Ficha disposicion

Ficha disposicion





Decret 254/1993, de 30 de desembre, del Govern Valencià, pel qual s'estableixen les bases per a l'accés als cossos de policia local de la Comunitat Valenciana dels auxiliars de policia local.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2187 de 18.01.1994
Referència Base de Dades:  0076/1994
 



DECRET 254/1993, de 30 de desembre, del Govern Valencià, pel qual s'estableixen les bases per a l'accés als cossos de policia local de la Comunitat Valenciana dels auxiliars de policia local. [94/0300]

La Constitució Espanyola reconeix en l'article 148.1.22 la capacitat de les comunitats autònomes per a assumir competències en matèria de coordinació de les policies locals en els termes que establesca una llei orgànica. La Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat, en l'article 39, estableix i fixa els termes materials de coordinació i la resta de facultats respecte de les policies locals. Amb aquest fi, atribueix a les comunitat autònomes l'exercici de funcions normatives, homogeneïtzadores i de fixació de criteris per a la coordinació de l'actuació de les policies locals en l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma. En aquest marc jurídic, les Corts Valencianes van aprovar la Llei 2/1990, de 4 d'abril, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana.

En l'anterior context normatiu, la Llei de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana recull en els articles 1.2 i 13 la figura de l'auxiliar de policia, i estableix en l'apartat 2 d'aquest últim la forma d'ingrés en aquesta categoria. Les funcions que ha de realitzar aquest personal s'estableixen tant en els esmentats articles com en el 51.2 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat. No obstant això, manquen de la consideració d'agents de l'autoritat, a la vista del que disposa l'article 7 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat, condició que només tenen els membres dels cossos i forces de seguretat.

Es per això que cal tractar la problemàtica dels auxiliars de policia local, en el marc de competències de la Comunitat Autònoma i en aplicació del principi d'autonomia local que consagra la Constitució.

D'altra banda, el personal funcionari o laboral que s'incorpore al Cos de Policia Local haurà de posseir la mateixa titulació que la Llei de Coordinació exigeix per a l'ingrés en la policia local.

Per tant, segons el que disposa l'article 4.1.b) de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, de 4 d'abril, després de l'informe favorable de la Comissió de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d'Administració Pública i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià, en la reunió del dia 30 de desembre de 1993,

DECRETE

Article primer

1. El personal funcionari de carrera o laboral fix que a l'entrada en vigor d'aquest decret tinga la condició d'auxiliar de policia local i preste serveis als ajuntaments que hagen creat el cos de policia local, podrà accedir a l'esmentat cos, en l'escala bàsica de la policia local, categoria de policia, sempre que posseesca la titulació de Graduat Escolar, Formació Professional de primer grau o equivalent i superen, de manera continuada, les proves selectives que s'indiquen en l'annex d'aquest decret i el curs d'aptitud, de caràcter igualment selectiu, que amb aquest fi programe la Direcció General d'Interior a l'Institut Valencià de Seguretat Pública.

2. En el cas que els aspirants no superen les proves selectives o el curs selectiu d'aptitud, podran concórrer a les convocatòries immediatament posteriors d'ambdós. Si no se superen les segones proves o el segon curs, quedaran definitivament decaiguts en el seu dret.

3. El que preceptuen els apartats anteriors s'aplicarà als auxiliars de policia local que presten serveis als ajuntaments que creen, en el futur, el cos de policia local.

Article segon

1. El conseller d'Administració Pública, després de l'informe previ de la Comissió de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, podrà homologar com a auxiliars de policia, d'acord amb el que es preveu en aquest decret, aquells llocs de treball exercits per funcionaris de carrera o personal fix de l'Administració local que tinguen les mateixes funcions que els auxiliars de policia, independentment de la denominació de la plaça o el lloc de treball en el moment de la convocatòria.

2. L'entitat local corresponent sol·licitarà l'homologació i haurà d'adjuntar, a l'escrit de petició, les bases de la convocatòria i el certificat de les funcions desenvolupades pels funcionaris que s'han d'homologar.

Article tercer

Els auxiliars de policia local que no desitgen concórrer a la categoria de policia local o que no puguen optar-hi per falta de la titulació que es requereix, o que no superen el curs d'aptitud, es mantindran en els seus llocs de treball, que es consideraran llocs que s'han d'extingir, i prestaran, preferentment, les funcions de vigilància i custòdia d'instal·lacions, serveis i béns municipals. No podran portar armes de foc ni utilitzar uniforme ni distintius que es puguen confondre amb els dels cossos de policia local.

DISPOSICIó ADDICIONAL

Durant la realització dels cursos d'aptitud previstos en l'article 1, els aspirants a la categoria de policia local rebran, a càrrec de les seues corporacions, les retribucions que tinguen reconegudes.

DISPOSICIONS TRANSITòRIES

Primera

La possibilitat de concórrer a la categoria de policia local dels auxiliars de policia reconeguda en aquest decret, i també l'homologació de categories, haurà de ser exercida dins els tres anys següents a l'entrada en vigor, o des que es cree el cos.

Segona

Els auxiliars de policia local integrats en l'escala d'administració especial, subescala de serveis especials, classe de policia local i els seus auxiliars, que per al seu ingrés hagen acreditat els coneixements a què fan referència els temaris inclosos en l'annex d'aquest decret o els inclosos en els annexos I i II de l'Ordre del conseller d'Administració Pública de 9 de setembre de 1991 per la qual es desplega el Decret 152/91, de 29 d'agost, del Govern Valencià, mitjançant la realització de les corresponents proves selectives, d'acord amb el que estableix l'article 22.2 de la Llei 30/1984, de 2 d'agost, de Mesures per a la Reforma de la Funció Pública, quedaran exempts de la seua realització.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el conseller d'Administració Pública perquè dicte totes les normes que calguen per al desplegament d'aquest decret.

Segona

Aquest decret entrarà en vigor el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Valencia, 30 de desembre de 1993



El president de la Generalitat Valenciana,

JOAN LERMA I BLASCO

El conseller d'Administració Pública,

LUIS BERENGUER FUSTER

ANNEX

Contingut mínim de les proves selectives per a l'accés als cossos de policia local dels auxiliars de policia.

Abans de les proves selectives es farà un reconeixement mèdic, en què es demostre que no són incompatibles per a l'exercici de les funcions corresponents al cos de policia local.

Exercici primer: test de caràcter psicotècnic.

Exercici segon: consistirà en la realització d'un test de coneixements policíacs sobre el temari que tot seguit s'indica, amb 30 preguntes alternatives. La durada es determinarà en la convocatòria.

Tema 1. Organització política de l'estat espanyol. Organització territorial de l'estat.

Tema 2. La Constitució Espanyola de 1978.

Tema 3. La corona.

Tema 4. Les Corts Generals. La funció legislativa.

Tema 5. L'administració de justícia. El Tribunal Constitucional.

Tema 6. El poder executiu. El Govern. Relacions del Govern i les Corts Generals.

Tema 7. Les comunitats autònomes. La Comunitat Autònoma Valenciana. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

Tema 8. La Generalitat Valenciana. Les Corts. El Govern Valencià o Consell. El president.

Tema 9. L'administració local. El municipi. L'alcalde. Els tinents d'alcalde. Els regidors.

Tema 10. L'ajuntament. El ple. La comissió de govern. Les comissions informatives.

Tema 11. Dret Administratiu. Fonts. La llei. Normes no parlamentàries equiparades amb la llei. El reglament.

Tema 12. El procediment administratiu. El procediment administratiu aplicador de sancions.

Tema 13. La seguretat ciutadana. La policia local. Funcions. Estructura orgànica i funcional.

Tema 14. Relació policia-ciutadà. Normes d'actuació.

Tema 15. La coordinació de les policies locals de la Comunitat Valenciana. L'IVASP.

Tema 16. El Codi Penal. El concepte de delicte i de falta. Delictes contra les persones. Delictes contra la propietat.

Tema 17. Faltes contra les persones. Faltes contra la propietat.

Tema 18. Les ordenances municipals. Potestat local aplicadora de sancions. Procediment aplicador de sancions.

Tema 19. La seguretat viària. Competències municipals en matèria de seguretat viària. Procediment aplicador de sancions en matèria de trànsit.

Tema 20. El transport de mercaderies. Els accidents de trànsit.

Mapa web