Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 181/1998, de 3 de novembre, del Govern Valencià, sobre homogeneïtzació de mitjans tècnics, acreditació i Registre de Policies Locals de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 3375 de 18.11.1998
Número identificador:  1998/X9787
Referència Base de Dades:  2698/1998
 



DECRET 181/1998, de 3 de novembre, del Govern Valencià, sobre homogeneïtzació de mitjans tècnics, acreditació i Registre de Policies Locals de la Comunitat Valenciana. [1998/X9787]

Exposició de motius

La Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, de 4 d'abril, de Coordinació de Policies Locals, en l'article 4 c), fixa com una de les funcions del Govern Valencià en matèria de coordinació, la de: «... la regulació de sistemes d'homogeneïtzació i homologació de la uniformitat, equips i mitjans tècnics d'actuació, defensa, automoció, comunicacions i altres recursos materials». En el mateix sentit l'article 39.b), de la Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat, reconeix a les comunitats autònomes, dins de les seues funcions de coordinació, la d'establir o propiciar l'homogeneïtzació en matèria de mitjans tècnics i d'uniformitat per a augmentar la seua eficàcia i col·laboració.

La regulació dels mitjans d'acreditació professional, del Registre de Policies Locals i dels mitjans tècnics d'actuació de les policies locals, en els termes establits en els articles 4.c), 15.2, 16 i 17 de la Llei de Coordinació de Policies Locals, constitueixen un important instrument de coordinació, que afavoreix tant la modernització i adequació dels cossos de policies locals a les exigències que la societat actualment demanda, millora la seua actuació i permet una millor identificació corporativa.

Conseqüentment, fent ús de l'autorització concedida en la disposició final primera de la mencionada Llei de Coordinació, previ informe de la Comissió de Coordinació de Policies Locals i conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller de Presidència i prèvia deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 3 de novembre de 1998,

DECRETE

Article 1. Documents d'acreditació

1. Tots els membres dels cossos de Policia Local, així com els auxiliars de Policia estaran proveïts d'un document d'acreditació professional i d'una placa policial, que hauran de portar en el portacarnet sempre que es troben en servei actiu, i exhibir si els és requerit pels ciutadans amb motiu de l'exercici de les seues funcions.

2. El carnet professional constitueix el document acreditatiu de la funció policial que exerceix el seu portador, així com el caràcter d'agent de l'autoritat dels membres de les policies locals.

3. Les característiques del document d'acreditació professional, placa policial i portacarnet seran les que s'estableixen en l'annex I del present Decret, i hi constarà el nom del municipi, el nom i categoria professional del funcionari, número d'identificació com a agent de l'autoritat, data d'expedició i número de document nacional d'identitat, amb fotografia del titular incorporada i els altres que consten en l'annex. Estaran firmats per l'alcalde de la corporació, a qui correspon la seua expedició i, si fa el cas retirada, d'acord amb el suport material o imprés facilitat per la Generalitat.

Article 2. Mitjans de locomoció

Els vehicles de patrulla i altres mitjans de locomoció utilitzats pels cossos de Policia Local, hauran de presentar les característiques que es detallen en l'annex II del present decret.

Article 3. Mitjans defensius

1. Correspon a les autoritats locals facilitar a les policies locals i als auxiliars de Policia Local els mitjans de defensa així com, si fa el cas, les armes curtes, que hauran de ser homogènies en cada cos.

2. Les armes curtes proporcionades pels ajuntaments a utilitzar pels membres dels cossos de Policia Local hauran de ser la pistola, calibre 9 mm parabellum, o el revòlver calibre 38 especial amb canó de 4 polzades.

3. La defensa i els accessoris a aquesta hauran de tenir les característiques que s'assenyalen en l'annex III del present decret.

Article 4. El Registre de Policies Locals

1. El Registre de Policies Locals, creat per la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, de 4 d'abril, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, radicarà a la seu de l'Institut Valencià de Seguretat Pública que s'encarregarà de la seua formació i gestió.

2. El Registre de Policies Locals és el mitjà que facilita informació sobre els efectius de personal al servei dels cossos de Policia Local i dels auxiliars de Policia Local, així com el seu tractament, manteniment i control. Aquest Registre es constitueix com l'instrument per al suport i referència de l'exercici de les facultats de l'Institut Valencià de Seguretat Pública en matèria d'investigació, formació i perfeccionament professional dels policies locals, la seua selecció i promoció i, en general, l'adequat exercici de les competències en matèria de coordinació de les policies locals. Proporciona, igualment, informació sistematitzada i fidedigna per al millor desenrotllament de la política de la Generalitat en aquesta matèria.

Article 5. Contingut i funciones del Registre de Policies Locals

1. En el Registre de Policies Locals s'inscriurà tot el personal pertanyent als cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana, així com als auxiliars de la Policia Local.

2. El Registre de Policies Locals té al seu càrrec:

a) La inscripció de tot el personal pertanyent als cossos de Policia Local de la Comunitat Valenciana, qualsevol que siga la naturalesa de la seua relació jurídica, i la cancel·lació d'aquestes inscripcions en els supòsits previstos en les disposicions vigents.

b) L'anotació d'actes o resolucions que afecten la vida administrativa del personal inscrit, en particular els relatius a la seua carrera i situació administrativa, i a la seua formació i perfeccionament acadèmic i professional.

c) El tractament i conservació actualitzada de la informació registrada.

3. Les entitats locals de la Comunitat Valenciana en què hi ha cossos de Policies Locals, personal classificat com a auxiliar de la Policia Local o, en general, qualsevol classe de personal adscrit a l'exercici de competències en matèria de seguretat en llocs públics, estaran obligades a facilitar a l'Institut Valencià de Seguretat Pública totes les dades que calguen perquè els inclosos en el Registre de Policies comprenguen la totalitat del personal a inscriure i la de totes les dades essencials per a l'exercici de les competències de la Generalitat Valenciana en la matèria i les adequades a la configuració d'un registre àgil i eficaç, així com la seua permanent actualització, mitjançant la comunicació de les incidències que pogueren produir-se en aquelles.

4. Les dades facilitades per les entitats locals podran, si fa el cas, ser objecte de comprovació pels encarregats del Registre, amb caràcter previ a la seua inscripció, i aquesta es podrà denegar mitjançant Resolució motivada del director general d'Interior. Contra aquesta resolució es podrà interposar recurs ordinari davant del conseller competent en matèria de policia.

5. En les convocatòries públiques per a la provisió de llocs, així com en les de mobilitat, els actes administratius, resolucions i títols, que indiquen el grau de formació i perfeccionament professional aconseguit pel personal inscrit, només podran ser valorats quan es troben degudament anotats en el Registre de Policies Locals, requisit que s'expressarà en les respectives convocatòries. S'exceptuen les convocatòries per a la provisió de llocs per promoció interna, en les quals la corporació municipal així ho dispose en la corresponent convocatòria.

Disposició transitòria

Allò que s'ha disposat en l'article 5, apartat 5 del present decret, serà exigible per a les convocatòries que es publiquen a partir de la data de posada en marxa del Registre de Policies Locals a l'Institut Valencià de Seguretat Pública (IVASP).

Disposicions finals

Primera

S'autoritza el conseller de Presidència per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desenrotllament del present decret.

Segona

Per tal d complir allò que s'ha disposat en els articles 2 i 3 del present decret, les entitats locals hauran d'adequar els vehicles de patrulla i semblants, així com els mitjans defensius a mesura que renoven el material corresponent.

Tercera

Per a la posada en execució del Registre de Policies Locals pel conseller de Presidència, es determinaran les dades que han de ser remeses per les corporacions locals, forma de fer-ho, termini i altres condicions i requisits necessaris per a la seua posada en marxa.

Quarta

El present decret entrarà en vigor el mateix dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Valencia, 3 de novembre de 1998

El president de la Generalitat Valenciana,

EDUARDO ZAPLANA HERNANDEZ-SORO

El conseller de Presidència,

JOSÉ JOAQUIN RIPOLL SERRANO

Annex I

Carnet d'identificació professional

1. Descripció (fig. 1)

Tindrà forma rectangular amb 86 mm de llarg i 54 mm d'ample. El seu color serà blau pantone excepte els espais en blanc reservats per a la col·locació de les dades en negre. La resta de característiques seran les detallades en la fig. 1.

Les dades que figuraran a l'anvers seran:

1. Llegenda «Generalitat Valenciana»

2. Llegenda de «Policia local» en la part superior.

3. Llegenda Ajuntament a què pertany dit Cos de Policia Local.

4. Escut hologràfic de la Generalitat Valenciana.

5. Número professional, que serà l'assignat pel Registre de Policies Locals de l'IVASP.

6. Fotografia: centrada en la part dreta.

7. Categoria professional.

Al revés figuraran:

1. Nom i cognoms de l'agent.

2. Grup sanguini i RH.

3. Firma de l'alcalde a l'angle inferior dret.

4. Firma del titular en la part central.

5. Data d'expedició amb indicació de condicions.

6. Llegenda «El titular del present document actua en l'exercici de les seues funcions amb caràcter d'agent de l'autoritat».

7. DNI de l'agent de Policia Local.

2. Característiques tècniques.

Confeccionat en material PVC amb fotografia incorporada.

3. Cartera portacarnet i placa policial (figures 2 i 3).

Es considera com un complement del carnet d'identificació professional que facilite la seua conservació i exhibició. Està constituïda per dues fulles de cuir negre en l'interior de les quals disposarà de dues làmines de material plàstic transparent que possibiliten la introducció del carnet d'identificació professional en un apartat i en un altre la placa policial amb el logotip de la Generalitat Valenciana i les característiques que es detallen en la figura 3. Aquest últim permetrà portar, si fora el cas, l'autorització governativa per a actuació sense l'uniforme reglamentari.

Les mesures de la cartera porta carnet serà de 200 mm de llarg i 64 mm d'ample, amb 7 mm per a plec.

Annex II

Vehicles i altres mitjans de locomoció

1. Automòbils, autobusos i semblants:

a) Estaran pintats de color blanc.

b) Els guarismes seran de color blau nit.

c) Longitudinalment, en ambdós costats i a l'altura de la part inferior de les manetes d'obertura de les portes (o element semblant), portaran una banda reflectora amb escaquer de tres quadres en colors blanc i blau nit, de dotze centímetres d'ample.

Davall de l'escaquer anterior i des de la meitat de la carrosseria i fins al seu final, o, si fa el cas, des de la línia dels protectors laterals fins al final de la carrosseria, exceptuant terminacions de para-xocs o peces semblants, es pintarà de color groc, tipus Liverpool, reflector.

Les dimensions de l'escaquer i de la zona groga-Liverpool podran tenir variacions per a harmonitzar les seues mesures amb el dimensionat de la carrosseria del vehicle.

Al centre de les portes davanteres i sense sobrepassar la línia superior de l'escaquer, figurarà l'escut policial descrit en l'Ordre de 18 de setembre de 1991 de la Conselleria d'Administració Pública; tindrà forma ovalada, daurat, de 25 centímetres d'eix major i 20 d'eix menor, amb la llegenda «POLICIA LOCAL» en la part superior i el nom oficial del municipi o entitat local en la inferior, al centre d'aquest figurarà l'heràldica local (fig. 4).

d) Centrat en l'exterior del sostre, darrere del pont de mecanismes d'emergència, i a la zona superior de la placa de matrícula posterior, haurà de figurar el codi d'identificació, compost d'una o més lletres determinades per les inicials del nom oficial del municipi que seran assignades per l'IVASP, un guió i un o més números determinats per l'organització policial a què pertanga el vehicle.

Dit codi es col·locarà d'esquerra a dreta permetent la seua lectura natural des de la part posterior.

Dimensions:

a) Sostre:

Altura del guarisme 40 cm.

Amplària del guarisme 20 cm.

Traços del guarisme 5 cm.

b) Part posterior:

Altura del guarisme 7 cm.

Amplària guarisme 5 cm.

Traços guarisme 1 cm.

c) Per a aquells municipis que disposen del telèfon «092», en la part superior dels respectius laterals posteriors, figurarà un quadrat de 7 cm de costat amb el logotip d'un telèfon, i junt a aquest, a la dreta, 092.

Dimensions

Altura de guarisme 7 cm.

Amplària del guarisme 5 cm.

Traç del guarisme 1 cm.

2. Motocicletes i semblants:

a) El dipòsit, carenat, defenses i, si fa el cas, altres elements exteriors de la carrosseria, estaran pintats de color blanc.

b) Longitudinalment, en ambdós costats sobre carenat i maletes, i frontalment en les defenses a l'altura de la part superior visible de les respectives llandes de les rodes, portaran una banda reflectora amb escaquer de tres quadres format pels colors blanc i blau nit (figs. 5 i 6).

Davall de l'escaquer anteriorment descrit i des de la meitat del carenat i fins al final de la seua superfície, excepte terminacions de para-xocs o peces semblants, aniran pintades de color groc, tipus Liverpool, reflector (figs. 5 i 6).

Les dimensions de l'escaquer i zona groga, es determinaran en funció del tipus de vehicle i orientades a una millor visió, distinció i harmonia amb la resta dels seus elements.

c) A la cúpula del carenat (part frontal), portarà la inscripció «Policia local», formant un arc, i davall, horitzontalment, el nom de la localitat. El text ho serà amb lletres de color blau nit.

d) En la part de darrere de la carrosseria o en la part posterior de la maleta esquerra, portarà el codi d'identificació a què es fa referència en l'art. 4.1 1.d), excepte en el seu dimensionat que estarà en funció del vehicle.

3. Altres mitjans de locomoció (embarcacions, helicòpters, etc.):

a) Portaran la franja amb l'escaquer i banda de color groc tipus Liverpool reflector, l'escut policial, codi d'identificació i altres guarismes mencionats en aquest article, excepte les dimensions que seran fixades en funció del tipus de mitjà, carrosseria, estructura, etc.

Annex III

Mitjans defensius

1. Defensa i accessoris

- Serà de fusta de bona qualitat, irrompible, resistent als impactes, que tinga el menor grau de deformabilitat. Igualment podrà ser d'un altre material rígid i indeformable. Les seues mesures seran:

- De longitud total igual a 650 mm.

- De longitud del mànec o porció per a poder agafar-la de 140 mm.

- De diàmetre del mànec o porció per a poder agafar-la de 32 mm.

- De diàmetre major de la punta ofensiva de 35 mm.

- De diàmetre menor de la secció ofensiva i defensiva de 32 mm.

- Secció de la zona ofensiva i defensiva, de forma cònica.

- Extrem ofensiu, de forma esfèrica.

- Extrem del mànec, de forma esfèrica.

- Diàmetre de la zona en què va incorporada la corretja de subjecció al canell, de 44 mm.

- Diàmetre de la ranura d'encaixament de la corretja de subjecció al canell de 36 mm.

- Corretja d'enganxament al canell, d'amplària igual a 15 mm.

- Corretja d'enganxament al canell, de gruix igual a 4 o 5 mm.

Anella que fa les funciones de baldric:

- D'acer inoxidable o acer galvanitzat.

- De forma tòrica.

- De diàmetre exterior 59 mm.

- De diàmetre interior 39 mm.

- De diàmetre de la secció de l'anella 6 mm.

Alternativament podrà utilitzar-se un altre mitjà de subjecció rígid.

Mosquetó d'enganxament de l'anell al cinyell:

- D'acer inoxidable de longitud igual a 80 mm.

- Els grillons: hauran de ser d'acer inoxidable, de doble tancament, o tancament de seguretat.

Mapa web