons els procediments establits.

- Col·laborar amb la recollida de casos en els aspectes de validació i comprovació.

- Permetre l'accés de personal del Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana, degudament identificat, a les unitats o servicis del centre que siga necessari per a la recollida d'informació sobre casos en els aspectes que siga necessari.

- Subministrar la informació que sobre la matèria els siga requerida pel Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana, atendre les seues indicacions i facilitar les activitats que el mateix sistema necessite fer amb vista al bon funcionament.



Estes activitats s'efectuaran d'acord amb l'article 66 de la Llei 4/2005, de Salut Pública de la Comunitat Valenciana.





Article 7

L'obligació del compliment de les activitats previstes en l'article 6 de la present orde recau sobre el director mèdic del centre sanitari.





Article 8

D'acord amb l'article 10.3 de la Llei 14/1986, General de Sanitat, i amb els articles 7 a 11 de la Llei Orgànica 15/1999, de Protecció de Dades de Caràcter Personal, el Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana garantix la confidencialitat de la informació i assegura, a més, que el seu ús serà estrictament sanitari.



Així mateix, el Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana està obligat al compliment de l'article 66 de la Llei 4/2005, de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, pel que fa a les dades de caràcter personal de manera que siguen comunicades només per a l'exercici de les atribucions mencionades en l'article 4 de la present orde, per al tractament posterior per a garantir la salut dels habitants de la Comunitat Valenciana, així com amb fins històrics, estadístics o científics en l'àmbit de la salut pública. La cessió de dades de caràcter personal estarà subjecta a la legislació en matèria de protecció de dades de caràcter personal.





Article 9

El grup de treball sobre sistemes d'informació establit per l'article 3 de l'Orde de 29 de gener de 2004, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regula el Pla Oncològic de la Comunitat Valenciana, es constituïx com a Comissió de Seguiment i Control del Sistema d'Informació sobre Càncer de la Comunitat Valenciana i s'encarrega de vetlar pel compliment de totes les activitats conduents a assegurar el bon funcionament del sistema. Els membres d'esta comissió els designa la Conselleria de Sanitat.





Disposició derogatòria



Queda derogada l'Orde d'1 d'agost de 1989, de la Conselleria de Sanitat i Consum, per la qual es crea el Registre de Tumors de la Comunitat Valenciana.



Disposició final



La present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 15 de desembre de 2005



El conseller de Sanitat,

VICENTE RAMBLA MOMPLET

Mapa web