Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 18/1995, de 24 de gener, del Govern Valencià, regulador dels criteris d'utilització de l'equip d'autodefensa i d'armament per a les policies locals de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2445 de 08.02.1995
Referència Base de Dades:  0281/1995
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 09.02.1995
    Notes: La norma regula la tenència i la utilització de l'equip d'autodefensa i d'armament per part del personal de les policies locals de la Comunitat Valenciana i s'ajustarà als criteris continguts en el Reial Decret 137/1993, de 29 de gener, que aprova el Reglament d'Armes i es tindrà en compte els principis bàsics d'actuació continguts en la Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.
    Aquesta disposició afecta:
      Desenvolupa o complementa:
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Administració Pública
    Grup temàtic: Legislació, Legislació, Reglamentació
    Matèries: Policia local
    Descriptors:
      Temàtics: policia, administració local, armament , monografies



DECRET 18/1995, de 24 de gener, del Govern Valencià, regulador dels criteris d'utilització de l'equip d'autodefensa i d'armament per a les policies locals de la Comunitat Valenciana.

El Reial Decret 137/1993, de 29 de gener, aprova el Reglament d'Armes, i s'hi modifiquen aspectes sobre la fabricació, el comerç, la tinença i l'ús d'armes, a fi d'adaptar aquesta matèria a les diverses normes que han anat apareixent i als moderns avanços de la tècnica.

La necessària amplitud amb què es tracten aquests temes en l'esmentat reglament fa que siga necessari que determinades qüestions, com ara la dels criteris que han de tenir en compte els funcionaris de les policies locals pel que fa a l'ús de les armes i els elements de defensa, siguen establertes per les administracions públiques competents en cada cas.

D'altra banda, les armes a què es refereix aquest decret són les classificades de primera categoria (armes de foc curtes), amb les quals serà dotat el personal de les policies locals, qui també podrà adquirir-les particularment, d'acord amb el Reglament d'Armes.

De la Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat, i també de la Llei de la Generalitat Valenciana 2/1990, de 4 d'abril, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, es deriva que correspon a aquesta la competència per a determinar les normes comunes de funcionament de les policies locals, aspecte que inclou, sens dubte, la manera d'usar les armes i l'equip de defensa de què són dotats aquests cossos.

Per tot això, es considera fonamental establir una regulació clara i precisa de la qüestió, ateses les innegables repercussions que té en la seguretat i la tranquil·litat ciutadanes i en el pacífic desenvolupament dels drets.

Pel que fa al cas, i tenint en compte els principis bàsics d'actuació continguts en l'article 5 de la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat, s'ha partit de la base de procurar la menor pertorbació dels drets individuals, limitant al màxim l'ús de les armes i els equips de defensa.

Són exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquest reglament, i s'hauran de regir per la normativa especial dictada a aquest efecte, l'adquisició, la tinença i l'ús d'armes per les forces armades i les forces i cossos de seguretat de l'Estat. Per al desenvolupament de les seues funcions també són exclosos els establiments i les instal·lacions de les forces i cossos esmentats.

Per tot això, amb l'informe previ de la Comissió de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d'Administració Pública i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió del dia 24 de gener de 1995,

DECRETE:

Article primer

1. La tinença i utilització de l'equip d'autodefensa i armament, per part del personal de les policies locals de la Comunitat Valenciana, s'haurà d'ajustar als criteris continguts en aquest decret, a les disposicions del Reglament d'Armes i, a més, a les normes que els respectius ajuntaments puguen aprovar sobre això, en exercici de la seua potestat normativa.

2. La regulació continguda en aquest decret es refereix exclusivament a les armes de primera categoria de l'article 3 del Reglament d'Armes que posseesquen els policies locals.

3. L'ús de l'armament i els mitjans d'autodefensa regulats en aquest decret s'haurà d'adequar, a cada moment, als principis bàsics d'actuació recollits en l'article 5 de la Llei Orgànica 2/1986, de Forces i Cossos de Seguretat.

Article segon

Es consideraran armes reglamentàries aquelles que l'ajuntament assignarà al policia local per a l'exercici de les seues funcions.

Article tercer

Els membres de la policia local, com a titulars de llicència de tipus A a què es refereix el Reglament d'Armes, podran posseir una arma curta de la seua propietat, a més de les que puguen rebre com a dotació reglamentària, d'acord amb el que disposa l'article 13.

TíTOL I

Normes generals sobre tinença

Article quart

Les armes reglamentàries s'hauran de custodiar, fora de les hores de servei, en les dependències municipals habilitades a aquest efecte pel respectiu ajuntament. Amb aquesta finalitat, els ajuntaments amb policies locals en la dotació dels quals s'incloga arma reglamentària, hauran de disposar de zones de seguretat i/o armers per a la seua custòdia.

Article cinquè

Les armes de foc hauran de conservar-se en perfecte estat, i s'hauran d'adoptar totes les mesures necessàries per a evitar-ne la deterioració, la pèrdua, el robatori, la sostracció o l'ús per terceres persones.

Article sisè

Els membres de la policia local que tinguen assignada una arma reglamentària, hauran de portar-la sempre que es troben de servei, d'acord amb el que estableix la Llei 2/1986, de Forces i Cossos de Seguretat, i la Llei 2/1990, de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, sense que això vulga dir que, per part de l'alcaldia corresponent o altres comandaments superiors, no es puguen determinar alguns supòsits en què no s'haja de portar l'arma en serveis concrets.

Article setè

De cap manera no es podrà prestar o cedir l'arma a qualsevol persona, ni tampoc intercanviar l'arma o l'armer amb cap altre policia, ni dipositar-la en vehicles, encara que aquests s'estacionen en garatges, ni que estiguen vigilats.

Article vuitè

En cas de pèrdua, sostracció, robatori, destrucció, etc., de l'arma o la seua documentació, caldrà comunicar-ho immediatament a l'autoritat corresponent, sense perjudici de presentar la pertinent denúncia.

Article novè

El policia serà el responsable, en tot cas, del mal ús de l'arma pròpia, o de la que té assignada, que pogués fer qualsevol persona que hi tingués accés.

Article deu

És absolutament prohibit portar, exhibir o usar les armes sota els efectes de begudes alcohòliques, estupefaents, psicòtrops, estimulants o totes altres substàncies anàlogues.

Article onze

De cap manera no podran tenir ni usar armes els policies amb condicions físiques o psíquiques que els ho impedesquen, especialment en aquelles per a les quals la possessió i ús representen un risc propi o aliè. Per això, quan es detectarà cap indici en aquest sentit, caldrà comunicar-ho al cap corresponent perquè l'alcaldia dispose allò oportú.

Article dotze

Tots els membres de les policies locals que protagonitzassen conductes que donassen lloc a dubtes sobre la seua capacitat de fer ús responsable de l'arma, o no aconseguissen les condicions mínimes previstes en el Reglament d'Armes i normes concordants, seran privats, tant de les armes reglamentàries com de les particulars, si escau, amb la possibilitat de canviar de destinació si tenen assignació d'armes.

Article tretze

En cas de desitjar l'adquisició d'una arma de propietat particular, s'haurà de sol·licitar a l'alcaldia corresponent un certificat a aquest efecte, que facilitarà la pertinent tramitació davant la intervenció d'armes de la Guàrdia Civil.

Article catorze

El control d'armament i munició, com també l'entrenament pràctic i teòric, serà portat a cap pel corresponent departament de la policia local. A més a més, els caps de cada unitat o grup, si cal, hauran de passar revista periòdicament de l'estat de l'armament i la munició assignats.

S'hauran de realitzar exercicis de tir almenys dues vegades a l'any, programats d'acord amb les necessitats del servei, i en tot cas, s'hauran d'efectuar els exercicis previstos en el Reglament d'Armes.

Article quinze

Les armes de propietat municipal, i també les particulars, si cal, només podran ser utilitzades per a pràctiques en els llocs expressament autoritzats.

Article setze

En les formes i terminis establerts reglamentàriament hauran de presentar-se les armes assignades i les particulars, si cal, i les corresponents guies, al departament que pertoque per a passar l'oportuna revista.

Article disset

En cas de defunció d'un policia que tinga assignada arma reglamentària o que fos propietari d'alguna, els seus familiars, hereus o marmessors hauran de lliurar-la en dipòsit al cos, d'acord amb l'article 93 del vigent Reglament d'Armes. Així mateix, s'hi lliurarà la corresponent clau de l'armer que tingués assignat.

En cas de jubilació o cessament en el servei per qualsevol causa, s'haurà de procedir de la mateixa manera, i en aquest cas tindrà l'obligació el policia mateix, o bé els familiars si aquest està incapacitat o impossibilitat.

TíTOL II

Utilització de la defensa

Article divuit

Tots els policies que presten serveis uniformats fora de les dependències policíaques hauran de portar amb ells la defensa reglamentària i els grillons en la beina corresponent, subjecta en el cinturó, excepte en els serveis en els quals el seu ús no siga convenient.

En l'interior dels vehicles automòbils podran desprendre's de la defensa, amb l'obligació de tornar-la a portar en eixir d'aquests.

Article dinou

La utilització de la defensa per part del policia dependrà de la gravetat de la situació, i només la utilitzarà per a contenir o repel·lir una agressió contra la pròpia persona o la de tercers.

Article vint

En els casos de serveis no individualitzats, qui ha d'assumir la iniciativa i responsabilitat d'aquests, serà l'encarregat de determinar les directrius d'utilització de la defensa i donar les ordres, de conformitat amb els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat. Cap policia no actuarà sense una ordre prèvia, llevat que siga estrictament necessari.

Qui posseesca el comandament haurà d'atenir-se a cada moment als criteris continguts en aquestes normes.

Article vint-i-u

Els policies no s'acarnissaran, sota cap concepte, en l'ús de la defensa, i hauran de cessar-hi tan aviat com podran pel fet d'haver-se retirat els agressors o haver estat reduïts. Mai no s'haurà d'amenaçar ni colpejar cap persona caiguda o que no oferesca una greu resistència, insuperable per un altre mitjà.

Article vint-i-dos

La utilització de la defensa haurà de ser proporcional al dany que es tractarà d'evitar. Tenint-ne en compte la naturalesa, i per tal d'evitar danys irreparables, s'haurà d'usar així que siga imprescindible i, si és possible, contra parts no vitals del cos, defugint el cap, i usant la defensa a fi d'apartar l'oponent, sense colpejar-lo, i amb tan poc de dany com es puga.

TíTOL III

Utilització de l'aerosol defensiu

i dels descarregadors elèctrics

Article vint-i-tres

1. L'aerosol defensiu s'haurà d'utilitzar només com a element d'autodefensa davant persones en actitud agressiva que hagen amenaçat o provocat amb anterioritat els policies, per tal d'evitar altercats greus, baralles tumultuàries o altres situacions semblants. Per a utilitzar-lo en un local tancat, caldrà comptar prèviament amb l'autorització del propietari o encarregat sempre que això fos possible, llevat que s'hagués d'evitar un greu risc per a les persones o la seguretat ciutadana, situació en què els agents de l'autoritat podran prescindir d'aquesta autorització.

2. La utilització de l'aerosol s'haurà de realitzar sense causar danys innecessaris, amb l'obligació de cessar immediatament que s'haja aconseguit la reducció de l'agressor o agressors.

Article vint-i-quatre

Els descarregadors elèctrics hauran de limitar l'ús d'acord amb el que assenyala l'article anterior.

TíTOL IV

Utilització d'armes de foc

Article vint-i-cinc

Caldrà evitar fer ostentació de l'arma, llevat que això fos imprescindible per les característiques del servei que s'hagués de prestar.

Article vint-i-sis

Així que s'inicien intervencions en què fos presumible la necessitat de fer ús o ostentació de l'arma, caldrà adoptar les mesures preventives adequades a la situació, d'acord amb el que disposa el Reglament d'Armes.

Article vint-i-set

L'arma només s'haurà d'utilitzar pel policia si existís un risc racionalment greu per a la seua vida, la seua integritat física o la de terceres persones, o bé en aquelles circumstàncies que puguen suposar un greu risc per a la seguretat ciutadana, sempre amb el respecte dels principis d'oportunitat, congruència i proporcionalitat.

Article vint-i-vuit

L'ús preventiu consistirà a mantenir l'arma en la mà, disposada per a l'ús immediat. El policia s'haurà d'identificar degudament, sense realitzar amenaces innecessàries i sense apuntar directament cap persona, llevat que fos estrictament necessari.

Article vint-i-nou

L'ús preventiu només és permès si es creu amb fonament que la persona interpel·lada porta una arma, té antecedents d'haver agredit greument alguna persona o haver amenaçat de fer-ho. Així mateix, en cas d'entrada en locals tancats prèviament violentats, o bé en qualsevol altre espai sota circumstàncies semblants de perill.

Article trenta

L'ús intimidatori consistirà en la realització de diversos trets a l'aire, sempre que no hi haja risc per a les persones o els béns.

Article trenta-u

L'ús intimidatori de l'arma només serà permès si el policia ha d'enfrontar-se a forces anàlogues o superiors a les pròpies i manifestament agressives, i si el sospitós ha començat a fugir i detenir-lo és estrictament necessari i inajornable, sense cap altra possibilitat d'atrapar-lo, i sempre que no hi haja cap risc per a les persones i béns.

Article trenta-dos

L'ús de l'arma pel policia amb finalitats defensives només serà permesa si està en perill manifest la seua vida, la seua integritat física o les de terceres persones per agressió d'un tercer i no hi ha actuacions alternatives, sempre extremant les mesures de garantia i seguretat per a ell mateix i terceres persones.

Article trenta-tres

L'ús de l'arma de foc ha d'anar precedit, si les circumstàncies ho permeten, de comunicacions dirigides a l'agressor perquè abandone la seua actitud, i de l'advertència que es troba davant un agent de l'autoritat, quan aquest caràcter pogués ser desconegut per l'atacant.

Article trenta-quatre

Si l'agressor manté la seua actitud, a pesar de les comunicacions, no s'han d'efectuar trets si no és imprescindible, i han de precedir els intimidatoris als defensius sempre que siga possible.

Article trenta-cinc

En última instància, quan per la rapidesa, la violència i el risc greu de l'agressió s'haja de fer ús de l'arma amb finalitats defensives, aquest s'haurà d'efectuar sobre parts no vitals del cos de l'agressor, tenint sempre present el principi que l'ús de l'arma ha de causar el menor dany possible.

Article trenta-sis

És prohibit fer ús de l'arma de foc fora dels supòsits permesos per l'ordenament jurídic.

TíTOL V

Règim de funcionament i disciplinari

Article trenta-set

1. Sempre que s'utilitzarà la defensa, l'aerosol defensiu, els descarregadors elèctrics o l'arma de foc, s'haurà d'elevar pel conducte reglamentari un informe exhaustiu on es faran constar els motius i totes altres circumstàncies concurrents en l'acte i al qual s'adjuntaran, si és possible, les beines i les bales, si cal, llevat que aquestes hagen de ser lliurades a l'autoritat judicial, bé directament bé per mitjà dels grups de policia científica.

2. En el cas de tret d'armes de foc en acte de servei, una còpia de l'esmentat informe es trametrà a la conselleria competent en matèria de policia, a efectes de coneixement, d'acord amb el model normalitzat que s'establirà oportunament.

Article trenta-vuit

Les infraccions comeses pels policies locals en relació amb la tinença i ús de l'equip d'autodefensa i armament esmentat en l'exercici de les seues funcions, seran sancionades per les autoritats a qui corresponga la competència disciplinària.

DISPOSICIó FINAL

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Valencia, 24 de gener de 1995

El president de la Generalitat Valenciana,

JOAN LERMA I BLASCO

El conseller d'Administració Pública,

LUIS BERENGUER FUSTER

Mapa web