Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 114/2005, de 17 de juny, del Consell de la Generalitat, regulador del sistema d'homogeneïtzació i homologació de la uniformitat de la Policia Local de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5035 de 24.06.2005
Número identificador:  2005/7306
Referència Base de Dades:  3463/2005
 



DECRET 114/2005, de 17 de juny, del Consell de la Generalitat, regulador del sistema d'homogeneïtzació i homologació de la uniformitat de la Policia Local de la Comunitat Valenciana. [2005/7306]

La Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat, de Policies Locals i de Coordinació de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana, en l'article 8.1.c), estableix com una de les funcions del Consell de la Generalitat en matèria de coordinació la de regulació de sistemes d'homogeneïtzació i homologació de la uniformitat, equips i mitjans tècnics d'actuació, defensa, automoció, comunicacions i la resta de recursos materials, així com en matèria d'estadística i administració.

L'article 39.b) de la Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat, reconeix a les comunitats autònomes, dins de les seues funcions de coordinació, la d'establir o propiciar, segons els casos, l'homogeneïtzació dels diferents cossos de Policia Local en matèria de mitjans tècnics i d'uniformitat per a augmentar la seua eficàcia i col·laboració.

La regulació dels uniformes, insígnies i distintius facilitarà la identificació del Cos de la Policia Local per part dels ciutadans, i afavorirà, al mateix temps, la modernització i dignificació de la imatge dels cossos de Policia Local, i dels mateixos policies.

En desplegament d'aquestes competències autonòmiques, el Decret 153/1991, de 29 d'agost, del Consell de la Generalitat, va establir el sistema d'homogeneïtzació i homologació de la uniformitat de la Policia Local de la Comunitat Valenciana, la qual cosa va suposar la posada al dia dels criteris d'uniformitat de la Generalitat. No obstant, el temps transcorregut i els avanços, tant tecnològics com de concepció de les funcions que han de realitzar les policies locals, fan necessària una revisió que permeta una adequació dels uniformes i distintius de les policies.

En aquest sentit ha de tindre's en compte, a més, que l'article 22 de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat, de Policies Locals i de Coordinació de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana estableix: “1. L'uniforme dels funcionaris dels cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana serà l'establit pel Decret del Consell de la Generalitat, amb un informe previ de la Comissió de Coordinació. 2. Tant les peces de l'uniforme com els signes externs i emblemes bàsics d'identificació com a Policia Local i, si és el cas, com a auxiliar de policia, seran iguals per a tots i es completaran amb el de la corporació de la seua procedència”. D'acord amb allò que s'ha indicat en aquest precepte, procedeix establir una nova regulació de la uniformitat i dels signes distintius dels policies locals i auxiliars de la policia local per a procurar una millor adequació a allò que s'ha assenyalat en la normativa vigent.

Conseqüentment, fent ús de l'autorització concedida en la disposició final primera de l'esmentada Llei 6/1999, amb informe previ de la Comissió de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller de Justícia i Administracions Públiques, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 17 de juny de 2005,

DECRETE

Article 1. Àmbit d'aplicació

El present decret és d'aplicació a tots els membres dels cossos de la Policia Local de la Comunitat Valenciana i als auxiliars de Policia referits en l'article 2, paràgraf segon, de la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat, de Policies Locals i de Coordinació de les Policies Locals.

Article 2. Marc normatiu

1. Els criteris d'homologació i homogeneïtzació, així com els distintius, els efectes de la uniformitat i les insígnies identificatives que es portaran en les distintes peces dels uniformes de les diferents escales i categories de la Policia Local i dels auxiliars de Policia de la Comunitat Valenciana seran els establits en els annexos d'aquest decret.

2. Únicament podran utilitzar-se les peces i els elements d'uniformitat, insígnies identificatives, distintius i característiques de disseny de vehicles descrits en els annexos d'aquest decret, i amb les mesures i característiques que s'hi s'estableixen.

3. No obstant això, la corporació municipal podrà autoritzar, prèvia comunicació a la conselleria competent en matèria local, distintius de destinació, antiguitat o servei, d'acord amb allò que estableix l'annex II. 5.G) del present decret.

Article 3. Canvis i millores en la uniformitat

1. El canvi d'uniformitat per raons del clima, i dels seus distintius indicatius de la destinació, antiguitat o servei, serà establit per la mateixa corporació.

El grossor del teixit de les peces es podrà adaptar a les necessitats pròpies de cada municipi en funció de la climatologia.

2. No obstant, quan com a conseqüència del desenvolupament tecnològic hi haja noves tècniques d'identificació corporativa que impliquen una millora per a la Policia Local, o quan per necessitats del servei, operativitat o estètica les corporacions estimen oportú incorporar o modificar alguna peça o element no inclòs expressament en aquesta norma, podran proposar la introducció de les millores en la uniformitat dels membres de les seues unitats.

La dita proposta serà estudiada pel Gabinet Tècnic de Coordinació de Policies Locals, i a la vista d'aqueix estudi, la conselleria competent per raó de la matèria de seguretat pública dictarà una resolució sobre la modificació proposada.

3. El termini per a la notificació de l'esmentada Resolució serà de tres mesos, comptadors a partir de la data d'entrada al Registre de l'òrgan competent, per a la seua tramitació. En el cas d'incompliment d'aquest termini, la proposta corresponent s'entendrà estimada, de conformitat amb allò que estableix l'article 43.2 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 4. Ús de l'uniforme

1. Tots els membres dels serveis de Policia Local estan obligats a fer ús de l'uniforme, que tan sols podrà ser utilitzat per al compliment del servei.

2. La prestació del servei sense l'uniforme reglamentari es realitzarà amb l'autorització prèvia de l'alcalde, en els termes previstos en la legislació vigent.

3. Les unitats o els agents que presten serveis nocturns, així com els d'unitats de motoristes i cavalleria, mitjançant un acord de l'Alcaldia, a proposta del cap del Cos de Policia Local, podran utilitzar indistintament la uniformitat ordinària, o la que s'estableix en l'apartat 4 de l'annex I.

4. Quan hi haja apartats en què la uniformitat siga opcional o es puguen utilitzar indistintament dos diferents, la corporació es pronunciarà sobre l'opció elegida, i s'haurà de respectar el criteri que els membres d'una mateixa patrulla o unitat vagen uniformats de la mateixa manera.

Article 5. Despeses d'uniformitat

1. Les despeses d'uniformitat dels serveis de Policia Local seran a compte de la respectiva entitat local.

2. Els Ajuntaments respectius hauran de dotar els membres del Cos de Policia Local, així com els auxiliars de Policia Local, amb la uniformitat bàsica, i quedarà a criteri de la corporació la dotació dels elements que no integren l'equip bàsic, que són aquells que s'assenyalen com a opcionals.

3. Quant als accessoris opcionals podran ser adquirits voluntàriament pels membres dels cossos de Policia Local de forma particular per a portar-los, sempre que s'ajusten als continguts d'aquest decret, amb la sol·licitud prèvia escrita dirigida al cap del Cos i autorització d'aquest

Article 6. Utilització d'insígnies i condecoracions

1. A l'uniforme es portaran a les distintes peces i efectes de la uniformitat, les insígnies identificatives i reglamentàries incloses en l'annex II del present decret.

2. Queda prohibit, expressament, a tots els components dels cossos de Policia Local la utilització pública de l'uniforme, o de qualsevol peça d'aquest, fora de servei o acte autoritzat.

3. Excepcionalment, i amb motiu de cerimònies i actes protocol·laris, es podran lluir medalles o condecoracions concedides per la Generalitat, Administració de l'Estat o institució pública reconeguda, publicades en els seus respectius butlletins oficials, així com les reconegudes per les corporacions locals.

4. Els passadors de les dites condecoracions podran portar-se a l'uniforme diari.

Article 7. Distintius

Els distintius de les diferents categories o graus d'ocupació seran únicament els establits en l'annex III del present decret.

A aquests efectes, s'estableixen les escales i categories següents:

– Superior: intendent general i intendent principal.

– Tècnica: intendent i inspector.

– Bàsica oficial, agent i auxiliar.

Article 8. Prohibició d'ús per a altres activitats o propòsits

1. Amb caràcter general, tant l'uniforme reglamentari com els distintius, les insígnies i condecoracions descrits o mencionats en aquest decret només podran ser utilitzats en aquelles activitats i per a aquells usos establits en aquesta norma i en els que amb posterioritat la desenvolupen.

2. En particular, queda prohibit a totes les corporacions locals o organismes que en depenen, així com a qualsevol empresa pública o privada, que utilitzen la uniformitat o peces semblants a les fixades per a les policies locals, en altres activitats o propòsits diferents dels assenyalats en aquest decret.

Article 9. Uniformes de gala i gran gala

1. Els uniformes de gala i gran gala a peu i a cavall es mantindran d'acord amb la forma tradicional que estiga ja establida a l'Ajuntament respectiu, i s'utilitzaran conforme aquests disposen en els actes protocol·laris i de reunió, i s'utilitzarà la gran gala de forma excepcional.

2. En aquells municipis on no hi haja històricament uniformitat de gala de cavalleria i la corporació municipal decidisca incorporar-la, podrà fer-ho mitjançant un acord plenari de què s'informarà la conselleria competent en matèria de seguretat pública, i es farà una descripció detallada de l'uniforme complet, així com indicació raonada de la implantació de l'uniforme.

3. La dotació de la uniformitat de gala i gran gala es farà a criteri de la corporació municipal.

Article 10. Característiques dels vehicles policials

Els vehicles que utilitzen els membres dels cossos de la Policia Local, així com els dels auxiliars de Policia Local als municipis en què el cos de Policia Local no existisca i exercisquen totalment o parcialment les seues comeses, hauran de tindre, a partir de l'entrada en vigor d'aquest decret, les característiques assenyalades en l'annex IV.

DisposiciÓ addicional

Modificació del Decret 181/1998, de 3 de novembre, del Consell de la Generalitat, sobre homogeneïtzació de mitjans tècnics, acreditació i Registre de Policies Locals de la Comunitat Valenciana

Es modifica l'apartat 2 de l'article 3 del Decret 181/1998, de 3 de novembre, del Consell de la Generalitat, sobre homogeneïtzació de mitjans tècnics, acreditació i registre de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, la redacció del qual passa a ser la següent:

“Les armes curtes proporcionades pels Ajuntaments a utilitzar pels membres dels cossos de Policia Local hauran de ser la pistola del calibre 9 mm parabellum, o el revòlver calibre 38 especial amb canó de 3 o 4 polzades. Opcionalment per a comandaments o determinat personal per les característiques del servei exercit, podrà ser de 2 polzades, amb l'autorització prèvia de la direcció del cos”.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Les entitats locals adequaran la uniformitat dels seus serveis de Policia Local al que disposen aquest decret i les ordres que el desenvolupen en el termini màxim de dos anys, comptats a partir de l'entrada en vigor d'aquest decret.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

1. Queda derogat el Decret 153/1991, de 29 d'agost, del Consell de la Generalitat, pel qual es va establir el sistema d'homogeneïtzació i homologació de la uniformitat de la Policia Local de la Comunitat Valenciana.

2. Queden derogats els annexos II i III del Decret 181/1998, de 3 de novembre, del Consell de la Generalitat, sobre homogeneïtzació de mitjans tècnics, acreditació i registre de Policies Locals de la Comunitat Valenciana.

3. Queden derogades l'Orde de 18 de setembre de 1991, de la Conselleria d'Administració Pública, per la qual es desenvolupa el Decret 153/1991, del Consell de la Generalitat, pel qual, alhora, es concreten i especifiquen els elements d'identificació i uniformitat de la Policia Local de la Comunitat Valenciana, i l'Orde de 23 de febrer de 1998, de la Conselleria de Presidència, que la modifica.

Així mateix, queda derogada tota la normativa, d'igual o inferior rang, en aquells preceptes que contravinguen els continguts del present decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza el conseller de Justícia i Administracions Públiques per a dictar totes aquelles disposicions que calguen per al desenvolupament del present decret i per a la modificació de la descripció de las peces de l'uniforme de l'annex I i dels annexos II, III i IV.

Segona

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 17 de juny de 2005

El president de la Generalitat Valenciana,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller de Justícia i Administracions Públiques,

MIGUEL PERALTA VIÑES

ANNEX I

Uniformitat bàsica de les unitats policials

UNIFORMITAT D'ESTIU

• PATRULLES:

– Gorra copy (1-M)

– Polo de mànega curta (1-D)

– Pantaló d'estiu (1-H)

– Cinturó (1-J)

– Sabates (1-K)

– Calcetins (1-O)

• MOTORISTES DE CIUTAT:

– Gorra copy (1-M)

– Casc (3-A)

– Polo de mànega curta (1-D)

– Pantaló motorista per a ciutat (3-C)

– Cinturó (1-J)

– Botes motorista ciutat (3-E)

– Calcetins (1-O)

– Guant motorista ciutat (3-F)

• UNITATS ESPECIALS I GRUP NOCTURN:

– Gorra copy (1-M)

– Casc amb visera per a moto tot terreny (Unitats motoritzades) (4-H) (4-I)

– Polo de mànega curta (1-D)

– Pantaló d'unitat especial (4-D)

– Cinturó (1-J)

– Botes unitat especial (4-G)

– Calcetins (1-O)

• UNITAT DE PLATGES:

– Gorra tipus copy (6-A)

– Polo de mànega curta (6-B)

– Pantaló curt (6-E)

– Cinturó (1-J)

– Calçat esportiu (6-F)

– Calcetí blanc (6-D)

• UNITAT DE CAVALLERIA:

– Gorra copy (1-M)

– Polo de mànega curta (1-D)

– Pantaló de cavalleria (5-A)

– Cinturó (1-J)

– Botes de muntar (5-B)

– Calcetins (1-O)

• PERSONAL D'OFICINES I GESTIÓ:

– Gorra copy (1-M)

– Polo de mànega curta (1-D)

– Pantaló d'estiu (1-H)

– Cinturó (1-J)

– Sabates (1-K)

– Calcetins (1-O)

• PERSONAL DE MANTENIMENT:

– Gorra copy (1-M)

– Granota de faena (9)

– Cinturó (1-J)

– Botes reforçades (9)

– Calcetins (1-O)

UNIFORMITAT D'ENTRETEMPS

• PATRULLES:

– Gorra copy (1-M)

– Polo de mànega llarga (1-E)

– Pantaló d'estiu (1-H)

– Cinturó (1-J)

– Sabates (1-K)

– Calcetins (1-O)

• MOTORISTES DE CIUTAT:

– Gorra copy (1-M)

– Casc (3-A)

– Polo de mànega llarga (1-E)

– Pantaló motorista per a ciutat (3-C)

– Cinturó (1-J)

– Botes motorista ciutat (3-E)

– Calcetins (1-O)

– Guant motorista ciutat (3-F)

• UNITATS ESPECIALS I GRUP NOCTURN:

– Gorra copy (1-M)

– Casc amb visera per a moto tot terreny (Unitats motoritzades) (4-H) (4-I)

– Polo de mànega llarga (1-E)

– Pantaló d'unitat especial (4-D)

– Cinturó (1-J)

– Botes unitat especial (4-G)

– Calcetins (1-O)

• UNITAT DE CAVALLERIA:

– Gorra copy (1-M)

– Polo de mànega llarga (1-E)

– Pantaló de cavalleria (5-A)

– Cinturó (1-J)

– Botes de muntar (5-B)

– Calcetins (1-O)

• PERSONAL D'OFICINES I GESTIÓ:

– Gorra copy (1-M)

– Polo de mànega llarga (1-E)

– Pantaló d'estiu (1-H)

– Cinturó (1-J)

– Sabates (1-K)

– Calcetins (1-O)

• PERSONAL DE MANTENIMENT:

– Gorra copy (1-M)

– Granota de faena (9)

– Cinturó (1-J)

– Botes reforçades (9)

– Calcetins (1-O)

UNIFORMITAT D'HIVERN

• PATRULLES:

– Gorra de plat (1-A)

– Suèter polar (1-B)

– Camisa de mànega llarga (1-C)

– Corbata (1-NN)

– Camiseta (interior opcional) (1-F)

– Anorac i/o caçadora (peça d'abric) (1-N) (1-B bis)

– Pantaló d'hivern (1-G)

– Cinturó (1-J)

– Sabates (1-K)

– Calcetins (1-O)

• MOTORISTES DE CIUTAT:

– Gorra copy (1-M)

– Casc (3-A)

– Suèter polar (1-B)

– Suèter fi coll de cigne (3-B)

– Camiseta (interior opcional) (1-F)

– Anorac i/o caçadora (peça d'abric) (1-N) (1-B bis)

– Pantaló motorista per a ciutat (3-C)

– Cinturó (1-J)

– Botes motorista ciutat (3-E)

– Calcetins (1-O)

– Guant motorista ciutat (3-F)

• UNITATS ESPECIALS I GRUP NOCTURN:

– Gorra copy (1-M)

– Casc amb visera per a moto tot terreny (Unitats motoritzades) (4-H) (4-I)

– Suèter polar (1-B)

– Suèter fi coll de cigne (4-B)

– Camiseta (interior opcional) (4-C)

– Anorac i/o caçadora (peça d'abric) (1-N) (1-B bis)

– Pantaló d'unitat especial (4-D)

– Cinturó (1-J)

– Botes unitat especial (4-G)

– Calcetins (1-O)

• UNITAT DE CAVALLERIA:

– Gorra copy (1-M)

– Suèter polar (1-B)

– Suèter fi coll de cigne (4-B)

– Camiseta (interior opcional) (4-C)

– Anorac i/o caçadora (peça d'abric) (1-N) (1-B bis)

– Pantaló de cavalleria (5-A)

– Cinturó (1-J)

– Botes de muntar (5-B)

– Calcetins (1-O)

• PERSONAL D'OFICINES I GESTIÓ:

– Gorra de plat (1-A)

– Suèter polar (1-B)

– Camisa de mànega llarga (1-C)

– Corbata (1-NN)

– Camiseta (interior opcional) (1-F)

– Anorac i/o caçadora (peça d'abric) (1-N) (1-B bis)

– Pantaló d'hivern (1-G)

– Cinturó (1-J)

– Sabates (1-K)

– Calcetins (1-O)

• PERSONAL DE MANTENIMENT:

– Gorra copy (1-M)

– Granota de faena (9)

– Anorac (peça d'abric) (1-N)

– Cinturó (1-J)

– Botes reforçades (9)

– Calcetins (1-O)

ACCESSORIS

• PER A TOTES LES UNITATS:

– Xiulet (2-A)

– Defensa (2-C)

– Funda o anella defensa (2-D) i (2-E)

– Grillons (2-H)

– Funda grillons (2-I)

– Funda arma (2-K)

– Enganxall emissora (2-L)

– Passacorbates (2-S)

PECES DE PLUJA

• PER A TOTES LES UNITATS:

– Jaqueta i pantaló (1-U)

– Botes d'aigua (1-V)

– Funda de gorra (per a gorra de plat) (1-X)

DESCRIPCIÓ DE LES PECES D'UNIFORMITAT:

1. Uniforme ordinari (tant masculí, com femení)

A) Gorra de plat: per a l'uniforme d'hivern d'algunes unitats. De color blau nit. Galtera de color negre per a agents i daurada per a oficial, escala tècnica i superior. Aquesta galtera serà de cinta o de tela i anirà fixada als seus extrems per sengles botons de color daurat de 15 mm de diàmetre per a totes les escales. Comptarà amb una banda inferior perimetral composta per tres files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, excepte per a l'escala tècnica i superior.

B) Suèter polar: de color blau nit, amb canesú superposat en poliester groc d'alta visibilitat i impermeable de mig pit cap amunt i a l'esquena. Elaborat amb teixit resistent al fred i al vent. Reforçat a un costat i a l'altre de cada muscle. Les mànegues reforçades amb colzera. Portarà un butxaca del mateix teixit a la mànega esquerra en forma de portaploma, realitzat per dues peces rectangulars superposades i amb un repunt central per a formar els departaments. El coll alt amb cremallera de 25 cm a l'esquena sobre el fons groc la llegenda «POLICIA LOCAL» en lletres soltes i en material reflector i termofixat, i POLICIA LOCAL a la part esquerra del pit en el mateix material. Amb xarreteres portagalons i galoneres semirígides en ambdós muscles de color blau nit. Va per fora del pantaló. Portarà a més una banda reflectora de 37 mm d'ample tipus escaquer, rodejant tota la peça entre la separació de colors. Velcro per a posar els distintius a la part dreta del pit i al braç davall del muscle esquerre (i dret, en el cas que s'usen distintius d'especialitats). En compte dels velcros es podran posar emblemes termosoldats. Dispositiu per a subjectar el micròfon de l'emissora a la part esquerra del pit a 5 cm per davall de la jaquetera (opcional).

Excepcionalment, quan les necessitats del servei així ho aconselle, la Direcció del Cos de la Policia Local podrà autoritzar l'ús d'aquesta peça en color blau nit en la seua totalitat.

B.bis) Caçadora: curta, combinada de color blau nit i groc. Amb canesú superposat en poliester groc d'alta visibilitat de mig pit cap amunt i a l'esquena, que baixa per les mànegues sense arribar al colze. Al pit i mànegues, sobre la part que separe el color blau del groc, una cinta reflectora de 37 mm d'ampla termosoldada composta per dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, que rodeja tota la peça. Les solapes i les bandes d'ambdós costats sobre la cremallera seran de color blau nit. A l'esquena, sobre la part groga, la llegenda «Policia Local» en lletres soltes i en material reflector i termosoldat i «Policia Local», a la part esquerra del pit en el mateix material. La caçadora es tanca amb cremallera oculta sota solapa i porta cinc botons de tancament de pressió de color blau nit; botó metàl·lic automàtic a la part inferior d'aquesta. Amb xarreteres portagalons de color blau nit en ambdós muscles tancades amb botó metàl·lic de pressió. Velcro per a posar els distintius a la part dreta del pit i al braç sota el muscle esquerre (i dret en el cas que s'usen distintius d'especialitats). En compte dels velcros es podran posar emblemes termosoldats. Dispositiu per a subjectar el micròfon de l'emissora a la part esquerra del pit per damunt de la butxaca (opcional). Als laterals, obertura amb figura trapezoïdal i tolín amb tapeta en la dita obertura, creuats amb passador elàstic acabat amb botó de tancament de pressió de color blau nit. Ha de portar-se sempre amb la cremallera cordada.

Excepcionalment, quan les necessitats del servei així ho aconsellen, la Direcció del Cos de la Policia Local podrà autoritzar l'ús d'aquesta peça en color blau nit en la seua totalitat.

C) Camisa de mànega llarga: de color blau celeste, coll tancat per botó de pasta blanca. Dues butxaques de plastó amb boca inclinades i plecs, costats i dues butxaques amb plecs als laterals del pit tancats amb tapa i botó de pasta. Esquena amb tapeta a la part posterior. Es confeccionarà amb repunt de 5 mm en parts inferiors de la bocamàniga, de coll, a les vores lliures del coll, part inferior de la camisa i butxaques. Es durà amb corbata i suèter polar/caçadora.

C).bis) Camisa de mànega curta: per a direcció. De color blau celeste, amb coll obert i dos butxaques amb plecs, tapa i botó de pasta blanca, com a tancament, esquena amb tapeta, muscleres del mateix color. Mànegues curtes amb vora i repunt a 5 mm del cosit de la vora, així com a la resta dels extrems i part inferior de la camisa.

D) Polo de mànega curta: de color blau nit, excepte des de mig pit cap amunt, que portarà canesú groc d'alta visibilitat, amb coll de solapes de color blau nit obert fins a meitat de pit i tancat per botons. Porta dues xicotetes obertures en forma de pic a la junta de la costura de la part inferior d'ambdós laterals. Amb portaploma a la part esquerra del braç (opcional). Velcro per a posar els distintius a la part dreta del pit i al braç sota el muscle esquerre (i dret, en el cas que s'usen distintius d'especialitats) en compte dels velcros es podran posar emblemes termosoldats. Dispositiu per a subjectar el micròfon de l'emissora a la part esquerra del pit a 5 centímetres per davall de la xarretera (opcional). Amb xarreteres portagalons en ambdós muscles. A l'esquena, sobre el fons groc, la llegenda Policia Local en material reflector, termosoldat i en lletres soltes i Policia Local a la part esquerra del pit en el mateix material. Comptarà amb una banda perimetral en la separació del groc i el blau composta per dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer termosoldada i de 37 mm d'ample. Les solapes del coll portaran dues files de quadres alternats, tipus escaquer a un centímetre de la vora. Va per dins del pantaló.

Excepcionalment, quan les necessitats del servei així ho aconsellen, la direcció del cos de la Policia Local podrà autoritzar l'ús d'aquesta peça en color blau nit en la seua totalitat.

E) Pol de mànega llarga: de color blau nit, excepte des de mig pit cap amunt, que portarà canesú groc d'alta visibilitat, amb coll de solapes de color blau nit obert fins a meitat de pit i tancat per botons tipus clip. Porta dues xicotetes obertures en forma de pic a la junta de la costura de la part inferior d'ambdós laterals. Amb portaploma a la part esquerra del pit, a 5 centímetres per sota de la xarretera (opcional). Velcro per a posar els distintius a la part dreta del pit i al braç sota el muscle esquerre (i dret en el cas que s'usen distintius d'especialitats). En compte dels velcros es podran posar emblemes termosoldats. Dispositiu per a subjectar el micròfon de l'emissora a la part esquerra del pit per damunt de la butxaca (opcional). Amb xarreteres portagalons en ambdós muscles. A l'esquena sobre el fons groc la llegenda POLICIA LOCAL en material reflector, termosoldat i en lletres soltes i POLICIA LOCAL a la part esquerra del pit en el mateix material. Comptarà amb una banda perimetral en la separació del groc i el blau composta per dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer termosoldada i de 37 mm d'ample. Les solapes del coll portaran dues files de quadres alternats, tipus escaquer a un centímetre de la vora. Va per dins del pantaló.

Excepcionalment, quan les necessitats del servei així ho aconsellen, la direcció del Cos de la Policia Local podrà autoritzar l'ús d'aquesta peça en color blau nit en la seua totalitat.

F) Camiseta (interior): de color blau marí, formada per esquena, davanter, mànegues i coll. De mànegues curtes i cises àmplies, coll de caixa en teixit doble de punt elàstic, amb una amplària de 25 mm, baixos de la peça i bocamànigues amb vores. Va per dins del pantaló.

G) Pantaló d'hivern: de color blau nit, dues butxaques davanteres amb tall oblic cap als costats formant una solapa. Situada al cul dret una altra butxaca amb boca horitzontal vivejada que tanca mitjançant trau i botó. Al davanter, la costura de cinturó s'interromp per a formar una butxaca tipus rellotger. Trevilles cosides en ambdós extrems, i també pinces a la part de davant. Tots els botons seran de pasta i de color blau nit. Cremallera baix solapa a la part davantera central d'aquest.

H) Pantaló d'estiu: per a combinar amb el polo. Pantaló de color blau nit, dues butxaques davanteres amb tall oblic cap als costats formant una solapa. Situat al cul dret una altra butxaca amb boca horitzontal vivejada que tanca mitjançant trau i botó. Butxaques laterals a mitja cama amb boca horitzontal vivejada que tanca mitjançant trau i botó (opcional). Al davanter la costura de cinturó s'interromp per a formar un butxaca tipus rellotger. Trevilles cosides en ambdós extrems, així com pinces a la part davantera.

I) Falda pantaló (opcional): la utilitzarà el personal femení en entretemps i estiu, de color blau nit, amb butxaques laterals davanteres, amb tall oblic cap als costats, amb botons de pasta de color blau nit. Optatiu amb el pantaló.

J) Cinturó: compost per cingla i tancament amb sivella de pressió. La cingla formada per una sola peça de cinta, rematada amb cantoneres obtingudes per injecció termoplàstica, directament sobre la cinta. Tancament per mitjà d'una sivella de pressió, confeccionada amb material termoplàstic, en color blau nit a to amb el de la cingla i escut constitucional en relleu. Amb un ample de la cingla de 50/52 mm.

K) Sabates: de color negre, llises i flexibles, amb cordons i forma ampla. Elaborades en pell o semblant. Per a dona seran de disseny més fi i lleuger tacó. S'hauran de portar sempre amb l'uniforme ordinari. Amb sola de goma o semblant, antilliscant i aïllant de l'electricitat.

L) Botí (opcional): de color negre, llisos i flexibles, amb cordons i forma ampla. Sola de goma o semblant, antilliscant i aïllant de l'electricitat. Elaborats en pell o semblant. S'hauran de portar sempre amb l'uniforme ordinari. Aquesta peça serà opcional amb les sabates a criteri de l'Ajuntament en aquells municipis on les temperatures mitjanes siguen baixes.

M) Gorra “Copy”: es portarà amb l'uniforme d'estiu i entretemps. De color blau nit, composta de casquet, visera i l'emblema. La visera serà de forma semicircular amb repunt a 10 mm. El casquet format per una peça frontal i dos laterals rectangulars i arquejades. A la part posterior es forma una finestra semicircular vivejada i amb cinta velcro per a ajust del casquet. A la part interna porta una banda dessuadora. A la visera reforç. A la part superior de la visera, a dos centímetres de la vora portarà un brodat daurat de forma semicircular. Comptarà amb una banda Inferior perimetral composta per dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, excepte per a l'escala tècnica i superior.

N) Anorac: serà la peça d'abric àmplia i d'ús contra el fred, pluja i vent, per la qual cosa totes les seus costures exteriors hauran de ser termosegellades. Estarà compost per jaqueta-anorac, i per un folre tèrmic desmuntable i que no podrà ser d'ús individual; aquest folre haurà d'anar unit a l'anorac mitjançant una cremallera perimetral, de manera que se separe per complet. De color blau nit, excepte des de mig pit cap amunt, incloses la part superior de les mànegues fins al colze que serà de color groc, amb una franja perimetral reflectora termosoldada i de 37 mm d'ampla tipus escaquer de dues files al voltant de tota la peça en la separació del blau i el groc (incloses les mànegues) i una altra igual a la part inferior de la peça, a sis centímetres de la vora. Dispositiu per a subjectar el micròfon de l'emissora a la part esquerra del pit per damunt de la butxaca (opcional). La caputxa anirà unida al coll amb passadors. A l'altura de la cintura, cordó o elàstic passat per l'interior al davanter i, amb goma frunzida, a l'esquena. Estarà cosit amb repunt en els extrems, part inferior i coll, a 20 mm de la vora externa. Està format per davanters, esquena, coll, mànegues, butxaques. A l'esquena, sobre el fons groc, la llegenda «Policia Local» en lletres soltes i en material reflector i termofixat i «Policia Local», a la part esquerra del pit en el mateix material. Amb xarreteres portagalons i galoneres semirígides en ambdós muscles de color blau nit. S'utilitzaran en aquesta peça totes les insígnies reglamentàries. Compost per material aïllant, impermeable i transpirable.

NN) Corbata: de color blau nit, de forma usual en el mercat i longitud que ha d'oscil·lar entre 450 i 550 mm amidats des del nuc a la punta, ajustant-se les mides de la peça entregada a l'altura del policia. Amb nuc fet i cinta elàstica que circumda el coll. Les pales aniran folrades del teixit principal.

O) Calcetins: de color negre, usuals al mercat, de fibra o cotó.

P) Guant blanc (opcional): de pell, poliamida o semblant i s'hauran d'utilitzar en actes de cerimònia i protocol que determine la direcció del Cos o la regidoria competent en Policia Local.

Q) Guant negre (opcional): de pell o semblant. Opcionalment podrà utilitzar-lo el policia, en especial quan hi haja baixes temperatures. Aquest guant podrà ser complementat amb color groc d'alta visibilitat per a ús de les unitats de regulació de trànsit.

R) Granota premamà: per a membres femenins en estat de gestació. De color blau nit. Consisteix en pantaló amb pitet amb cintura regulable amb cintes de velcro a un costat i a l'altre fent butxaques simulades sense fons que s'obrin per complet. Amb tirants de 40 mm d'ample cosits a la cintura a la part posterior del pantaló i agafats al pitet davanter mitjançant sivella regulable. Amb camal prou ample perquè puga col·locar-se amb facilitat. Butxaca al centre del pitet, exterior, de forma quadrada i amb tapeta amb pic central tancada per un botó metàl·lic de color daurat amb la inscripció “PL”. Per a portar sobre suèter fi de coll de cigne (3-B), polo d'entretemps, o polo de mànega curta, segons corresponga a la uniformitat d'hivern, entretemps o estiu, respectivament.

S) Jaqueta premamà: per a membres femenins en estat de gestació. De color blau nit. De punt, amb botons de pasta del mateix color. Per a portar únicament com a peça d'abric quan s'utilitze la granota de l'apartat anterior.

T) Socs: de color negre. per a membres femenins en estat de gestació. Es dotarà d'aquests mitjançant aprovació per la direcció del Cos, i els haurà de sol·licitar prèviament per escrit la interessada.

U) Peça d'aigua: seran en teixit impermeable i termosegellat en totes les seues costures exteriors. Àmplia i d'ús contra la pluja. Estarà composta per jaqueta-anorac, de color blau nit, excepte des de l'abdomen cap amunt, incloses les mànegues fins a la meitat del braç que serà de color groc, amb una franja perimetral reflectora tipus escaquer de dues files al voltant de tota la peça en la separació del blau i el groc (incloses les mànegues) i de 37 mm. d'ampla. La caputxa anirà unida al coll amb passadors. A l'esquena sobre el fons groc la llegenda «Policia Local» en lletres soltes i material reflector i termosoldat, i “Policia Local” al pit esquerre material amb lletres reflectores. Amb xarreteres portagalons i galoneres semirígides en ambdós muscles de color blau nit. S'utilitzaran en aquesta peça totes les insígnies reglamentàries. (Aquesta peça podrà ser opcional, ja que es podria usar l'anorac sense el folre polar desmuntable depenent del clima de cada municipi). I pantaló de color blau nit amb una banda groga perimetral de cinc centímetres per davall del genoll i una altra, també perimetral, de 37 mm d'ampla de tipus escaquer reflector amb dues files a 15 centímetres del camal. El camal disposa d'una cremallera d'uns vint centímetres per a poder col·locar el pantaló sense descalçar-se, i un plec interior per a evitar que l'aigua penetre per la cremallera. A la cintura portarà una cremallera vertical a cada costat per a tindre accés al pantaló.

V) Botes d'aigua. S'utilitzaran les d'ús normal al mercat, i seran de goma o semblant i de color negre. Amb sola antilliscant i aïllant de l'electricitat.

X) Funda de gorra protectora d'aigua (opcional): de plàstic i color blau nit, ajustable a la gorra ordinària.

2. Accessoris de l'uniforme ordinari

A) Xiulet: constitueix peça reglamentària de servei, i es podrà utilitzar el model metàl·lic de forma ampla o de plàstic fos dur, subjectes per cadena amb enganxall per al botó o muscleres.

B) Pinça portaclaus (opcional): metàl·lica, ajustable al cinturó i amb anella, per a col·locar les claus (grillons, taquilles, etc.)

C) Defensa: de color negre, podrà ser fixa o extensible, de metall, fibra, fusta o un altre material adequat. No trencable, resistent als impactes, que tinga el menor grau de deformabilitat i vores arrodonides, d'uns 60 cm de llarg.

D) Funda defensa plegable: de cuiro, lona o semblant de color negre o blava nit, ajustable al cinturó i a la defensa plegable.

E) Enganxall portadefensa: per a defensa rígida. (Per al cas que forme part de la dotació.) Compost per un mosquetó i anella metàl·lics, de fibra o semblant, on s'introduirà la defensa.

F) Esprai d'autodefensa (opcional a criteri de la corporació): homologat.

G) Funda esprai de defensa (per al cas que forme part de la dotació): de cuiro, lona o semblant de color negre o blava nit, ajustable al cinturó i a l'esprai.

H) Grillons: per a monyica. D'acer inoxidable de doble serra i amb segur. D'obertura amb clau. (Es procurarà que la clau d'obertura siga estàndard i coincident amb tots els grillons de la plantilla, de manera que totes les claus servisquen per a obrir tots els grillons).

I) Funda grillons: Funda de cuiro, lona o semblant de color negre o blava nit, amb botó automàtic metàl·lic com a tancament.

J) Tires de tancament amb fre (brides) (opcional): com a complement als grillons, per a cas necessari d'emmanillament múltiples. Han de ser de tela.

K) Funda arma: serà de cuiro, lona o semblant. De color negre o blava nit, ajustable a l'arma reglamentària i amb enganxall per a poder ser portada en el cinturó.

L) Enganxall emissora: anirà situat sobre el cinturó, i s'utilitzarà el corresponent segons cada model d'emissora portàtil. De color metàl·lic, negre o blava nit.

M) Bossa portamultera i guia de carrers (opcional): de lona o semblant color blau nit, tancada per cremallera a la part superior, amb capacitat per als diferents documents que el policia local porta damunt. Se situarà al cinturó.

N) Navaixa homologada (opcional): navaixa de fulla d'estil llis, d'uns 10 cm de fulla. Per a efectuar talls d'emergència (cinturons, lligams, etc.). Pot anar suplementada amb altres elements multiusos com serra, tornavís, obridor, alicates, etc.

NN) Funda per a navaixa (per al cas que forme part de la dotació): de cuiro, lona o semblant de color negre o blava nit, amb botó automàtic metàl·lic com a tancament. Ajustable al cinturó i a la navaixa ordinària o multiusos.

O) Minillanterna (opcional): de cos metàl·lic, de plàstic o semblant, de color negre. A ser possible de focus regulable.

P) Funda per a minillanterna (per al cas que forme part de la dotació): de cuiro, lona o semblant de color negre o blava nit, pot ser oberta amb canonet cilíndric o tancada amb botó automàtic metàl·lic com a tancament. Ajustable al cinturó i a la llanterna.

Q) Estoig portabales (opcional): tancat de manera que no es vegen els cartutxos. De cuiro, lona o semblant de color negre o blau nit, amb botó automàtic metàl·lic com a tancament. Per al cas que s'use revòlver.

R) Funda de carregador: tancada. De cuiro, lona o semblant de color negre o blava nit, amb botó automàtic o velcro com a tancament. Per al cas que s'use pistola.

S) Passacorbates: al centre amb forma de cercle i sobre un fons blau nit, la inscripció “PL” en lletres majúscules, coronades amb l'escut reial. De color daurat per a totes les escales.

T) Funda de telèfon mòbil: s'utilitzarà per a aquells casos en què la corporació incloga en la dotació policial un telèfon mòbil. Serà ajustada al model del telèfon, i poden ser només de color negre o blau fosc, amb enganxall per al pantaló i en cap cas molt ostensible o cridanera.

3.Uniforme unitat de motoristes ciutat

A més del suèter polar/caçadora, polo de mànega curta, polo de mànega llarga, cinturó, calcetins i accessoris de l'uniforme ordinari.

A) Casc: compacte, homologat, de color blanc, amb barra circumdant de tipus escaquer a quadres blaus nit i blancs i banda groga per damunt i per davall de l'escaquer. Tancat amb pantalla transparent basculant. Model denominat convertible, el qual permet l'obertura del mentó o mentó abatible.

B) Suèter fi de coll de cigne: per a portar sota el suèter polar/caçadora. El coll estarà cosit a l'escot i serà de coll de cigne. A la part davantera dreta de la volta del coll brodades en blanc les inicials “PL” que podrà anar seguides de la inicial del municipi, o en compte de les inicials, les paraules “Policia Local”. Va per dins del pantaló.

C) Pantaló de motorista per a ciutat: color blau nit, amb dues butxaques laterals en oblic i una posterior amb tapa i botó de pasta. Butxaca a l'altura del cinturó tipus rellotgera, trevilles cosides i passades amb botó de pasta. Camals del pantaló de canya estreta, adaptats per a introduir-los a la bota i amb reforç interior en culeres i engonals.

D) Camiseta: de color blau marí, formada per esquena, davanter, mànegues i coll. De mànegues curtes i cises àmplies, coll caixa en teixit doble de punt elàstic, amb una amplària de 25 mm, baixos de la peça i bocamànegues amb volta. Va per dins del pantaló.

E) Botes motoristes ciutat: de color negre, ajustables de mitja canya, amb traus i gafetes per a acordonar i ajustar la bota al peu. Amb sola antilliscant i aïllant de l'electricitat.

F) Guant motorista ciutat: negres de cuiro amb una banda reflectora. Cremallera al lateral de la part superior. Podrà ser complementat amb color groc. Per a l'estiu els guants hauran de ser de dits tallats als nucs i que cobrisquen la primera falange.

G) Anorac: el mateix que el de l'uniforme ordinari, però reforçat interiorment amb proteccions homologades (EN 1621-1) i desmuntables en colzes, muscles i esquena; també portarà un cobricolls que s'uneix a l'esquena per mitjà de tres passadors a pressió que anirà ajustat al casc per a evitar l'entrada d'aigua pel coll.

H) Pantaló “breoche” (opcional): format per cinturó, camals, butxaca i reforços, color blau nit, i serà de canya estreta, butxaques laterals de forma obliqua i un posterior cordat amb botó de pasta, trevilles cordades amb botó de pasta i reforços a la part interior del genoll i culera.

I) Botes altes motoristes ciutat (opcional): de color negre, de canya alta ajustable, pell bovina, formada per pala, canya, taló, plantilla, palmeta, sola i tacó.

4. Uniforme d'unitats especials, grup nocturn i motoristes de tot terreny

A més del suèter polar/caçadora, polo de mànega curta, polo de mànega llarga, cinturó, calcetins i accessoris de l'uniforme ordinari.

A) Anorac: el mateix que el de l'uniforme ordinari. Per als motoristes reforçat interiorment amb proteccions homologades (EN 1621-1) i desmuntables en colzes, muscles i esquena; també portarà un cobricolls que s'uneix a l'esquena per mitjà de tres passadors a pressió que anirà ajustat al casc per a evitar l'entrada d'aigua pel coll.

B) Suèter fi de coll de cigne: Per a portar davall del polar. Al coll estarà cosit a l'escot i serà de coll de cigne. A la part davantera dreta de la volta del coll brodades en blanc les inicials “PL” que podrà anar seguida de la inicial del municipi, o en compte de les inicials, les paraules “POLICIA LOCAL”. Va per dins del pantaló.

C) Camiseta: de color blau marí, formada per esquena, davanter, mànegues i coll. De mànegues curtes i cises àmplies, coll caixa en teixit doble de punt elàstic, amb una amplària de 25 mm, baixos de la peça i bocamànigues amb vora. Per a portar opcionalment amb la uniformitat d'hivern. Va per dins del pantaló.

D) Pantaló unitat especial: de color blau nit. Confeccionat amb reforços en malucs, genolls, engonals i culera, en forma de pegat. Dues butxaques a la part posterior, dues més al lateral a l'altura del genoll, tancades amb solapa recta i cordades amb velcro. A la part inferior dels camals, quedaran rematats per goma elàstica. Amb trevilles passades amb botó de pasta ample.

E) Gorra unitat especial: tipus “Copy”, com la de l'uniforme ordinari.

F) Guant moto tot terreny: negres de cuiro amb goma elàstica a la part superior a l'altura de la monyica de forma ajustable i cremallera a la part central.

G) Botes unitat especial: de cuiro, color negre, ajustables de mitja canya i amb traus i gafetes per a acordonar i ajustar la bota al peu. Amb sola antilliscant i aïllant de l'electricitat.

H) Casc amb visera per a moto tot terreny: compacte, homologat de color blanc, amb barra de tipus escaquer, a quadres blaus nit i blancs i banda groga per damunt i per sota. Model obert amb visera curta, color blanc i amb enganxall de botó automàtic sobre el casc.

I) Casc per a moto tot terreny: (opcional amb l'anterior) mateix model que el de l'apartat 3.A).

PECES DE NIT QUAN PER NECESSITATS DEL SERVEI LA DIRECCIÓ OPTE PER AQUESTES

A) Polo de mànega curta: de color blau nit, amb coll de solapes de color blau nit obert fins a meitat de pit i tancat per botons. Porta dues xicotetes obertures en forma de pic a la junta de la costura de la part inferior d'ambdós laterals. Amb portaploma a la part esquerra del braç (opcional). Velcro per a posar els distintius a la part dreta del pit i al braç davall del muscle esquerre (i dret en el cas que s'usen distintius d'especialitats) en compte dels velcros es podran posar emblemes termosoldats. Dispositiu per a subjectar el micròfon de l'emissora a la part esquerra del pit a 5 centímetres per davall de la xarretera (opcional). Amb xarreteres portagalons en ambdós muscles. Les solapes del coll portaran dues files de quadres alternats, tipus escaquer a un centímetre de la vora. Va per dins del pantaló.

B) Polo de mànega llarga: de color blau nit, amb coll de solapes de color blau nit obert fins a meitat de pit i tancat per botons tipus clip. Porta dues xicotetes obertures en forma de pic a la junta de la costura de la part inferior d'ambdós laterals. Amb portaploma a la part esquerra del pit, a 5 centímetres per davall de la xarretera (opcional). Velcro per a posar els distintius a la part dreta del pit i al braç davall del muscle esquerre (i dret en el cas que s'usen distintius d'especialitats). En compte dels velcros es podran posar emblemes termosoldats. Dispositiu per a subjectar el micròfon de l'emissora a la part esquerra del pit per damunt de la butxaca (opcional). Amb xarreteres portagalons en ambdós muscles. Les solapes del coll portaran dues files de quadres alternats, tipus escaquer A un centímetre de la vora. Va per dins del pantaló.

C) Caçadora: curta, combinada de color blau nit i groc. Les solapes i les bandes d'ambdós costats sobre la cremallera seran de color blau nit. A l'esquena, la llegenda «Policia Local» en lletres soltes i en material termosoldat i “Policia Local” a la part esquerra del pit en el mateix material. La caçadora es tanca amb cremallera oculta baix solapa i porta cinc botons de tancament de pressió de color blau nit; botó metàl·lic automàtic a la part inferior d'aquesta. Amb xarreteres portagalons de color blau nit en ambdós muscles tancades amb botó metàl·lic de pressió. Velcro per a posar els distintius a la part dreta del pit i al braç davall del muscle esquerre (i dret en el cas que s'usen distintius d'especialitats). En compte dels velcros es podran posar emblemes termosoldats. Dispositiu per a subjectar el micròfon de l'emissora a la part esquerra del pit per damunt de la butxaca (opcional). Als laterals obertura amb figura trapezoïdal i tolín amb tapeta en l'esmentada obertura, creuats amb passador elàstic acabat amb botó de tancament de pressió de color blau nit. Ha de portar-se sempre amb la cremallera cordada.

D) Suèter “Polar”: de color blau nit. Elaborat amb teixit resistent al fred i al vent. Reforçat a un costat i a l'altre de cada muscle. Les mànegues reforçades amb colzera. Portarà una butxaca del mateix teixit a la mànega esquerra en forma de portaploma, realitzada per dues peces rectangulars superposades i amb un repunt central per a formar els departaments. El coll alt amb cremallera de 25 cm. A l'esquena sobre el fons groc la llegenda «Policia Local» en lletres soltes i en material reflector i termofixat, i “Policia Local” a la part esquerra del pit en el mateix material. Amb xarreteres portagalons i galoneres semirígides en ambdós muscles de color blau nit. Va per fora del pantaló. Velcro per a posar els distintius a la part dreta del pit i al braç davall del muscle esquerre (i dret en el cas que s'usen distintius d'especialitats). En compte dels velcros es podran posar emblemes termosoldats. Dispositiu per a subjectar el micròfon de l'emissora a la part esquerra del pit a 5 cm per davall de la jaquetera (opcional).

5. Uniformitat de cavalleria

A més del suèter polar/caçadora, polo de mànega curta, polo de mànega llarga, cinturó, calcetins, camiseta, anorac i accessoris de l'uniforme ordinari i suèter fi coll de cigne d'unitat especial:

A) Pantaló cavalleria: serà model breoche format per cinturó, camals, butxaca i reforços, color blau nit, sent de canya estreta, butxaques laterals de forma obliqua i una posterior cordada amb botó de pasta, trevilles cordades amb botó de pasta i reforços a la part interior del genoll i culera.

B) Botes de muntar: seran de tipus cavalleria, de color negre en pell bovina de primera qualitat i formada per pala, canya, taló, plantilla, palmeta, sola i tacó. Les unions pala, taló i pala canya, van reforçades mitjançant dos repunts paral·lels. La plantilla serà de cuiro foamitzada sobre bromera de làtex amb adhesiu per a la seua subjecció. La sola i el tacó seran de cuiro, excepte la part de baix del tacó que serà de cautxú sintètic o goma.

C) Uniforme de cavalleria de gala (segons siga procedent): casc metàl·lic de gran gala, capa de gran gala, muscleres, cinturó i sabre per a gran gala; Així com pantaló i guerrera de gala o gran gala, que s'ajustaran al disseny i color que estiguen determinats històricament en cada municipi o s'hagen acordat conforme al que disposa l'article seté de la present Orde.

6. Uniformitat de platja

S'utilitzarà a l'estiu a criteri de la corporació la següent uniformitat a la zona de platja:

A) Gorra tipus copy: la mateixa que per a l'uniforme ordinari.

B) Polo mànega curta: el mateix que per a l'uniforme ordinari.

C) Cinturó: el de l'uniforme ordinari.

D) Calcetins: seran tipus esport, ajustables, de color blanc i extensibles com a màxim per davall del genoll.

E) Pantaló: curt, tipus bermuda de tergal, fi, color blau nit, amb dues butxaques laterals de forma obliqua i una altra posterior tapada i botonada; amb trevilles cosides per dalt i baix al pantaló. Doblet a la part inferior del camal.

F) Calçat: s'utilitzaran sabatilles esportives tipus tenis de color blau nit, amb sola i cordons blancs.

G) Tratge aquàtic (opcional): per a aquells cossos que incloguen patrulles amb moto aquàtica, llanxa, etc. i que requerisquen de l'ús d'una uniformitat impermeable. Es dotarà de tratge de neopré de color blau nit, combinat amb groc De mig pit per amunt. Portarà les insígnies reglamentàries (poden ser serigrafiades) i a l'esquena, sobre el fons groc, la llegenda “POLICIA LOCAL”. Poden ser de camal llarg o tipus bermuda i mànega curta o llarga.

H) Calçat (opcional): per a portar amb el tratge de l'apartat anterior o en aquells casos en què el tipus de servei a desenvolupar a la platja ho aconselle. Seran submergibles i de color blau marí.

7. Uniformitat de gala (opcional)

A més del pantaló, cinturó, sabates i calcetins de l'uniforme ordinari.

Per a totes les escales:

A) Camisa de mànega llarga: de color blanc, coll tancat per botó de pasta blanca. Amb dos butxaques als laterals del pit. Esquena amb tapeta a la part posterior. Es confeccionarà amb repunt de 5 mm en parts inferiors de la bocamàniga, de coll, a les vores lliures del coll així com a la part inferior de la camisa i butxaques.

B) Corbata: de color negre, de forma usual al mercat i longitud de 1.300 a 1.320 mm, confeccionada amb tres peces tallades al biaix i unides entre si. Les pales aniran folrades del teixit principal.

Escala tècnica, superior i caps del Cos:

C) Gorra de gala: de color blau nit, barballera daurada, fixat als seus extrems per sengles botons de color daurat, de 15 mm de diàmetre.

D) Guerrera de gala: de color blau nit, de la mateixa tela que la caçadora. Es compon de davanter, esquena, gaies, mànegues, muscleres, coll i butxaques. Anirà entretelada, armats els muscles i folrada. Les butxaques interiors seran falses.

E) Falda: per als membres femenins. Recta amb butxaques laterals i davanteres i una obertura darrere.

F) Abric. Abric clàssic recte, de color blau nit, amb porta galons, 3 traus, 2 butxaques inferiors Amb tapeta, esquena amb plec central i obertura centre, i una butxaca interior amb tancament mitjançant botó.

Escala bàsica:

F) Gorra: de plat; la mateixa que per a l'uniforme ordinari.

G) Caçadora: curta, de color blau nit, amb solapa americana. Al davanter de la caçadora dues butxaques amb plec un a cada costat del pit, cordats amb botó metàl·lic daurat per a totes les escales. A l'esquena, elàstic a la seua part inferior i als laterals obertura amb figura trapezoïdal i tolín amb tapeta a l'esmentada obertura, creuats amb passador elàstic, acabat amb enganxall metàl·lic daurat. La caçadora es tanca amb cremallera oculta baix solapa; botó metàl·lic automàtic a la part inferior d'aquesta, i a la part posterior plec i canesú. Muscleres rectangulars acabades en pic, amb botó metàl·lic daurat com a subjecció i pont o canonet de color blau nit amb els distintius per a càrrecs.

L'uniforme de gala serà completat per la resta de les peces necessàries de l'uniforme ordinari. Els membres femenins quan utilitzen falda portaran calces transparents o no res en compte dels calcetins.

Serà obligatori per a les activitats i cerimònies de gala.

8. Uniformitat de gran gala (opcional)

Per a totes les escales:

A) Gorra de gran gala: de color blau nit, barballera daurada, fixat als seus extrems per sengles botons de color daurat, de 15 mm de diàmetre. A la visera, al llarg de la seua semicircumferència, un bordó fi de color daurat per a intendent principal, 2 bordons daurats per a intendent general, tres bordons daurats per a intendent general en cap.

B) Guerrera de gran gala: de color blau nit, de la mateixa tela que la caçadora. Entallada. Es compon de davanter, esquena, gaies, mànegues, muscleres, coll i butxaques. Anirà entretelada, armats els muscles i folrada. Les butxaques interiors seran falses. El coll serà redó amb volta cap amunt rígida amb una tireta de color blanc a la rematada interior de tela semblant a la de camisa. El coll portarà l'escut de la ciutat gravat a la part davantera dreta i, el de la Comunitat Valenciana, gravat a la davantera esquerra. Botonada des de la part superior de la cintura fins al coll amb set botons daurats. Als punys, una tireta de color blanc a la rematada interior de tela semblant a la de camisa. Sobre els punys els distintius de les diferents categories brodats en color daurat. A les muscleres un cordó xorigueresc daurat. Tots els botons seran daurats.

C) Pantaló de gran gala: de color blau nit, dues butxaques davanteres amb tall oblic cap als costats formant una solapa. Situada al cul dret una altra butxaca amb boca horitzontal vivejada que tanca mitjançant trau i botó. Al davanter la costura de cinturó s'interromp per a formar un butxaca tipus rellotger. Trevilles cosides en ambdós extrems, així com pinces a la part davantera. Tots els botons seran de pasta i de color blau nit. Cremallera baix solapa a la part davantera, central d'aquest. Tireta fina de color negre en ambdós costats seguint la costura del pantaló de dalt a baix.

D) Falda de gran gala: per als membres femenins. De color blau nit, Recta amb butxaques laterals i davanteres i una obertura darrere. Tireta fina de color negre en ambdós costats seguint la costura de la faldapantaló de dalt baix.

E) Camisa de mànega llarga: de color blanc, coll tancat per botó de pasta blanca. Amb dos butxaques als laterals del pit. Esquena amb tapeta a la part posterior. Es confeccionarà amb repunt de 5 mm en parts inferiors de la bocamàniga, de coll, a les vores lliures del coll així com a la part inferior de la camisa i butxaques.

F) Cinturó de gran gala. El cinturó serà daurat i anirà per damunt de la guerrera, de 6 cm d'amplària, rematat amb sivella daurada amb l'escut de l'Ajuntament.

G) Sabre de gran gala (opcional)

H) Abric. Abric clàssic recte, de color blau nit, amb porta galons, 3 traus, 2 butxaques inferiors amb tapeta, esquena amb plec central i obertura centre, i una butxaca interior amb tancament mitjançant botó.

L'uniforme de gran gala serà completat per la resta de les peces necessàries de l'uniforme ordinari. Els membres femenins, quan utilitzen falda, portaran calces transparents o no res en compte dels calcetins.

9. Uniforme per a treballs de manteniment

Consistirà en un granota de faena o torera i pantaló blau marí del mateix teixit. La part superior del pit i esquena de color groc. I a l'esquena, sobre el fons groc, la llegenda «Policia Local» en color blau nit. Amb les seues insígnies corresponents i gorra tipus copy, de color blau marí. Portarà botes de seguretat homologades, amb sola antilliscant i aïllant de l'electricitat; opcionalment podran ser de punta reforçada d'acer.

10. Uniformitat de ciclista

Coincidirà en zona urbana amb la uniformitat ordinària. En zona de platges o semblant, coincidirà amb la uniformitat de platja del punt 6. Es portarà en ambdós casos amb casc de ciclista homologat de color blau marí. Opcionalment, es podrà substituir el pantaló curt d'uniformitat de platja per un de tipus mallot de ciclista, del mateix color que el pantaló. Igualment podrà substituir-se aquest equip per un mallot de cos complet, bicolor, de color blau nit i groc, segons la figura que s'estableix en l'annex V.

11. Elements especials de regulació de trànsit:

Són opcionals. S'utilitzaran en circumstàncies especials que ho requerisquen (foscor-nit, boira, pluja, etc.), per tal de facilitar la identificació i reconeixement dels policies locals. Aquests elements seran reflectors i consisteixen en: maneguins, jupetí, polaines i/o cinturó

12. Mitjans tècnics i defensius opcionals per a portar al vehicle policial (opcionals)

A) Guants antitall: guants de material especial resistent, per a ús amb elements tallants de risc. Preferiblement de color negre o fosc.

B) Jupetí antibales: homologat. De color blau nit. Per a protecció de la part superior del cos, en cas de perill d'agressió amb armes de foc. Portarà sobre el pit, a la part superior dreta, l'escut descrit en el punt 5 de l'annex II del present Decret. Tant al pit com a l'esquena amb lletres reflectores la llegenda “Policia Local” (i pot anar, tot seguit, el nom del municipi).

C) Rastell: per a controls. Plegable i de fàcil transport, amb un mínim desplegat de dos metres d'amples i punxons de cinc centímetres d'alt com a mínim. De tipus manxa.

D) Immobilitzador elèctric: de defensa personal, legalitzat pel Ministeri de l'Interior, per a la seua utilització pels membres de les forces i cossos de Seguretat. Amb un abast mínim de dos metres, per a ús en cas de necessitat, de conformitat amb els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat.

E) Manta tèrmica: ignífuga. Realitzada en material reflector tèrmic de poca grossària. Per a situacions d'emergència amb ferits o hipotèrmies. A ser possible de model econòmic d'usar i tirar.

F) Cisalla: de mà, tipus tisora de les usuals, al mercat per a tallar metalls en situacions d'emergència o necessitat.

G) Llanterna: metàl·lica, de plàstic o semblant, amb bateries de llarga duració. De color fosc, amb enfocament regulable de llarg abast. A ser possible, dos per vehicle.

H) Cons ajustables a llanterna: de plàstic bla o semblant, de color roig o groc. Ajustables a la llanterna per a efectuar senyals. Un per cada llanterna.

I) Extintor: homologat i revisat. Amb mànega, de 6 Kg amb suport transportable.

J) Guants de làtex: una caixa de guants d'usar i tirar, dels existents al mercat.

K) Cinta d'abalisar: rotllo d'uns 50 metres de cinta fina, de plàstic de 8 cm d'amplària, amb la inscripció «Policia Local» inscrita de forma repetitiva. Amb fons blanc i lletres en roig o blau.

L) Cinta eslinga: cinta americana elàstica, de 4 metres, amb ganxos als extrems.

M) Cinta mètrica: recollida. De les comunes al mercat, amb un mínim d'amidament 20 metres.

N) Pinces d'arrancada: joc de pinces d'arrancada de bateria de vehicle. Amb cable de 2'5 m de longitud aproximadament. D'uns 200 AMP i aïllament de coure.

NN) Corda de rescat: trenada, de 1.800 Kg. de resistència, d'uns 14 mm. de diàmetre i com a mínim d'uns cinc metres de longitud. Amb acabament amb guardacaps de niló en ambdós extrems i protecció de PVC als nucs.

O) Embocadura RCP: una embocadura de respiració per a reanimació cardiopulmonar, de les usuals al mercat mèdic.

P) Farmaciola: farmaciola bàsica d'assistència. Contingut mínim recomanable: gases esterilitzades, esparadrap, tiretes, benes de diferents grandàries, bena elàstica, aigua oxigenada, iode desinfectant, alcohol 96 graus, pinces i tisores rectes.

ANNEX II

Insígnies reglamentàries

1. Gorra de plat, escala bàsica: se situarà l'escut metàl·lic constitucional al front de la gorra de plat.

2. Gorra escala superior, tècnica i caps: se situarà, al front de la gorra l'escut constitucional, que serà de tela i amb els llorers brodats.

3. Gorra tipus copy: se situarà el plastó, amb escut constitucional, al front de la gorra.

4. Casc de motorista: es col·locarà, sobre el front superior del casc, l'escut policial local de forma ovalada, amb la inscripció en lletres de Policia Local i l'escut del municipi corresponent o l'escut constitucional.

5. Polo de mànega curta, polo de mànega llarga, suèter polar/caçadora, tratge sense mànegues, anorac i guerrera, i caçadora de gala:

A) Per a totes les escales. Al costat dret del pit (i damunt de la butxaca, quan n'hi haja), escut policial amb l'heràldica local en el centre, sobre un cercle, amb la meitat superior en groc i la inferior en blau nit, voltat d'una banda circular amb la meitat superior en blau amb la inscripció en lletres grogues de policia local i la inferior en groc, amb la inscripció en lletres blaves del nom del municipi, voltant aquesta banda, un dibuix radial amb quaranta puntes grogues, fent forma d'estrela de dotze puntes. De feltre de cautxú sintètic o PVC amb fons blau nit i forma ovalada, voltada d'un bordó de color groc. La inscripció de policia local se substituirà per la d'auxiliar de PL per als vigilants o auxiliars de Policia Local. Dita insígnia serà de placa metàl·lica daurada per a la caçadora i guerrera de gala o gran gala. Serà de 7 cm a la seua part més ampla i, de 8,5 cm, d'alt.

B) Per a totes les escales. Sobre el braç esquerre es portarà un escut de forma trapezoïdal, amb cantells arrodonits, de cautxú sintètic o PVC, fons blau nit brodats als extrems de color daurat. Portarà la inscripció Policia Local a la part superior, i l'escut heràldic de la Generalitat a la part inferior, separat per una línia de brodat daurada per a totes les escales. La inscripció de Policia Local se substituirà per la d'auxiliar de PL per als vigilants o auxiliars de Policia Local. Serà d'11 cm d'ample, a la seua part superior, de 7,5 cm d'ample a la seua part inferior i, de 9 cm d'alt, al seu eix longitudinal.

C) Als municipis on es desenvolupen diverses especialitats, els responsables policials podran determinar, opcionalment, que els membres de la plantilla porten sobre el braç dret un escut de forma trapezoïdal, amb vores arrodonides de cautxú sintètic o PVC, fons blau nit, brodats als extrems de color daurat per a totes les escales. Portarà la inscripció a la part superior, segons corresponga, de “Patrulles”, “Policia de Barri”, “Unitats Especials”, “Trànsit”, “Gestió Administrativa” o “Medi Ambient” (als municipis on les unitats especials o les unitats de gestió tinguen una denominació concreta establida, com pot ser la de GOE, etc., la inscripció podrà ser substituïda per aquesta) i l'escut de l'heràldica local amb les característiques de disseny de l'escut de l'apartat a), però combinant el color blau nit amb què s'enumeren al final d'aquest punt, separat per una línia de brodat daurada. Serà d'11 cm d'ample, a la seua part superior, de 7,5 cm d'ample, a la seua part inferior, i de 9 cm d'alt, al seu eix longitudinal. La inscripció de Policia Local se substituirà per la d'auxiliar de PL per als auxiliars de Policia Local.

– Patrulles: taronja clar.

– Policia de barri: groc clar.

– Unitats especials: blanc.

– Trànsit: blau cel.

– Gestió: porpra clar.

– Medi ambient: verd clar.

D) Número d'identificació policial: se situarà en totes les peces d'uniformitat (llevat de la d'aigua). A la placa metàl·lica s'inscriurà o gravarà a la part inferior i a la de feltre o cautxú serà independent d'aquesta, i se situarà sobre la butxaca dreta sota el mateix escut policial de l'entitat local. Serà de plàstic rectangular, amb el número gravat en color negre.

E) Uniformitat de gala: a la guerrera de gala únicament es portarà la placa de pit, a què es fa referència en el punt 5.A) d'aquest annex.

F) Condecoracions: únicament es lluiran les medalles a la guerrera de gala. Al suèter polar/caçadora ordinària i guerrera de gran gala, podran lluir-se els habituals galons, indicadors de possessió de condecoracions.

G) Altres insígnies: únicament es podran portar les referides en l'article 2.3 del present Decret i amb les condicions següents: aquests distintius seran, com a màxim de 25 mm d'ample per 30 mm d'alt i amb forma d'escut, tipus espanyol, arrodonit en la base de mig punt, que haurà de col·locar-se a la part esquerra del pit, i no es podran lluir més de tres distintius en l'uniforme, i es duran, únicament, al suèter polar/caçadora i a la guerrera de gala.

ANNEX III

Distintius de les

diferents categories i escales

1. Escala superior:

A) Intendent general en cap. Tres piràmides daurades, disposades dos en diagonal, amb el cos cap a la vora exterior i la tercera cap a l'interior, disposada a l'eix central, estaran les tres equidistants unes d'altres i acompanyades de l'escut del municipi.

B) Intendent general. Dues piràmides daurades disposades les dos en diagonal al cos, cap a la vora exterior. Acompanyades de l'escut del municipi.

C) Intendent principal. Una piràmide daurada disposada a l'eix central, pròxima a la vora exterior i acompanyada de l'escut del municipi.

2. Escala tècnica:

A) Intendent. Tres galons daurats, disposats de forma perpendicular al cos. Acompanyats de l'escut del municipi.

B) Inspector. Dos galons daurats, disposats de forma perpendicular al cos, cap a la vora exterior i acompanyats de l'escut del municipi.

3. Escala bàsica:

A) Oficial. Un galó daurat disposat de forma perpendicular al cos, cap a la vora exterior i acompanyat de l'escut del municipi.

B) Agents i auxiliars: canonet o pont del mateix color, en què només estarà l'escut del municipi.

Aquests galons tindran les mesures que s'estableixen en el present Decret i s'ubicaran sobre un pont o canonet de color blau nit que anirà col·locat sobre les muscleres. L'esmentat canonet portarà una cinta perimetral rectangular, a manera de marc, del mateix color que els galons.

A la gorra ordinària, tipus copy, se situaran sota el plastó, amb escut constitucional els galons corresponents.

En les categories que coincidisquen amb la direcció del Cos, llevat de la d'intendent general, els galons seran els que corresponguen a la seua ocupació, acompanyats d'un plastó, que es portarà a la part esquerra del pit amb l'escut de l'entitat local. Aquest plastó consistirà en un rectangle de 70 mm de llarg per 20 mm d'alt, amb un ixent en forma de pic a la part central, tant per dalt com per baix; l'alt del plastó amidat de cap a cap serà de 40 mm, de feltre de cautxú sintètic o PVC, amb fons blau nit, i a l'interior un bordó de color groc a 5 mm dels vores; al centre es continuaran les línies obliqües del bordó fins a ajuntar-les formant un rombe, i a l'interior d'aquestes línies en rombe, un rombe tot groc.

ANNEX IV

Distintius i retolació

dels vehicles policials

1. Turismes

A) Seran de color blanc

B) Laterals: portaran, tant al lateral dret com a l'esquerre, des del límit inferior de les portes fins a les manetes d'obertura d'aquestes, una banda inferior composta per files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer de color blau i blanc, que cobrirà la superfície de les portes al llarg. Una banda a la part superior de la mateixa altura que l'escaquer, de color blau acer, que perdrà intensitat de color cap a la part posterior, i que arribarà al llarg des del far posterior fins a l'altura de l'eix de la roda davantera; ambdues bandes estaran separades per una de 10 cm d'altura, de color gris reflector. Al centre d'ambdues portes laterals davanteres portaran l'escut policial, amb l'heràldica local al centre, sobre un cercle amb la meitat superior en groc i la inferior en blau nit, voltat d'una banda circular amb la meitat superior en blau, amb la inscripció, en lletres grogues, de Policia Local, i la inferior en groc, amb la inscripció en lletres blaves del nom del municipi, voltant aquesta banda un dibuix radial amb quaranta puntes grogues fent forma d'estrela de dotze puntes. Dins de la banda blava superior, a l'altura de les portes posteriors, la inscripció PL. A les aletes laterals posteriors esquerra i dreta per damunt de la banda blava, amb lletres blaves, la inscripció «Policia Local», seguida del nom del municipi corresponent. A la part lateral posterior esquerra dins de la banda blava superior, de color blanc, el logotip de l'auricular d'un telèfon, voltat pel seu cable a manera de cercle, seguit del telèfon d'emergències 112 (pot anar acompanyat amb una altra inscripció davall, amb el telèfon d'emergències del municipi 092, etc.). A la part lateral posterior dreta, dins de la banda blava superior, de color blanc, es podrà inscriure l'indicatiu de la Unitat a què està assignat el vehicle, o el número que té assignat aqueix vehicle policial per a aqueixa plantilla. En ambdues portes laterals posteriors, sobre el gir dels parafangs posteriors portaran una banda semicircular de color groc.

C) Frontal: sobre el capó, al seu eix, una banda longitudinal de 30 cm d'ample, de darrere a davant, de color groc, i a un costat i a l'altre de l'esmentada banda, una banda composta per dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, de color blau i blanc, i des d'aquesta última banda fins a les vores laterals del capó, pintat de color blau acer. Al centre del capó, coincidint amb el centre de la banda groga, l'escut policial amb l'heràldica local al centre, sobre un cercle amb la meitat superior en groc i la inferior en blau nit, voltat d'una banda circular, amb la meitat superior en blau amb la inscripció en lletres grogues de «Policia Local», i la inferior en groc, amb la inscripció en lletres blaves del nom del municipi, i a aquesta banda li volta un dibuix radial amb quaranta puntes grogues, que fa forma d'estrela de dotze puntes.

D) Posterior: sobre el portó gran o posterior del vehicle, al seu eix, una banda longitudinal de 30 cm d'ample, de darrere a davant de color groc, i a un costat i a l'altre de dita banda una banda composta per dues files de quadres reflectors, alternats tipus escaquer, de color blau i blanc, i des d'aquesta última banda fins a les vores laterals del capó, pintat de color blau acer. Coincidint amb el centre de la banda groga, i dins d'aquesta, amb lletres blanques, la inscripció «Policia Local» seguida del nom del municipi corresponent. En el cas que el vehicle dispose d'un espai de portó gran sota la matrícula, s'inscriurà amb lletres blaves «Policia Local» seguida del nom del municipi corresponent. Si l'espai ho permet, a més, entre les lletres i la matrícula, es continuarà la banda groga, l'escaquer i el color blau a l'eix longitudinal. A la part posterior del cantó superior dret, que mire cap arrere, les corporacions podran incloure qualsevol logotip aprovat per resolució de l'alcaldia, amb el vistiplau de la conselleria competent en matèria de Policia Local, que faça referència a qualsevol tipus de servei especial, eslògan, esdeveniment temporal, o qualsevol altre de caràcter institucional a què es vulga donar difusió.

E) Sostre: des de l'eix transversal del sostre cap arrere, per darrere del pont, podran portar en lletres blaves la inscripció de l'indicatiu de la Unitat a què està assignat el vehicle, o el número que té assignat aqueix vehicle policial per a aqueixa plantilla i davall aquest, amb la mateixa grandària i color, la inscripció PL.

2. Furgonetes

A) Seran de color blanc.

B) Laterals: seguiran el mateix disseny que els turismes.

C) Frontal: seguirà el mateix disseny que els turismes.

D) Posterior: al centre de dalt baix, una banda longitudinal de 30 cm d'ample, de color groc, i a un costat i a l'altre de dita banda, una banda composta per dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, de color blau i blanc, i des d'aquesta última banda fins a les vores laterals, pintat de color blau acer, dins de la banda groga per davall de la matrícula o a mitjana altura (depenent del disseny del vehicle) amb lletres blaves la inscripció: “Policia Local” seguida del nom del municipi corresponent. A la part posterior dreta les corporacions podran incloure qualsevol logotip aprovat per resolució de l'alcaldia, amb el vistiplau de la conselleria competent en matèria de Policia Local, que faça referència a qualsevol tipus de servei especial, eslògan, esdeveniment temporal, o qualsevol altre de caràcter institucional a què es vulga donar difusió.

E) Sostre: seguirà el mateix disseny que per als turismes.

3. Motocicletes

A causa de la varietat de dissenys de les motocicletes, es combinaran sobre el color blanc, el groc, el blau acer i l'escaquer reflector, i s'ajustarà en la mesura que siga possible als següents criteris:

A) Seran de color blanc.

B) Frontal: al parafangs o “pic” l'escut policial, amb l'heràldica local descrit en els apartats anteriors, a ser possible sobre el fons groc. Parafangs davanters o pic de color, combinat en groc i blau acer, amb una banda de tres files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, de color blau i blanc.

C) Posterior: als parafangs posteriors o espai lliure que mire cap arrere (si n'hi ha) l'escut policial amb l'heràldica local descrit en els apartats anteriors, a ser possible sobre el fons groc. Fons de color combinat en groc i blau acer, amb una banda de tres files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, de color blau i blanc.

D) Laterals: en el depòsit, en ambdós costats, una banda longitudinal de color blau acer, damunt i davall de l'esmentada banda, una banda composta per dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, de color blau i blanc, que perdrà intensitat de color cap a la part posterior. Dins de la banda blava la inscripció «Policia Local» amb lletres negres. Si disposa de carenat lateral, aquest s'adornarà amb dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, de color blau amb una franja groga, d'aproximadament 3 cm per dalt i per davall.

E) Maletes laterals: si disposa de maletes laterals, seran de color blanc, al centre una banda longitudinal de color blau acer d'uns 15 cm, damunt i davall de l'esmentada banda, una banda composta per dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, de color blau i blanc, que perdrà intensitat de color cap a la part posterior. Dins de la banda blava, l'escut policial amb l'heràldica local descrit en els apartats anteriors.

F) Maleta posterior: si disposa de maleta posterior serà de color blanc, al centre una banda longitudinal perimetral de color blau acer d'uns 15 cm, damunt i davall de dita banda, una banda composta per dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, de color blau i blanc. A la part posterior superior (mirant cap arrere), l'escut policial amb l'heràldica local descrit en els apartats anteriors. A la part superior dels laterals, amb lletres negres, la inscripció «Policia Local», seguida del nom del municipi corresponent. A la part superior, podrà portar en lletres negres la inscripció indicativa de la Unitat a què està assignat el vehicle, o el número que té assignat el vehicle policial per a aqueixa plantilla. Sota aquesta s'inscriurà, amb la mateixa grandària i color, PL.

4. Quads

A) Seran de color blanc.

B) Portaran una banda longitudinal de darrere a avant, sobre el carenat, a un costat i a l'altre de color blau acer d'uns 15 cm, i a un costat i a l'altre de dita banda, una banda composta per dues files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, de color blau i blanc.

C) Maleta posterior: la mateixa decoració que en apartat 3.F).

D) Si no disposen d'un buit apropiat al carenat, on inscriure de forma ben visible la llegenda «Policia Local» seguida del nom del municipi, s'incorporarà una placa al xassís amb aquesta llegenda a la part davantera i posterior i, si no fóra possible, als laterals.

5. Grues, pick-ups, microbusos i resta de vehicles

Es retolaran, dins de les possibilitats dels diferents dissenys, de la forma més semblant possible als turismes i furgonetes, combinant els colors blaus acer i groc, juntament amb les files de quadres reflectors alternats, tipus escaquer, de color blau i blanc.

Mapa web