Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 10/2010, de 7 de gener, del Consell, pel qual es crea i regula l'Observatori de Necessitats de Recursos Humans Sanitaris Especialitzats del Sistema Sanitari Valencià.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6182 de 12.01.2010
Número identificador:  2010/143
Referència Base de Dades:  000192/2010
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Sanitat
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Assistència sanitària Organització de l'administració
    Descriptors:
      Temàtics: política sanitària, personal sanitari, metge, necessitat de mà d'obra, reglament intern , òrgan col.legiat, monografies



DECRET 10/2010, de 7 de gener, del Consell, pel qual es crea i regula l'Observatori de Necessitats de Recursos Humans Sanitaris Especialitzats del Sistema Sanitari Valencià. [2010/143]

PREàMBUL

El factor humà és un element indispensable en la constitució dels sistemes de salut. L'atenció sanitària és una prestació de servicis en què l'element humà resulta especialment clau per a l'activitat i els resultats, pels especials requisits tècnics, d'especialització, personals i psicològics que s'hi exigixen. D'altra banda, els treballadors sanitaris estan influïts i sotmesos a una sèrie de factors socials, demogràfics, tecnològics, epidemiològics, als quals s'ha de donar resposta.

La Conselleria de Sanitat, conscient d'això, s'ha marcat com a objectiu aconseguir el potenciament d'un personal sanitari eficaç, eficient i en nombre adequat perquè el sistema de salut valencià responga als desafiaments tant actuals com emergents i, de forma addicional, es proporcione informació abundant i rigorosa per a donar suport a la resta d'accions que, de forma conjunta, constituïxen la gestió dels recursos humans del sistema sanitari.

En este sentit, l'article 18 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, establix que les administracions públiques, a través dels seus servicis de salut i dels òrgans competents en cada cas, han de fomentar, entre les seues actuacions, la millora i adequació de les necessitats de la formació del personal al servici de l'organització sanitària.

També l'article 34 de la Llei 16/2003, de 28 de maig, de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut, exigix que la formació i el desenvolupament de la competència tècnica dels professionals s'orienten cap a la millora de la qualitat del Sistema Nacional de Salut, per a la qual cosa es requerix la col·laboració permanent entre els òrgans de les administracions públiques competents en matèria d'educació, sanitat, treball i assumptes socials, les universitats, les societats científiques i les organitzacions professionals i sindicals, així com la disposició de tota l'estructura assistencial del sistema sanitari per a ser utilitzada en la docència pregraduada, postgraduada i continuada dels professionals.

Són instruments necessaris per a la planificació de la formació: la coordinació entre el sistema sanitari i l'educatiu, la cooperació amb les comunitats autònomes, l'assessoria tècnica de les societats científiques i de les organitzacions professionals, un sistema d'informació de recursos humans, reflectit en el sistema d'informació sanitària del Sistema Nacional de Salut regulat en l'article 53 de l'esmentada Llei de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut.

La Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries, té com a finalitat dotar el sistema sanitari d'un marc legal que incloga els diferents instruments i recursos que facen possible la major integració dels professionals en el servici sanitari, en el preventiu i en l'assistencial, tant en el vessant públic com en el privat, facilitant la corresponsabilitat en l'èxit dels fins comuns i en la millora de la qualitat de l'atenció sanitària prestada a la població, i garantir, així mateix, que tots els professionals sanitaris complixen els nivells de competència necessaris per a tractar de continuar salvaguardant el dret a la protecció de la salut.

L'article 49.1.1ª de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana disposa que la Generalitat té competència exclusiva per a l'organització de les institucions d'autogovern en el marc estatutari.

Així mateix, l'article 54.1 de l'Estatut d'Autonomia establix que la Generalitat té competència exclusiva per a l'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques dins del territori de la Comunitat Valenciana, i el 54.4 diu que la Generalitat pot organitzar i administrar, dins del seu territori, tots els servicis relacionats amb esta matèria i exercir la tutela de les institucions, entitats i funcions en matèria de sanitat.

La Llei 3/2003, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana, conscient de l'avanç de les ciències de la salut i de les seues constants i noves aplicacions pràctiques, estimula i vetla per la formació del personal dels seus servicis sanitaris, i recull en l'article 8 la formació sanitària com un dels fins del sistema sanitari.

Per a això, l'article 48 de la Llei d'Ordenació Sanitària de la Comunitat Valenciana disposa que tot el sistema sanitari valencià ha d'estar en disposició de poder ser utilitzat per a la docència pregraduada, postgraduada i continuada dels professionals del sistema, i ha de fomentar les activitats d'investigació sanitària com un element bàsic seu.

Per una altra banda, l'article 49 del mateix text legal regula que la Generalitat ha de vetlar per l'actuació coordinada dels departaments pel que fa a la formació dels recursos humans necessaris per al funcionament adequat del sistema sanitari valencià i que l'administració de la Generalitat i els centres universitaris, en l'àmbit de les seues competències, s'han de coordinar per a la programació de les activitats docents i investigadores, d'acord amb les necessitats del sistema sanitari valencià.

Amb la intenció de coordinar totes estes entitats, s'ha creat la Comissió de Formació Especialitzada en Ciències de la Salut dins de la Conselleria de Sanitat, com a òrgan col·legiat assessor en esta matèria, dependent de la direcció general competent en matèria d'ordenació sanitària.

El Pla Estratègic per a la Gestió de la Formació Especialitzada de la Comunitat Valen-ciana disposa, com un dels eixos estratègics, la creació d'un "Observatori de necessitats de recursos humans sanitaris especialitzats", amb la finalitat de proporcionar evidència certa i suficient a les entitats gestores del sistema sanitari valencià per a abonar una política de contractació eficaç, eficient i ètica, promoure la gestió racional de la migració, i la reducció natural d'efectius i orientar la redistribució dels recursos humans especialitzats.

És en este context on es planteja i adquirix especial significació la constitució d'un Observatori de Necessitats de Recursos Humans Sanitaris Especialitzats del Sistema Sanitari Valencià, conduent a proporcionar informació clau relativa a la política de planificació i gestió dels recursos humans especialitzats que han d'assumir i desplegar les entitats gestores de la sanitat valenciana, prestant evidència i suport real per a la gestió de les entitats i organismes encarregats de planificar i gestionar els recursos humans.

Per tot això anterior es fa necessària la creació de l'Observatori de Necessitats de Recursos Humans Sanitaris Especialitzats del Sistema Sanitari Valencià que permeta abordar la complexitat de la disponibilitat del factor humà i la seua regulació amb tots els condicionants, com a element nuclear del sistema sanitari de la Comunitat Valenciana.

En atenció de totes estes consideracions, d'acord amb el que disposen els articles 31 i 33 de la Llei del Consell, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 7 de gener de 2010,

DECRETE

Article 1. Creació

1. Es crea el l'Observatori de Necessitats de Recursos Humans Sanitaris Especialitzats del Sistema Sanitari Valencià, adscrit a la direcció general de la Conselleria de Sanitat competent en matèria d'ordenació sanitària.

2. L'Observatori és un òrgan col·legiat que ha d'actuar com un entorn de col·laboració entre institucions, organismes i professionals que, des d'una ferma exigència de rigor científic, naix amb una clara vocació de compromís amb la millora i l'excel·lència de la sanitat dels ciutadans valencians.

3. Per a facilitar eixa col·laboració entre institucions, organismes i professionals sanitaris es crearà una plataforma tecnològica, capaç d'unir els distints sectors implicats.

Article 2. Camp d'observació

L'Observatori es convertirà en un fòrum capaç de percebre, arreplegar i analitzar tots els factors, incidències, tendències i opinions autoritzades encaminades a orientar la política de les entitats gestores del sistema sanitari valencià en matèria de recursos humans especialitzats.

Article 3. Objectius de l'Observatori

Els objectius de l'Observatori són:

1. Identificar situacions i tendències en l'àmbit de la formació especialitzada i la disponibilitat de recursos humans especialitzats en Ciències de la Salut i la seua repercussió sobre el sistema sanitari de la Comunitat Valenciana.

2. Quantificar les situacions, tendències i disfuncions de la formació especialitzada i la disponibilitat de recursos humans especialitzats en Ciències de la Salut, recolzant-se en l'evidència científica.

3. Avaluar les realitats, situacions i tendències generadores de tensions i problemes sobre el sistema sanitari valencià, en relació amb les necessitats de formació especialitzada i la disponibilitat de recursos humans especialitzats en Ciències de la Salut.

4. Formular metodologies i tècniques adequades per a la resolució dels problemes detectats en relació amb les necessitats de formació especialitzada i la disponibilitat de recursos humans especialitzats en Ciències de la Salut.

5. Proposar mesures i formular recomanacions per a solucionar les situacions i anticipar-se a les tendències potencialment conflictives en relació amb les necessitats de la formació especialitzada i la disponibilitat de recursos humans especialitzats en Ciències de la Salut.

6. Difondre informació tendent a crear opinió en els diversos sectors implicats d'acord amb l'evidència obtinguda de la seua activitat.

7. Establir aliances amb altres entitats o xarxes de naturalesa semblant d'àmbit autonòmic, nacional o supranacional.

8. I, en general, tots els relacionats amb la producció d'informació sobre les necessitats de formació especialitzada i la disponibilitat de recursos humans especialitzats en Ciències de la Salut.

Article 4. Estructura de l'Observatori

L'Observatori disposarà d'un Consell Directiu i d'un Comité Científic.

Article 5. Consell directiu

1. El Consell Directiu de l'Observatori l'integren:

a) El titular de la direcció general de la Conselleria de Sanitat competent en matèria d'ordenació sanitària, o persona a qui designe, que ostenta la presidència.

b) El titular de la direcció general de la Conselleria de Sanitat competent en matèria de recursos humans, o persona a qui designe, que exercix com a vocal.

c) El titular de la direcció general de la Conselleria de Sanitat competent en matèria de recursos econòmics, o persona a qui designe, que exercix com a vocal.

d) El titular de la direcció general de la Conselleria d'Educació competent en matèria de política d'universitats, o persona a qui designe, que exercix com a vocal.

e) El president del Comité Científic de l'Observatori, o persona a qui designe, que exercix com a vocal.

f) El titular de l'Àrea d'Ordenació Sanitària de la Conselleria de Sanitat, que assumix la secretaria.

2. Les funcions del Consell Directiu són:

a) Assumir la direcció estratègica de l'Observatori.

b) Fixar i revisar la missió, visió i valors de l'Observatori.

c) Aprovar el Pla Estratègic de l'Observatori i establir plans operatius i objectius anuals.

d) Avaluar l'oportunitat i idoneïtat de les propostes rebudes fora dels plans previstos.

e) Garantir la independència i la imparcialitat en les actuacions de l'Observatori, vetlant per l'equilibri en la representació de tots els grups d'interés en el comité científic.

f) Nomenar el president i els membres del comité científic, i els comités que es creen, generals o específics, per al bon funcionament de l'Observatori.

g) Vetlar pel bon funcionament del comité científic per a la realització de la seua comesa.

h) Crear, a proposta del comité científic, tots els subcomités científics, generals o específics, que es consideren oportuns per al bon funcionament de l'Observatori.

i) Fer totes les altres actuacions que siguen necessàries per al millor compliment dels seus fins.

Article 6. Comité Científic

1. El Comité Científic de l'Observatori és l'òrgan col·legiat de caràcter tècnic i científic que té com a objecte complir les propostes i objectius formulats pel consell directiu.

2. El Comité Científic l'integren el membres següents, nomenats pel Consell Directiu:

a) Dos representants de la direcció general de la Conselleria de Sanitat competent en matèria d'ordenació sanitària, un dels quals assumix la secretaria.

b) Un representant de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva.

c) Dos representants dels col·legis de metges de la Comunitat Valenciana.

d) Un representant dels col·legis d'infermeria de la Comunitat Valenciana.

e) Un representant dels col·legis de farmacèutics de la Comunitat Valenciana.

f) Un representant de la resta dels col·legis professionals de la Comunitat Valenciana inclosos en la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'Ordenació de les Professions Sanitàries.

g) Un representant dels rectorats de les universitats de la Comunitat Valenciana.

h) Un representant de les societats científiques en ciències de la salut de les implantades en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

3. Així mateix, per raó dels assumptes que puguen ser tractats, per acord del comité científic, s'incorporaran per a cada cas, amb caràcter temporal, els professionals i experts de la disciplina, àrea o pràctica sanitària imprescindible d'acord amb els objectius prefixats.

4. El Comité Científic té les funcions següents:

a) Emetre els informes d'assessoria dirigits als òrgans directius de la Conselleria de Sanitat o de l'Agència Valenciana de Salut, en matèria de planificació i gestió dels recursos humans especialitzats, que li siguen sol·licitats pel consell directiu. Per a això podran demanar els informes que estime necessaris dels organismes, institucions, corporacions, associacions o professionals que considere d'interés.

b) Establir les necessitats d'estudis en matèria de formació especialitzada en ciències de la salut, per a proporcionar evidència certa i suficient a les entitats gestores del sistema sanitari valencià que servisca per a recolzar la seua política de gestió dels recursos humans especialitzats

c) Formular propostes d'estratègies i línies d'actuació davant del consell directiu, en matèria de recursos humans especialitzats.

d) Efectuar propostes de nomenament de representants de la Comunitat Valenciana per a integrar-se en grups de treball d'esta matèria d'àmbit nacional o supranacional, quan se li requerisca.

e) Avaluar i informar els expedients i les propostes relatius a les necessitats de recursos humans especialitzats en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, que se sotmeten a la seua consideració. Per a això podrà demanar els informes que estime necessaris dels organismes, institucions, corporacions, associacions o professionals que estime d'interés.

f) Procurar i formalitzar les vies de comunicació adequades amb altres entitats i organitzacions de comesa semblant, existents en àmbits geogràfics majors, nacional o internacional, i establir-hi canals adequats de comunicació i coordinació d'activitats.

g) Proposar al consell directiu la creació de subcomités científics, generals o específics, que considere oportuns per al bon funcionament de l'Observatori.

Article 7. Aliances

De manera general, i per a l'exercici correcte de les funcions atribuïdes a l'Observatori, s'establiran aliances amb els òrgans i les institucions amb competència en l'àmbit funcional de l'Observatori i, en especial, amb universitats de la Comunitat Valenciana, col·legis professionals de Ciències de la Salut de la Comunitat Valenciana, les societats científiques de Ciències de la Salut i entitats o xarxes de naturalesa semblant d'àmbit nacional o supranacional.

Article 8. Recursos i finançament

L'Observatori de Necessitats de Recursos Humans Sanitaris Especialitzats del Sistema Sanitari Valencià, de la Conselleria de Sanitat, es finançarà a càrrec del programa pressupostari corresponent de la direcció general competent en matèria d'ordenació sanitària de la Conselleria de Sanitat.

Article 9. Tecnologia

L'Observatori de Necessitats de Recursos Humans Sanitaris Especialitzats del Sistema Sanitari Valencià comptarà amb un espai web propi, inclòs en el de la pròpia Conselleria de Sanitat, a més dels recursos tecnològics que faciliten els fluxos d'informació.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament normatiu

Es faculta al conseller de Sanitat per a dictar totes les disposicions que requerisca el desplegament i l'execució d'este decret.

Segona. Entrada en vigor

Este decret entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 7 de gener de 2010

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Sanitat,

MANUEL CERVERA TAULET

Mapa web