Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 26/2014, de 30 d'octubre, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, per la qual s'aprova el document de desplegament de les mesures articulades en el Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7399 de 10.11.2014
Número identificador:  2014/10104
Referència Base de Dades:  009957/2014
 



ORDE 26/2014, de 30 d'octubre, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, per la qual s'aprova el document de desplegament de les mesures articulades en el Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana. [2014/10104]

Per mitjà del Decret 81/2013, de 21 de juny, del Consell, es va aprovar el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant PIRCV), fruit de la revisió i actualització del Pla Integral de Residus de 1997.

El PIRCV respon als principis establits per la Directiva 2008/98/CE, de 19 de novembre, sobre els residus, que constituïx el principal instrument normatiu per a canviar l'enfocament de la gestió dels residus, pel fet de centrar el seu objectiu en la prevenció i el reciclatge.

Des de la perspectiva de la prevenció en la generació de residus, la directiva disposa la necessitat que els estats membres elaboren programes de prevenció de residus, i s'indica així mateix que els programes esmentats establiran els objectius de prevenció de residus i descriuran les mesures de prevenció existents.

La Directiva 2008/98/CE va ser objecte de transposició a l'ordenament jurídic intern per la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de Residus i Sòls Contaminats, la qual, seguint l'esperit marcat per la directiva, va identificar la prevenció com a la primera opció pel fet de reconéixer el potencial de les practiques de prevenció per a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i l'impacte que suposa l'impuls d'estes mesures.

En este sentit, la Llei 22/2011, de 28 de juliol, va establir, en l'article 15, que les administracions públiques, en els seus respectius àmbits competencials, havien d'aprovar, abans del 12 de desembre de 2013, els programes de prevenció de residus en què s'establiren els objectius de prevenció, de reducció de la quantitat de residus generats i de reducció de la quantitat de substàncies perilloses o contaminants, amb la finalitat d'aconseguir la reducció del pes dels residus produïts el 2020 en un 10 per cent respecte als generats el 2010.



D'acord amb l'anterior, el PIRCV aprovat pel Decret 81/2013, de 21 de juny, del Consell, va incorporar en el contingut, a més dels documents exigits per l'article 26 de la Llei 10/2000, de 12 de desembre, de Residus de la Comunitat Valenciana, altres documents, entre estos l'annex 5 en el qual s'inclou el Programa de Prevenció. Este programa preveu diverses mesures que se sustenten en el diagnòstic realitzat de la situació existent sobre la producció i gestió dels residus, i oferix respostes a les necessitats o carències identificades basant-se en un enfocament del cicle de vida dels productes i materials.



No obstant això, per a l'adequada aplicació d'este programa, resulta pertinent el desplegament de les mesures que s'hi han previst, així com l'establiment de les especificacions que concreten, en la mesura que es puga, l'àmbit i abast d'estes mesures, que s'han d'adoptar en el marc de la prevenció en matèria de residus, dotant el programa aprovat dels instruments referencials que faciliten als usuaris la seua aplicació eficient. Amb esta finalitat s'elabora el document de desplegament de les mesures articulades en el PIRCV objecte d'aprovació per mitjà d'esta orde.



Durant la seua tramitació s'han emés els informes i memòries exigits per l'article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i tota altra normativa aplicable. Així mateix, de conformitat amb el que establixen els articles 16 a 18 de la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en matèria de medi ambient, així com els articles 12 i 18 de la Llei 11/2008, de 3 de juliol, de la Generalitat, de Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, en relació amb l'article 52 del Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l'estructura i el procediment d'elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, i els articles 20 a 23 del Decret 97/2010, d'11 de juliol del Consell, pel qual es regula l'exercici del dret d'accés a la informació ambiental i de participació pública en matèria de medi ambient de la Comunitat Valenciana, el projecte d'orde s'ha sotmés a audiència d'organitzacions i entitats encarregades de la defensa d'interessos col·lectius o socials a les quals puga afectar el contingut del projecte, així com a informació pública per mitjà d'un anunci en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana de 16 de maig de 2014.



De conformitat amb el que preveu el Decret 242/1993, de 7 de desembre, del Govern Valencià, el projecte ha sigut sotmés a la consideració del Consell Assessor i de Participació del Medi Ambient en la sessió del dia 27 de maig de 2014.

Per tot el que antecedix, i fent ús de les atribucions que em conferix l'article 5 del Decret 85/2013, de 28 de juny, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient,





ORDENE



Article únic. Aprovació del Document de desplegament de les mesures articulades en el Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana

S'aprova el document de desplegament de les mesures articulades en el Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana que figura annex a esta orde.





Disposició final



Única. Entrada en vigor

Esta orde entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 30 d'octubre de 2014



La consellera d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient,

ISABEL BONIG TRIGUEROS







ANNEX

Document de desplegament de les mesures articulades en el Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana



Índex

1. Introducció

2. Objecte del programa

3. Articulació i continguts del document

4. Mesures de foment de la prevenció

5. Mesures de suport a la prevenció

6. Descripció de les mesures

– 1. Residus urbans

– 2. Residus d'envasos

– 3. Residus industrials

– 4. Residus de la construcció i la demolició (RCD)

– 5. Residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE)

– 6. Vehicles al final de la seua vida útil (VFU)

– 7. Pneumàtics fora d'ús (NFU)

– 8. Residus de piles i acumuladors

– 9. Bioresidus



1. Introducció

Pel Decret 81/2013, de 21 de juny, del Consell, és objecte d'aprovació definitiva el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana (DOCV 7054, 26.06.2013), d'ara en avant PIRCV, fruit de la revisió i actualització del Pla Integral de Residus anteriorment aprovat el 1997.

Per a la seua elaboració i aprovació, s'han tingut en compte les determinacions establides per la Llei 10/2000, de 12 de desembre, de la Generalitat, de Residus de la Comunitat Valenciana, i se seguix igualment el procediment previst en la Llei 4/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació del Territori i Protecció del Paisatge, per als plans d'acció territorial de caràcter sectorial.

El PIRCV respon als principis establits per la Directiva 2008/98/CE, de 19 de novembre, sobre els residus i per la qual es deroguen determinades directives, que constituïx el principal instrument normatiu per a canviar l'enfocament de la gestió dels residus a Europa, per centrar el seu objectiu en la prevenció i el reciclatge.

En este sentit, el PIRCV insistix en la necessitat de la prevenció de la generació dels residus, així com en el foment de les diferents formes de reutilització i valorització, i té com a finalitat l'obtenció de beneficis mediambientals per l'aprofitament dels recursos que contenen els residus que, si no, serien eliminats i, en definitiva, la disminució dels efectes ambientals que produïx tant l'abocament dels residus com els derivats de la seua gestió, com pot ser el consum d'energia i les emissions de CO2.

D'esta manera, el PIRCV complix la jerarquia establida en la directiva mencionada, d'acord amb la qual, en la prevenció i tractament de residus se seguirà la següent jerarquia amb l'orde de prioritats que a continuació s'establix:

1. Prevenció.

2. Preparació per a la reutilització.

3. Reciclatge.

4. Un altre tipus de valorització, en el qual s'inclou la valorització energètica.

5. Eliminació.

Des de la perspectiva de la prevenció en la generació de residus, la directiva disposa la necessitat que els estats membres elaboren programes de prevenció de residus al més tard el 12 de desembre de 2013. Així mateix, indica que els programes establiran objectius de prevenció de residus i descriuran les mesures de prevenció existents.

La Directiva 2008/98/CE és objecte de transposició a l'ordenament jurídic intern per la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de Residus i Sòls Contaminats. Esta llei, seguint l'esperit marcat per la directiva, identifica la prevenció com a la primera opció, reconeixent el potencial de les pràctiques de prevenció per a reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i l'impacte que suposa l'impuls d'estes mesures.

En este sentit, la Llei 22/2011 establix en l'article 15 (Programes de prevenció de residus), que les administracions públiques, en els seus respectius àmbits competencials, aprovaran, abans del 12 de desembre de 2013, programes de prevenció de residus en què s'establiran els objectius de prevenció, de reducció de la quantitat de residus generats i de reducció de la quantitat de substàncies perilloses o contaminants, amb la finalitat d'aconseguir la reducció del pes dels residus produïts el 2020 en un 10 % respecte als generats el 2010. Assenyala com a finalitat d'estos objectives i mesures trencar el vincle entre el creixement econòmic i els impactes sobre la salut humana i el medi ambient associats a la generació de recursos.

D'acord amb l'anterior, el PIRCV incorpora en el seu contingut, a més dels documents exigits per l'article 26 de la Llei 10/2000, de 12 de desembre, de Residus de la Comunitat Valenciana, –memòria d'informació, memòria de justificació, document d'ordenació no vinculant i document d'ordenació normatiu i vinculant–, un document de síntesi i huit annexos entre els quals figura l'annex 5, Programa de Prevenció.



Per a l'adequada aplicació del Programa de Prevenció inclòs en l'annex 5 del PIRCV, resulta pertinent el desplegament de mesures concretes que doten el programa aprovat dels instruments referencials necessaris per a facilitar als usuaris una aplicació eficient.

Amb esta finalitat, s'elabora des de la Direcció General de Qualitat Ambiental este Document de desplegament de les mesures articulades en el Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana, que desplega el Programa de Prevenció de Residus de l'annex 5 del PIRCV.

Este document es dicta en consonància amb la Llei 10/2000, de 12 de desembre, de Residus de la Comunitat Valenciana, que incorpora la prevenció com a eix estratègic de la gestió dels residus, i que fomenta a través de l'article 16 actuacions de prevenció i reducció de la producció de residus i el seu caràcter nociu. Òbviament, en el seu contingut es preveu allò que s'ha disposat, actualment amb rang reglamentari, en la Llei 11/1997, d'Envasos i Residus d'Envasos, que reconeix la prevenció com a objectiu primordial, i el Reial Decret 782/1998, que va aprovar el reglament de desplegament i execució de la llei esmentada, en la mesura que configura els plans empresarials de prevenció de residus d'envasos com un dels principals mecanismes instituïts per a garantir el compliment efectiu dels objectius de prevenció i reducció fixats per la Llei 11/1997.

El document de desplegament de les mesures articulades en el Programa de Prevenció del Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana es configura com un text consolidat en el qual s'inclouen mesures de foment de la prevenció així com altres mesures considerades com de suport a la prevenció. Tot això a fi de possibilitar-ne la consulta àgil i efectiva, incorporant-s'hi, en definitiva, les novetats i prescripcions necessàries per a oferir un text únic que servisca de referent en l'àmbit de la prevenció.



2. Objecte del programa

L'objecte d'este document és l'articulació de les mesures dirigides a promoure i facilitar la prevenció de la generació dels residus, que contribuïsquen al compliment dels objectius fixats en el mateix pla així com donar suport a la incorporació de les prescripcions marcades per la Directiva 2008/98/CE. Més concretament es proposen mesures dirigides a aconseguir objectius clau, com:

– Dissociar el creixement econòmic i els impactes mediambientals associats a la generació de residus.

– Introducció d'un enfocament que tinga en compte no sols la fase de residu sinó tot el cicle de vida dels productes i materials.

– La urgent necessitat d'una transformació del sistema actual de producció i consum perquè siga més sostenible.

– Determinar un conjunt de mesures i instruments econòmics necessaris per a fomentar la prevenció de la generació de residus, implantar l'arreplega separada, millorar la gestió dels residus, impulsar i enfortir els mercats de reciclatge, així com perquè el sector dels residus contribuïsca a la mitigació de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI).



3. Articulació i continguts del document

Les mesures que integren el Programa de Prevenció se sustenten en el diagnòstic realitzat de la situació existent sobre la producció i gestió dels residus, i oferixen respostes a les necessitats o carències identificades basant-se en un enfocament de cicle de vida dels productes i materials.

Totes estes estan integrades en els documents que, d'acord amb el que establix la Llei 10/2000, de 12 de desembre, de Residus de la Comunitat Valenciana, comprenen el PIRCV i, més concretament, desplegades en la memòria justificativa, el document d'ordenació vinculant i el document d'ordenació no vinculant.

Les mesures de prevenció es vertebren segons la seua afecció a distints àmbits de la prevenció dels residus, i es poden considerar tres grans apartats de mesures:

A) Les condicions marc de la generació de residus.

B) La fase de disseny, producció i distribució.

C) La fase de consum i ús.

Junt amb les mesures de prevenció se'n porten a terme altres que, sense ser-ho en el sentit estricte, contribuïxen a fomentar-la.



A. MESURES QUE PODEN AFECTAR LES CONDICIONS MARC DE LA GENERACIÓ DE RESIDUS

Este bloc preveu les mesures relatives a instruments econòmics que fomenten una utilització eficient dels recursos, així com la promoció de la investigació, la difusió i utilització dels resultats d'estudis sobre tecnologies i productes més nets.

Així mateix, cal assenyalar que per al seguiment de les diferents actuacions s'han elaborat indicadors significatius i efectius de les pressions mediambientals relacionades amb la generació de residus a fi de contribuir a la prevenció de la generació de residus i permetre avaluar els avanços realitzats en cada un els objectius marcats.



Tipologia de residu Mesures de prevenció que poden afectar les condicions marc de la generació de residus

ENVASOS Mesura 2.3. Firma d'acords voluntaris amb associacions empresarials per a l'intercanvi d'informació en matèria de prevenció de residus d'envasos.

INDUSTRIALS Mesura 3.1. Reforç de l'eficàcia dels plans de prevenció i reducció de residus, per mitjà de l'ordenació del contingut d'estos, de manera que puguen ser avaluables i comparables i que en faciliten la redacció al productor d'estos residus.

CONSTRUCCIÓ I DEMOLICIÓ Mesura 4.1. Elaboració d'un model d'ordenança municipal que regule l'obligació dels productors de constituir una fiança o garantia financera que assegure el compliment de la correcta gestió, així com la bonificació o exempció en el cànon per la separació en origen dels residus generats en l'obra, vinculades a l'atorgament de la llicència municipal d'obres.

Mesura 4.2. Promoure la inclusió en els plecs dels contractes d'obra que subscriga l'Administració de la Generalitat de criteris mediambientals de caràcter objectiu de prevenció i reutilització per a la valoració de l'adjudicació.

Mesura 4.3. Promoure la posada en marxa d'accions formatives dirigides a les empreses del sector de la construcció per a reduir la generació dels residus de construcció i demolició.

PNEUMÀTICS FORA D'ÚS Mesura 7.1. Firma d'acords voluntaris amb els sistemes integrats de gestió autoritzats a la Comunitat Valenciana per a col·laborar en la implantació efectiva de les mesures de prevenció previstes en els seus plans empresarials de prevenció.







B. Mesures que poden afectar La fase de disseny, producció i distribució

Les mesures dirigides a previndre la generació de residus en la fase de disseny, producció i distribució estan vinculades amb la sensibilització ambiental dels diferents sectors de la producció i l'establiment d'acord voluntaris per a trobar solucions tendents a reduir i eliminar els fluxos de residus generats.



Tipologia de residu Mesures de prevenció que poden afectar les fases de disseny, producció i distribució

URBANS Mesura 1.1. Firma d'acords voluntaris amb agents econòmics per a la realització d'actuacions tendents a reduir la producció dels residus urbans.

ENVASOS Mesura 2.2. Suport a la redacció de plans empresarials de prevenció de residus d'envasos de les empreses envasadores de la Comunitat Valenciana.

Mesura 2.3. Firma d'acords voluntaris amb associacions empresarials per a l'intercanvi d'informació en matèria de prevenció de residus d'envasos.

Mesura 2.6. Firma d'acords voluntaris amb les associacions de comerç i consumidors per a fomentar l'ús responsable de bosses comercials i promoure l'ús de bosses reutilitzables.

INDUSTRIALS Mesura 3.2. Promoure la posada en marxa d'accions formatives per a la implantació de pràctiques de minimització en origen.

Mesura 3.3. Suport a la introducció de millors tècniques disponibles en la prevenció de residus, en la promoció d'acords i convenis sectorials i en campanyes de comunicació.

Mesura 3.4. Foment d'estudis que permeten determinar els fluxos de residus amb problemàtica específica i establir convenis amb els sectors afectats, per a trobar solucions tendents a reduir estos fluxos de residus.







C. MESURES que poden afectar La fase de consum i ús

Este bloc agrupa les mesures relatives a la realització de campanyes de sensibilització i informació dirigides al públic en general, la integració de criteris mediambientals i de prevenció de residus en els concursos i contractes del sector públic, i el suport a estudis i la promoció de la reutilització o la reparació de productes rebutjats adequats o dels seus components.



Tipologia de residu Mesures de prevenció que poden afectar la fase de consum i ús

URBANS Mesura 1.2. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social en matèria de prevenció de residus urbans.

ENVASOS Mesura 2.1. Desplegament d'un programa d'informació ambiental sobre la prevenció dels residus d'envasos d'origen domèstic.

Mesura 2.4. Foment de la posada en marxa de sistemes de depòsit, devolució i retorn (SDDR) d'envasos industrials.

Mesura 2.5. Desplegament d'un programa de divulgació i informació dirigit als ciutadans per a millorar l'ús responsable de les bosses comercials d'un sol ús.

Mesura 2.6. Firma d'acords voluntaris amb les associacions de comerç i consumidors per a fomentar l'ús responsable de bosses comercials i promoure l'ús de bosses reutilitzables.

APARELLS ELÈCTRICS I ELECTRÒNICS Mesura 5.1. Promoure la reutilització dels aparells elèctrics i electrònics sencers i dels seus components, així com la reparació d'estos amb la finalitat d'allargar-ne la vida útil.



VEHICLES AL FINAL DE LA SEUA VIDA ÚTIL Mesura 6.1. Foment de les operacions de reutilització de residus en els processos de descontaminació.

PNEUMÀTICS FORA D'ÚS Mesura 7.2. Foment i difusió de les bones pràctiques en el manteniment dels pneumàtics i en la correcta conducció.

PILES Mesura 8.1. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social enfocades a la difusió de les bones pràctiques en l'ús de piles i acumuladors.

BIORESIDUS Mesura 9.1. Foment de les campanyes de comunicació i sensibilització social en matèria de consum responsable d'aliments.







4. Mesures de foment de la prevenció (mesures directes)

Es despleguen a continuació les mesures de prevenció incloses en el document de revisió i actualització del Pla Integral de Residus (PIRCV), tal com es reflectixen en cada un dels capítols dedicats a les distintes fraccions de residus.

Per tipologia de residus, es despleguen mesures de foment de la prevenció de les següents fraccions de residus:

– Residus urbans.

– Residus d'envasos.

– Residus industrials.

– Residus de construcció i demolició (RCD).

– Residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE).

– Vehicles al final de la seua vida útil (VFU).

– Pneumàtics fora d'ús (NFU).

– Residus de piles i acumuladors.

– Bioresidus.



Tipologia de residu Mesures per al foment de la prevenció

URBANS Mesura 1.1. Firma d'acords voluntaris amb agents econòmics per a la realització d'actuacions tendents a reduir la producció dels residus urbans.



Mesura 1.2. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social en matèria de prevenció de residus urbans.

ENVASOS Mesura 2.1. Desplegament d'un programa d'informació ambiental sobre la prevenció dels residus d'envasos d'origen domèstic.

Mesura 2.2. Suport a la redacció de plans empresarials de prevenció de residus d'envasos de les empreses envasadores de la Comunitat Valenciana.

Mesura 2.3. Firma d'acords voluntaris amb associacions empresarials per a l'intercanvi d'informació en matèria de prevenció de residus d'envasos.



Mesura 2.4. Foment de la posada en marxa de sistemes de depòsit, devolució i retorn (SDDR) d'envasos industrials.

Mesura 2.5. Desplegament d'un programa de divulgació i informació dirigit als ciutadans per a millorar l'ús responsable de les bosses comercials d'un sol ús.

Mesura 2.6. Firma d'acords voluntaris amb les associacions de comerç i consumidors per a fomentar l'ús responsable de bosses comercials i promoure l'ús de bosses reutilitzables.

INDUSTRIALS Mesura 3.1. Reforç de l'eficàcia dels plans de prevenció i reducció de residus perillosos, per mitjà de l'ordenació del contingut d'estos, de manera que puguen ser avaluables i comparables i que en faciliten la redacció al productor d'estos residus.

Mesura 3.2. Promoure la posada en marxa d'accions formatives per a la implantació de pràctiques de minimització en origen.

Mesura 3.3. Suport a la introducció de millors tècniques disponibles en la prevenció de residus, en la promoció d'acords i convenis sectorials i en campanyes de comunicació.

Mesura 3.4. Foment d'estudis que permeten determinar els fluxos de residus amb problemàtica específica i establir convenis amb els sectors afectats, per a trobar solucions tendents a reduir estos fluxos de residus.

CONSTRUCCIÓ I DEMOLICIÓ Mesura 4.1. Elaboració d'un model d'ordenança municipal que regule l'obligació dels productors de constituir una fiança o garantia financera que assegure el compliment de la correcta gestió, així com la bonificació o exempció en el cànon per la separació en origen dels residus generats en l'obra, vinculades a l'atorgament de la llicència municipal d'obres.

Mesura 4.2. Promoure la inclusió en els plecs dels contractes d'obra que subscriga l'Administració de la Generalitat de criteris mediambientals de caràcter objectiu de prevenció i reutilització per a valoració de l'adjudicació.

Mesura 4.3. Promoure la posada en marxa d'accions formatives dirigides a les empreses del sector de la construcció per a reduir la generació dels residus de construcció i demolició.

APARELLS ELÈCTRICS I ELECTRÒNICS Mesura 5.1. Promoure la reutilització dels aparells elèctrics i electrònics sencers i dels seus components, així com la reparació d'estos amb la finalitat d'allargar-ne la vida útil.

VEHICLES AL FINAL DE LA SEUA VIDA ÚTIL Mesura 6.1. Foment de les operacions de reutilització de residus en els processos de descontaminació.

PNEUMÀTICS FORA D'ÚS Mesura 7.1. Firma d'acords voluntaris amb els sistemes integrats de gestió autoritzats a la Comunitat Valenciana per a col·laborar en l'efectiva implantació de les mesures de prevenció previstes en els seus plans empresarials de prevenció.

Mesura 7.2. Foment i difusió de les bones pràctiques en el manteniment dels pneumàtics i en la correcta conducció.

PILES Mesura 8.1. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social enfocades a la difusió de les bones pràctiques en l'ús de piles i acumuladors.

BIORESIDUS Mesura 9.1. Foment de les campanyes de comunicació i sensibilització social en matèria de consum responsable d'aliments.





5. Mesures de suport a la prevenció (mesures indirectes)

S'enumeren a continuació les mesures de suport a la prevenció tal com es reflectixen en cada un dels capítols dedicats a les distintes fraccions de residus:

– Residus urbans.

– Residus d'envasos.

– Residus industrials.

– Residus de construcció i demolició (RCD).

– Residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE).

– Pneumàtics fora d'ús (NFU).

– Residus de piles i acumuladors.

– Bioresidus.



Tipologia de residu Mesures de suport a la prevenció

URBANS Mesura 1.3. Aplicació del principi de responsabilitat del productor als generadors de residus urbans, en este cas als ciutadans, a través d'un sistema de taxes equitatiu.

Mesura 1.4. Foment de campanyes d'informació dirigides als ciutadans sobre els costos reals de gestió dels residus urbans que ells produïxen.

Mesura 1.5. Foment d'estudis i investigació per a la cerca d'alternatives econòmicament viables que permeten la utilització dels productes obtinguts en la valorització material dels residus urbans.

Mesura 1.6. Promoure l'estudi i posterior implantació de sistemes alternatius de recollida selectiva de residus urbans.

ENVASOS Mesura 2.7. Foment de l'optimització de la dotació de contenidors per a residus d'envasos lleugers, paper-cartó i vidre posats a disposició dels ciutadans.

Mesura 2.8. Foment d'estudis i investigació per a la cerca de materials alternatius que permeten un menor cost ambiental.

INDUSTRIALS Mesura 3.5. Foment d'estudis i investigació per a la cerca d'alternatives econòmicament viables que permeten la utilització dels productes obtinguts en la valorització material dels residus industrials.

CONSTRUCCIÓ I DEMOLICIÓ Mesura 4.4. Incentivar la utilització de determinats residus de construcció i demolició com a residus inerts adequats en obres de restauració, condicionament i rebliment, o amb fins de construcció.

Mesura 4.5. Difusió entre els sectors implicats de les prescripcions tècniques exigides en la normativa específica per a la utilització d'àrids reciclats en el sector de la construcció.

APARELLS ELÈCTRICS I ELECTRÒNICS Mesura 5.2. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social sobre la correcta gestió dels RAEE.

Mesura 5.3. Millora i manteniment de la dotació inicial de contenidors específics per a RAEE en ecoparcs.

PNEUMÀTICS FORA D'ÚS Mesura 7.3. Foment d'estudis sobre possibles aplicacions dels materials obtinguts en els processos de tractament d'NFU.

BIORESIDUS Mesura 9.2. Promoció de la segregació en origen de la fracció orgànica (grans i mitjans productors de residus orgànics biodegradables).

Mesura 9.3. Control de l'arreplega interna i externa dels residus (grans i mitjans productors de residus orgànics biodegradables).

Mesura 9.4. Foment del compostatge comunitari i casolà.

Mesura 9.5. Promoció de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus procedents de les llars particulars.







6. Descripció de les mesures

1. Residus urbans

Tenint present els principis bàsics de gestió de residus, partint de la base que el millor residu és el que no es produïx, amb l'objectiu final posat en l'avanç de la qualitat de vida dels ciutadans de la Comunitat Valenciana i la protecció del medi ambient i la salut humana, i basant-se en el principi de millora contínua, es porten a terme dos tipus de mesures de prevenció:

Mesures per al foment de la prevenció de residus urbans (directes)



– Mesura 1.1. Firma d'acords voluntaris amb agents econòmics per a la realització d'actuacions tendents a reduir la producció dels residus urbans.

– Mesura 1.2. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social en matèria de prevenció de residus urbans.

Mesures de suport a la prevenció de residus urbans (indirectes)

– Mesura 1.3. Aplicació del principi de responsabilitat del productor als generadors de residus urbans, en este cas als ciutadans, a través d'un sistema de taxes equitatiu.

– Mesura 1.4. Foment de campanyes d'informació dirigides als ciutadans sobre els costos reals de gestió dels residus urbans que ells produïxen.

– Mesura 1.5. Foment d'estudis i investigació per a la cerca d'alternatives econòmicament viables que permeten la utilització dels productes obtinguts en la valoració material dels residus urbans.

– Mesura 1.6. Promoure l'estudi i posterior implantació de sistemes alternatius de recollida selectiva de residus urbans.





Mesura 1.1. Firma d'acords voluntaris amb agents econòmics per a la realització d'actuacions tendents a reduir la producció dels residus urbans.





Els acords voluntaris s'identifiquen com un dels mecanismes de col·laboració que permet als agents implicats fixar compromisos per a la implantació de pràctiques més coincidents amb la gestió racional dels residus.

En este sentit, les directrius europees preveuen els acords voluntaris com a mitjà per a executar les directives o plans comunitaris sobre medi ambient en general i en matèria de residus en particular.

Per tot això, la conselleria competent en medi ambient considera d'importància fonamental el foment de la firma de convenis de col·laboració amb els principals agents econòmics a fi de realitzar actuacions tendents a reduir la generació dels residus domèstics.



Així mateix, es prioritzaran les accions específiques tenint en compte els residus generats en l'àmbit urbà que presenten una especial problemàtica associada tant a la seua generació com a la seua gestió, bé siga per la quantitat dels residus generats o per la seua perillositat.



Per a això, es promourà la firma de convenis voluntaris o altres formes d'acords voluntaris amb els sectors productius, incloent-hi, si pertoca, associacions de ciutadans, per a trobar solucions mediambientalment sostenible tendents a reduir i eliminar en la mesura que siga possible el flux dels residus urbans.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, consorcis, entitats locals, gestors de residus urbans i ciutadans en general.

Resultats que cal obtindre Minimitzar la generació dels residus urbans a la Comunitat Valenciana.

Trencar el vincle entre el creixement econòmic i els impactes sobre la salut humana i el medi ambient associats a la generació de residus.

Indicadors associats Quantitat de residus urbans mesclats arreplegats per habitant i any.









Mesura 1.2. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social en matèria de prevenció de residus urbans.





Una de les actuacions que han de portar a terme la conselleria competent en medi ambient, els consorcis i la resta d'administracions públiques, incloent-hi les entitats locals, que s'emmarca en el Programa de Divulgació i Informació Ciutadana, és l'execució de campanyes de comunicació i sensibilització social.

A pesar dels notables èxits aconseguits a la Comunitat Valenciana, cal continuar realitzant esforços per a promoure la implicació dels ciutadans en la gestió dels residus que generen en les seues activitats domèstiques, factor fonamental per a aconseguir la participació ciutadana.

La conselleria competent en medi ambient considera prioritari identificar les accions de sensibilització i divulgació pública com un element essencial de suport a la prevenció perquè constituïxen una útil eina de difusió general del concepte de prevenció de residus.



Així doncs, l'execució de campanyes de comunicació i sensibilització està encaminada a fomentar el compliment del principi de jerarquia de residus, la prioritat del qual és la prevenció de residus, i la responsabilitat del productor per mitjà de la informació i conscienciació ambiental, en este cas dels ciutadans pel que fa als residus que generen en les seues activitats domèstiques.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, consorcis, entitats locals, gestors de residus urbans i ciutadans en general.

Resultats que cal obtindre Reducció en origen de la quantitat dels residus urbans generats així com la seua perillositat.



Indicadors associats Nombre de campanyes d'informació realitzades sobre prevenció de la generació de residus urbans.

Nombre de participants en les campanyes de comunicació i sensibilització.

Consorcis i entitats locals participants en les campanyes de comunicació i sensibilització.













Mesura 1.3. Aplicació del principi de responsabilitat del productor als generadors de residus urbans, en este cas als ciutadans, a través d'un sistema de taxes equitatiu.





El cost de l'arreplega, tractament i eliminació dels residus ha de ser visible i ha de repercutir-se directament sobre els ens locals, amb l'objecte de complir el principi de responsabilitat del productor d'acord amb el que dicta l'article 11 de la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de Residus i Sòls Contaminats.

La taxa aplicada ha de ser o bé una quantitat totalment variable, o bé una quantitat fixa (associada al cost d'arreplega) més una quantitat variable (associada al cost de valorització i eliminació). La taxa ha de ser proporcional a la quantitat de residus generada, d'acord amb els paràmetres que cada entitat responsable considere oportú, com ara el registre (en pes) dels residus arreplegats, el registre del volum d'aigua potable consumida i el tipus d'immoble i activitat que s'hi exercix. A més, el cost de valorització i eliminació dels residus haurà d'incloure les amortitzacions de les inversions en infraestructures, les despeses de manteniment i les despeses d'explotació de les instal·lacions. En este context, les taxes podran ser objecte de bonificacions o exempcions proporcionals a les quantitats de residus arreplegats separadament, aplicables a totes les fraccions dels residus urbans que siguen objecte d'arreplega separada en cada moment. Les taxes municipals d'arreplega i transport hauran de quedar clarament diferenciades de les de tractament.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, consorcis i entitats locals.

Resultats que cal obtindre Aplicació de taxes d'arreplega i gestió de residus que corresponguen als costos reals per a fer complir el principi de responsabilitat del productor.

Fer visible el cost d'arreplega i gestió dels residus als ens locals i ciutadania en general, a fi que açò augmente la conscienciació social i actue com a mecanisme de prevenció en la generació i com a mecanisme de millora de la gestió dels residus segons el principi de jerarquia.



Indicadors associats Municipis amb taxes específiques que quantifiquen els costos de valorització i/o eliminació.







Mesura 1.4. Foment de campanyes d'informació dirigides als ciutadans sobre els costos reals de gestió dels residus urbans que ells produïxen.





La conselleria competent en medi ambient fomentarà la posada en marxa de campanyes d'informació ciutadanes dirigides a reforçar la prevenció de residus, introduint un enfocament que tinga en compte, no sols la fase de residu, sinó tot el cicle de vida dels productes i materials i que informe sobre els costos reals de gestió dels residus urbans. Esta mesura, junt amb la introducció d'instruments econòmics, pot exercir un paper fonamental en l'èxit dels objectius de gestió i prevenció.

Si bé esta mesura no constituïx una mesura de prevenció en si mateixa, cal destacar que les accions de sensibilització, així com les tasques formatives i divulgatives, són considerades un element essencial de suport a la prevenció perquè constituïxen una útil eina de difusió general del concepte de prevenció de residus urbans.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, consorcis, entitats locals i ciutadans en general.



Resultats que cal obtindre Reducció en origen de la quantitat dels residus urbans generats així com de la seua perillositat.

Indicadors associats Evolució de les quantitats arreplegades separadament per a cada flux de residus (envasos lleugers, paper i cartó, vidre, bioresidus i altres arreplegats en ecoparcs).

Este indicador global es desplega en cinc específics:

– Quantitat de bioresidus arreplegats separadament per any.

– Quantitat de residus d'envasos lleugers arreplegats separadament per any.

– Quantitat de residus d'envasos de paper i cartó arreplegats separadament per any.

– Quantitat de residus d'envasos de vidre arreplegats separadament per any.

– Quantitat de residus arreplegats en ecoparcs per any.







Mesura 1.5. Foment d'estudis i investigació per a la cerca d'alternatives econòmicament viables que permeten la utilització dels productes obtinguts en la valorització material dels residus urbans.







Amb esta mesura es pretén promoure estudis d'innovació tecnològica orientats a la cerca d'alternatives econòmicament viables per a la utilització dels productes obtinguts en la valorització dels residus urbans, de manera que el mercat d'estos productes actue com a impulsor del reciclatge. Açò implica canviar el mode de gestió dels residus i els hàbits ciutadans, desenrotllar les capacitats de producció i els mercats per als productes resultants de la valorització de residus, així com els canals de comunicació entre productors de béns i el sector de gestió de residus per a facilitar la recuperació de materials i la minimització de l'impacte ambiental associat a la fabricació de nous productes.



És en el pla del consum on la conselleria pretén incidir amb esta mesura, que no constituïx exactament una mesura de prevenció però afecta indirectament en la prevenció de residus, orientant la demanda del consumidor cap als productes resultants de processos de reciclatge i valorització de residus, per mitjà d'instruments com ara la realització de campanyes de sensibilització, i es considera que es pot entendre com una mesura de suport a les descrites per a la prevenció en este capítol.

El foment de l'ús de productes regenerats o elaborats totalment o parcialment amb materials reciclatges està igualment previst en l'article 15 de la Llei 10/2000, de 12 de desembre, de Residus de la Comunitat Valenciana.

L'actuació de la conselleria no es restringix al públic en general, sinó que, a través de la promoció d'acords voluntaris entre els productors i els organismes o entitats potencials demandants de determinat producte, es pretén promoure també l'ús de productes compostos per materials procedents de processos de valorització de residus.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, comité de coordinació de consorcis, consorcis, gestors autoritzats, instituts tecnològics, cambres de comerç, associacions de consumidors i entitats locals.

Resultats que cal obtindre Promoció dels productes resultants de reciclatge i altres processos de valorització dels residus urbans.

Indicadors associats Llista de productes que es posen en el mercat procedents de processos de valorització de residus d'origen urbà.

Quantitat de productes que es posen en el mercat procedents de processos de valorització de residus d'origen urbà.









Mesura 1.6. Promoure l'estudi i posterior implantació de sistemes alternatius de recollida selectiva de residus urbans.





L'actual gestió dels residus urbans a la Comunitat Valenciana es basa en l'arreplega de la bossa tot-u i en la recollida selectiva de les fraccions de residus d'envasos lleugers, de cartó i paper, de vidre a través de contenidor diferenciat, així com la seua posterior entrega en instal·lacions autoritzades per a un tractament específic depenent del flux de residus de què es tracte.

En este escenari, la mesura proposada pretén promoure estudis i iniciatives que permeten el desenrotllament i posterior implantació de sistemes alternatius de recollida selectiva de les distintes fraccions contingudes en els residus urbans, tant les actuals com les futures.

Així, la conselleria competent en medi ambient començarà promovent estudis i proves pilot de recollida selectiva de residus urbans porta a porta, com a primera alternativa a l'arreplega convencional, de la mà d'aquells agents econòmics implicats en la gestió d'estos.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, SIG, associacions de consumidors, consorcis i entitats locals.

Resultats que cal obtindre Augment de la quantitat de residus urbans arreplegats selectivament.

Indicadors associats Nombre d'estudis realitzats.

Nombre de proves pilot.







2. Residus d'envasos

A partir de l'anàlisi de la situació actual de la generació i gestió dels residus d'envasos i amb l'objecte d'assolir els objectius previstos en el Pla Integral de Residus i en la legislació vigent en matèria d'envasos es porten a terme dos tipus de mesures de prevenció:

Mesures per al foment de la prevenció dels residus d'envasos (directes)

– Mesura 2.1. Desplegament d'un programa d'informació ambiental sobre la prevenció dels residus d'envasos d'origen domèstic.

– Mesura 2.2. Suport a la redacció de plans empresarials de prevenció de residus d'envasos de les empreses envasadores de la Comunitat Valenciana.

– Mesura 2.3. Firma d'acords voluntaris amb associacions empresarials per a l'intercanvi d'informació en matèria de prevenció de residus d'envasos.

– Mesura 2.4. Foment de la posada en marxa de sistemes de depòsit, devolució i retorn (SDDR) d'envasos industrials.

– Mesura 2.5. Desplegament d'un programa de divulgació i informació dirigit als ciutadans per a millorar l'ús responsable de les bosses comercials d'un sol ús.

– Mesura 2.6. Firma d'acords voluntaris amb les associacions de comerç i consumidors per a fomentar l'ús responsable de bosses comercials i promoure l'ús de bosses reutilitzables.

Mesures de suport a la prevenció dels residus d'envasos (indirectes)



– Mesura 2.7. Foment de l'optimització de la dotació de contenidors per a residus d'envasos lleugers, paper-cartó i vidre posats a disposició dels ciutadans.

– Mesura 2.8. Foment d'estudis i investigació per a la cerca de materials alternatius que permeten un menor cost ambiental.





Mesura 2.1. Desplegament d'un programa d'informació ambiental sobre la prevenció dels residus d'envasos d'origen domèstic.





El ciutadà és una peça clau en el sistema de gestió de residus d'envasos. D'una banda, com a consumidor, té a la seua mà la capacitat de seleccionar els productes que, sent necessari consumir-los, generen un menor impacte en el medi ambient. Pot triar entre productes envasats i productes a granel, entre formats d'envasos d'acord amb les seues necessitats o de les de la seua unitat familiar, o entre productes més o menys sobrenvasats.

Esta elecció té conseqüències immediates sobre la generació de residus d'envasos d'origen domèstic.

Posteriorment, una vegada consumit el producte envasat, cada ciutadà és responsable de la correcta gestió dels seus residus d'envasos i ha de depositar-los al contenidor adequat. Esta acció propiciarà una major recuperació de residus d'envasos a les plantes de selecció i un menor cost de la gestió total dels residus urbans.

Per això, la conselleria competent en medi ambient considera fonamental fomentar les campanyes d'informació als ciutadans en la seua doble vessant, com a consumidors i com a primers responsables de la gestió dels residus d'envasos domèstics.

Este programa d'informació ambiental haurà d'estar integrat per campanyes i accions específiques que fomentaran el consum ambientalment responsable i que informaran de manera específica sobre la correcta gestió dels residus d'envasos d'origen domèstic.



Agents implicats SIG, conselleria competent en medi ambient, associacions de consumidors i entitats locals.



Resultats que cal obtindre Promoció de la prevenció de residus d'envasos domèstics a través de la sensibilització i educació ciutadana.

Indicadors associats Quantitat de residus d'envasos arreplegats.









Mesura 2.2. Suport a la redacció de plans empresarials de prevenció de residus d'envasos de les empreses envasadores de la Comunitat Valenciana.





El Reial Decret 782/1998, de 30 d'abril, pel qual s'aprova el Reglament per al desplegament i execució de la Llei 11/1997, de 24 d'abril, d'Envasos i Residus d'Envasos, establix, en l'article 3, que estaran obligats a elaborar plans empresarials de prevenció de residus d'envasos els envasadors que al llarg d'un any natural posen en el mercat una quantitat de producte envasat que siga susceptible de generar residus d'envasos en una quantia superior a uns límits determinats per a cada tipus de material.

Esta obligació normativa ha sigut complida pels envasadors valencians, bé directament, bé a través dels sistemes integrats de gestió de residus d'envasos autoritzats a la Comunitat Valenciana.



No obstant això, si bé els plans empresarials de prevenció són un requisit normatiu de compliment obligatori per als que superen els límits definits en la normativa, també són una eina fonamental tant per a reduir la generació de residus d'envasos de règim domèstic, comercial i industrial, com per a contribuir a la millora de la competitivitat empresarial i, en el marc d'esta realitat, des de l'Administració pública se n'ha de fomentar la redacció, desplegament i posterior aplicació.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, empreses envasadores de la Comunitat Valenciana i associacions empresarials.

Resultats que cal obtindre Reducció de la quantitat de residus d'envasos d'origen domèstic, comercial i industrial generats.

Indicadors associats Nombre de plans empresarials de prevenció presentats.

Indicador Kr/Kp, en què Kr és la quantitat total, en pes, dels residus d'envasos generats i Kp la quantitat total, en pes, dels productes envasats.









Mesura 2.3. Firma d'acords voluntaris amb associacions empresarials per a l'intercanvi d'informació en matèria de prevenció de residus d'envasos.





Les associacions empresarials valencianes tenen una àmplia i ben reconeguda capacitat per a gestionar la difusió de qualsevol informació que puga resultar d'utilitat real per a les seues empreses associades.

En este sentit, la conselleria competent en medi ambient fomentarà la firma d'acords voluntaris amb les associacions empresarials per a formar i informar les empreses envasadores sobre el potencial de prevenció de residus d'envasos que té cada sector empresarial en particular.

S'impulsarà l'establiment d'una via d'intercanvi d'informació entre les empreses envasadores i les empreses del sector del disseny d'envàs, de la logística de mercaderies i de la gestió dels residus d'envasos.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, i associacions empresarials.

Resultats que cal obtindre Reducció de la quantitat de residus d'envasos d'origen domèstic, comercial i industrial generats.

Indicadors associats Nombre d'acords firmats.

Nombre de sectors de producció implicats.

Nombre d'empreses contactades.









Mesura 2.4. Foment de la posada en marxa de sistemes de depòsit, devolució i retorn (SDDR) d'envasos industrials.





La Llei 11/1997, de 24 d'abril, d'Envasos i Residus d'Envasos, establix tres opcions per a la gestió dels envasos industrials posats en el mercat:

– L'adhesió voluntària a un sistema integrat de gestió (SIG).

– La inclusió en un sistema de depòsit, devolució i retorn (SDDR).



– La transmissió de la responsabilitat de la gestió al posseïdor final.

L'objecte d'esta mesura és la de fomentar la posada en marxa dels sistemes de depòsit devolució i retorn (SDDR) com a alternativa a les altres dos possibilitats d'una manera complementària però mai excloent. Els envasadors que lliurement consideren gestionar els seus envasos industrials a través d'un SDDR, usant envasos reutilitzables, quedaran obligats a gestionar ells mateixos els residus dels seus envasos una vegada hagen sigut retirats del circuit, i, per tant no es traslladarà la responsabilitat al posseïdor final, que quedarà alliberat d'esta obligació.

L'ús d'envasos reutilitzables, enfront de l'ús d'envasos d'un sol ús, en sectors productius valencians és ja una realitat, atés que la posada en el mercat d'este tipus d'envasos té una repercussió immediata en termes econòmics.

La conselleria competent en mig ambient promourà polítiques que, sent objectivament beneficioses en termes ambientals, també ho puguen ser en termes econòmics.

Sens dubte, el foment de la posada en marxa de sistemes de depòsit, devolució i retorn és una mesura que té com a objecte final la prevenció i reducció de la generació de residus i que aposta per l'ús d'envasos reutilitzables.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient i empreses envasadores.

Resultats cal obtindre Reducció de la quantitat de residus d'envasos industrials generats.

Indicadors associats Nombre d'SDDR donats d'alta.

Nombre d'empreses amb SDDR operatius.

Quantitats de productes envasats amb SDDR enfront d'envasos d'un sol ús.









Mesura 2.5. Desplegament d'un programa de divulgació i informació dirigit als ciutadans per a millorar l'ús responsable de les bosses comercials d'un sol ús.





Amb el desenrotllament de la societat de consum s'ha incrementat i fet més complexa la producció de residus (especialment per la inclusió en el flux de residus d'envasos i embalatges, productes d'usar i tirar, diversitat de residus especials...). Un dels productes que ha experimentat un major increment en el seu consum són les bosses de plàstic d'un sol ús, que s'han convertit en l'envàs més freqüent per a transportar la compra; no debades, Espanya se situa com al tercer país europeu en el seu consum. L'elevat volum de bosses consumides junt amb la seua baixa biodegradabilitat (una bossa d'este tipus tarda quasi 200 anys a descompondre's) comporta que, després de ser usada, es convertisca en un residu amb un notable impacte ambiental.

Des de l'Administració pública es pretén apostar per la reducció i reutilització del nombre de bosses d'un sol ús per mitjà del desplegament d'un programa de divulgació i informació dirigit als ciutadans que tinga com a fi millorar l'ús responsable de les bosses comercials d'un sol ús i la seua reutilització.

Els principals objectius del programa han d'orientar-se cap al consum responsable i la reutilització d'estes.

Atés que la presa de decisions sobre l'ús de bosses d'un sol ús recau sobre la ciutadania, la conscienciació i informació ciutadana se situa com un dels instruments claus per a impulsar-ne la reducció i prevenció en el marc del consum sostenible.

A fi d'aconseguir la màxima difusió del programa, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) actuaran de suport de comunicació. Així mateix, la participació de diversos agents socials (associacions d'ames de casa, de consumidors, de comerciants, etc.) contribuiran a aconseguir de forma encara més efectiva l'objectiu del programa.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, associacions de comerciants, associacions de consumidors i ciutadans en general.

Resultats que cal obtindre Reutilització i reducció del nombre de bosses comercials d'un sol ús.

Indicadors associats Quantitat anual de bosses de plàstic film posades en el mercat.

Quantitat anual de bosses de plàstic film separades a les plantes de selecció de residus d'envasos lleugers.









Mesura 2.6. Firma d'acords voluntaris amb les associacions de comerç i consumidors per a fomentar l'ús responsable de bosses comercials i promoure l'ús de bosses reutilitzables.





La Llei 22/2011, de 28 de juliol, de Residus i Sòls Contaminats, establix que les administracions públiques adoptaran les mesures necessàries per a promoure els sistemes més sostenibles de prevenció, reducció i gestió dels residus de bosses comercials d'un sol ús de plàstic no biodegradable i les seues alternatives.

Les mateixes associacions de comerços han declarat que es consumixen més bosses de les necessàries i que cal frenar-ne la utilització. Més encara, manifesten la seua voluntat i compromís de protegir el consum responsable i reciclatge de les bosses d'un sol ús. En este context, els acords voluntaris s'identifiquen com un dels mecanismes de col·laboració que permet als agents implicats fixar compromisos per a la implantació de pràctiques més coincidents amb l'ús racional de les bosses d'un sol ús i el foment de l'ús de bosses reutilitzables.



Les directrius europees preveuen els acords voluntaris com a mitjà per a executar les directives o plans comunitaris sobre medi ambient. En este sentit, la conselleria competent en medi ambient fomentarà la firma d'acords voluntaris de bones pràctiques amb les associacions de comerç i consumidors per a corregir l'ús innecessari de bosses i promoure'n la reutilització, així com el foment de l'ús de bosses reutilitzables.

Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, associacions de comerciants, associacions de consumidors i ciutadans en general.

Resultats que cal obtindre Reutilització i reducció del nombre de bosses comercials d'un sol ús.

Indicadors associats Nombre d'acords firmats.









Mesura 2.7. Foment de l'optimització de la dotació de contenidors per a residus d'envasos lleugers, de paper i cartó i de vidre posats a disposició dels ciutadans.





Els convenis marc firmats per Ecoembes i Ecovidrio proposen aconseguir una ràtio de referència que assegure, d'una banda un nombre suficient de contenidors per a l'arreplega separada de residus d'envasos, posats a disposició dels ciutadans i d'una altra aconseguir les màximes compensacions econòmiques a què tenen dret les entitats locals adherides a estos convenis.

Conseqüentment, les parts firmants han de coordinar esforços i dotar-se econòmicament per a augmentar la ràtio de contenidors destinats a l'arreplega separada de residus d'envasos.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, SIG i entitats locals.

Resultats que cal obtindre Aconseguir la ràtio de referència marcada pels convenis marc firmats per Ecoembes i Ecovidrio.

Indicadors associats Quantitat de residus d'envasos arreplegats.

Nombre de contenidors de residus d'envasos.









Mesura 2.8. Foment d'estudis i investigació per a la cerca de materials d'envàs alternatius que permeten un cost ambiental menor.



Amb esta mesura es pretén promoure estudis i investigació d'innovació tecnològica orientats a la cerca de materials alternatius que permeten fabricar bosses biodegradables i de múltiples usos amb el fi últim de reduir el cost ambiental d'estos productes.

En cas dels materials plàstics, en la seua investigació es prendrà en consideració aquells que permeten fabricar tant bosses reutilitzables certificades d'acord amb la Norma UNE 53942:2009 Plàstics. Bosses reutilitzables de polietilé (PE) per al transport de productes distribuïts al detall. Requisits tècnics, criteris ambientals i mètodes d'assaig, com bosses biodegradables d'acord amb la Norma UNE-EN 13432. Requisits per a embalatges recuperables a través de compostatge i biodegradació – Esquema de prova i criteris d'avaluació per a l'acceptació final dels embalatges.

Els instituts tecnològics són les entitats més apropiades per a promoure la investigació de nous materials alternatius als de les bosses d'un sol ús i transferir i difondre posteriorment els resultats als sectors corresponents.

En general, les actuacions haurien de preveure:

– La creació d'un grup de treball junt amb els instituts tecnològics, per a una òptima transferència de la informació empresa-investigadors.



– La proposta de projectes pilot.

– El desplegament d'estos d'acord amb la seua viabilitat tècnica i econòmica.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, instituts tecnològics i cambres de comerç de la Comunitat Valenciana.

Resultats que cal obtindre Fabricació de bosses comercials biodegradables i de múltiples usos.

Indicadors associats Nombre d'estudis i investigacions realitzades.











3. Residus industrials

A partir de l'anàlisi de la situació actual de la generació i gestió de residus industrials que es realitza en el PIRCV, es despleguen dos tipus de mesures de prevenció i disminució de la taxa de generació de residus perillosos i no perillosos d'origen industrial:

Mesures per al foment de la prevenció de residus industrials (directes)

– Mesura 3.1. Reforç de l'eficàcia dels plans de prevenció i reducció de residus, per mitjà de l'ordenació del contingut d'estos, de manera que puguen ser avaluables i comparables i que en faciliten la redacció al productor d'estos residus.

– Mesura 3.2. Promoure la posada en marxa d'accions formatives per a la implantació de pràctiques de minimització en origen.

– Mesura 3.3. Suport a la introducció de millors tècniques disponibles en la prevenció de residus, en la promoció d'acords i convenis sectorials i en campanyes de comunicació.

– Mesura 3.4. Foment d'estudis que permeten determinar els fluxos de residus amb problemàtica específica i establir convenis amb els sectors afectats, per a trobar solucions tendents a reduir estos fluxos de residus.

Mesures de suport a la prevenció de residus industrials (indirectes)

– Mesura 3.5. Foment d'estudis i investigació per a la cerca d'alternatives econòmicament viables que permeten la utilització dels productes obtinguts en la valorització material dels residus industrials.







Mesura 3.1. Reforç de l'eficàcia dels plans de prevenció i reducció de residus perillosos, per mitjà de l'ordenació del seu contingut, de manera que puguen ser avaluables i comparables i que en faciliten la redacció al productor d'estos residus.





L'article 45 de la Llei 10/2000, de 12 de desembre, de Residus de la Comunitat Valenciana, establix que els productors de residus perillosos hauran d'elaborar un Pla de Prevenció i Reducció de Residus. La Llei 22/2011, de 28 de juliol, de Residus i Sòls Contaminats, eximix d'esta obligació els xicotets productors de residus perillosos la producció dels quals no supere la quantitat reglamentàriament establida.



A fi de facilitar-ne l'elaboració als productors, la conselleria competent en medi ambient elaborarà un model que incloga el contingut mínim dels plans de prevenció i reducció de residus, de manera que puguen ser avaluables i comparables, a fi de determinar els percentatges efectius de minimització de residus de forma dissociada del mateix creixement econòmic que puga tindre lloc en determinats sectors industrials.

Esta mesura haurà de ser posada en marxa sense perdre de vista la labor de comunicació i de conscienciació als agents implicats, de manera que progressivament s'aconseguisca una reducció de la quantitat i de la càrrega contaminant dels residus industrials en origen i, al mateix temps, un augment de la segregació en origen dels residus industrials generats a fi de facilitar-ne la gestió ulterior.

De forma complementària la conselleria competent en medi ambient fomentarà el desenrotllament de ferramentes informàtiques adequades per a reforçar el control i seguiment d'estos plans.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, administracions públiques i productors de residus.



Resultats a obtindre Reducció de la quantitat i de la càrrega contaminant dels residus industrials en origen i augment de la segregació en origen dels residus industrials generats.

Residus industrials generats per sector industrial.

Plans de prevenció i reducció de residus perillosos presentats davant del nombre total de productors de residus perillosos.

Indicadors associats Índex d'ecoeficiència de la producció, magnitud que enfronta la generació de residus d'un sector davant del seu índex de producció industrial.

Nombre de plans de prevenció i reducció de residus perillosos presentats.







Mesura 3.2. Promoure la posada en marxa d'accions formatives per a la implantació de pràctiques de minimització en origen.





La conselleria competent en medi ambient considera fonamental impulsar la realització d'activitats i campanyes formatives relatives a la prevenció de la generació de residus en l'àmbit industrial de la Comunitat Valenciana.

Les accions de sensibilització, així com les tasques formatives i divulgatives, constituïxen un element essencial de suport a la prevenció perquè constituïxen una útil ferramenta de difusió general del concepte de prevenció de residus.

Les accions formatives estaran constituïdes per campanyes i accions específiques, a més de preveure el disseny i l'elaboració del material didàctic necessari, per als diferents sectors industrials, i s'articula bàsicament a l'entorn dels eixos principals següents:

– Problemàtica associada i propostes de minimització en origen de la quantitat dels residus no perillosos generats d'origen industrial, després de la identificació prèvia dels sectors industrials amb major repercussió ambiental per la generació de residus no perillosos.

– Problemàtica associada i propostes de minimització en origen de la quantitat dels residus perillosos generats d'origen industrial, després de la identificació prèvia dels sectors industrials amb major repercussió ambiental per la generació de residus perillosos.

– Reducció del potencial de perillositat dels residus d'origen industrial generats, per a aquells residus que presenten un major grau de perillositat per al medi ambient i la salut de les persones.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, administracions públiques i associacions empresarials.

Resultats a obtindre Major conscienciació sobre la problemàtica a la Comunitat Valenciana de la generació i del grau de perillositat dels residus produïts pels diferents sectors industrials, tant perillosos com no perillosos.

Indicadors associats Nombre d'accions formatives realitzades.

Nombre de participants en les accions formatives.







Mesura 3.3. Suport a la introducció de millors tècniques disponibles en la prevenció de residus, en la promoció d'acords i convenis sectorials i en campanyes de comunicació.





A fi de minimitzar la generació de residus industrials d'acord amb el principi de jerarquia de residus, la conselleria competent en medi ambient prestarà suport a les empreses en matèria d'informació respecte a la introducció de millors tecnologies disponibles (MTD) en els seus processos de producció, i es prioritzen aquells sectors significatius per la seua producció de residus i realitzarà campanyes d'informació i divulgació.

Esta mesura ha de ser complementària a l'adopció de mesures organitzatives i operatives, emmarcades en la política de producte integrada com a ecodisseny o compra verda en les empreses, com la substitució de matèries primeres i l'adequada gestió de magatzems, amb l'objecte de disminuir, fins a nivells econòmicament i tècnicament factibles, la quantitat i perillositat dels residus. Es tracta de facilitar la introducció de tecnologies que afavorisquen la prevenció, la reutilització dels productes i materials defectuosos en el mateix procés, la regeneració de certs productes químics i la seua recirculació dins del procés productiu i aquelles que permeten reduir la quantitat i perillositat dels residus que genera una indústria.

Les accions divulgatives estaran destinades a orientar les empreses de la Comunitat Valenciana sobre els beneficis ambientals que suposa la implantació de les MTD en els seus processos de producció, i afavorir la minimització en la generació de residus, i optimitzar així els seus costos d'operació. A més, la conselleria competent en medi ambient analitzarà el grau tecnològic dels sectors industrials considerats com a significatius als efectes de la producció de residus i propostes de millora i incentius, tenint en compte les millors tecnologies disponibles (MTD), la implantació de bones pràctiques ambientals, etc., amb l'objectiu de conéixer l'estat de la indústria valenciana en introducció de tecnologia.

Per la seua banda, els acords voluntaris s'identifiquen com un dels mecanismes de col·laboració que permet als agents implicats fixar compromisos per a la implantació de pràctiques més coincidents amb la gestió racional dels residus. Es fomentarà la firma de convenis de col·laboració amb els principals sectors generadors de residus industrials per a elaborar plans sectorials voluntaris de prevenció, que permeten minimitzar la seua generació i millorar la gestió ambiental d'aquells que no siga possible evitar.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, administracions públiques, productors i gestors de residus industrials.

Resultats a obtindre Minimització de la generació i perillositat dels residus industrials i millora de la gestió ambiental d'aquells que no siga possible evitar.



Indicadors associats Nombre d'acords i convenis firmats per la conselleria competent en medi ambient.







Mesura 3.4. Foment d'estudis que permeten determinar els fluxos de residus amb problemàtica específica i establir convenis amb els sectors afectats, per a trobar solucions tendents a reduir estos fluxos de residus.





De la mateixa manera que s'ha fomentat la disminució de la toxicitat i perillositat dels béns de consum, que està tenint positius efectes sobre la salut humana i el medi ambient, així com en l'impacte de l'activitat de gestió de residus, és necessari impulsar la reducció de la quantitat i perillositat dels residus generats en els diferents sectors industrials principalment a través de la prevenció, element clau de tota estratègia de gestió en origen dels residus.



En este sentit, la conselleria competent en medi ambient promourà la realització d'estudis que permeten determinar els fluxos de residus amb problemàtica específica generats pels diferents sectors de la producció, amb la finalitat que siguen divulgats per les associacions empresarials als seus integrants.

La conselleria prioritzarà la realització d'estos estudis per a aquells sectors identificats com a principals responsables de la generació de la major quantitat de residus perillosos i no perillosos a la Comunitat Valenciana, que presenten unes especials dificultats de gestió, tant per les seues característiques com per les quantitats produïdes.



De forma complementària a la realització d'estudis, la conselleria promourà la firma de convenis de col·laboració o altres formes d'acords voluntaris amb els sectors i associacions empresarials afectats per a trobar solucions mediambientalment sostenible tendents a reduir i eliminar en la mesura que siga possible els fluxos de residus perillosos.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient i productors de residus industrials.

Resultats a obtindre Minimització de la quantitat de residus no perillosos produïts.

Minimització de la quantitat de residus perillosos produïts.

Minimització del potencial de perillositat dels residus produïts.

Indicadors associats Nombre d'estudis realitzats.

Nombre de sectors industrials estudiats.

Nombre de convenis de col·laboració firmats amb sectors industrials.





Mesura 3.5. Foment d'estudis i investigació per a la busca d'alternatives econòmicament viables que permeten la utilització dels productes obtinguts en la valoració material dels residus industrials.







Amb esta mesura es pretén promoure estudis d'innovació tecnològica orientats a la busca d'alternatives econòmicament viables per a la utilització dels productes obtinguts en la valorització dels residus generats en l'entorn industrial, de manera que el mercat d'estos productes actue com a impulsor del reciclatge. Això implica canviar el mode de gestió dels residus i, a més, desenrotllar les capacitats de producció i els mercats per als productes resultants de la valorització de residus, així com els canals de comunicació entre productors de béns i el sector de gestió de residus per a facilitar la recuperació de materials i la minimització d'impacte.



Esta mesura, que no constituïx exactament una mesura de prevenció però afecta indirectament la prevenció de residus, orienta la demanda del consumidor cap als productes resultants de processos de reciclatge i valorització de residus, per mitjà d'instruments com ara la realització de campanyes de sensibilització, i es considera que es pot entendre com una Mesura de suport a les descrites per a la prevenció en este capítol.

El foment de l'ús de productes regenerats o elaborats totalment o parcialment amb materials reciclats, està previst igualment en l'article 15 de la Llei 10/2000, de 12 de desembre, de Residus de la Comunitat Valenciana.

L'actuació de la conselleria no es restringix al públic en general sinó que a través de la promoció d'acords voluntaris entre els productors i els organismes o les entitats potencials demandants de determinat producte es pretén promoure també l'ús de productes compostos per materials procedents de processos de valorització de residus.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, agents econòmics i socials relacionats, administracions públiques i ciutadans en general.



Resultats a obtindre Promoció dels productes resultants de reciclatge i altres processos de valorització dels residus industrials.

Indicadors associats Nombre de productes que es posen en el mercat procedents de processos de valorització de residus d'origen industrial.

Quantitat de productes que es posen en el mercat (t) procedents de processos de valorització de residus d'origen industrial.







4. Residus de la construcció i de la demolició (RCD)

A partir de l'anàlisi de la situació actual de la generació i gestió d'esta tipologia de residus i de conformitat amb el Reial Decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i gestió de residus de construcció i demolició (RCD), on s'establix l'obligació de fomentar la prevenció i utilització de productes procedents de la valorització de residus de construcció i demolició, es descriuen una sèrie de mesures particulars que regiran les actuacions de la Comunitat Valenciana en esta matèria durant els pròxims anys:

Mesures per al foment de la prevenció dels residus de construcció i demolició (directes)

– Mesura 4.1. Elaboració d'un model d'ordenança municipal que regule l'obligació dels productors de constituir una fiança o garantia financera que assegure el compliment de la correcta gestió, així com la bonificació o exempció en el cànon per la separació en origen dels residus generats en l'obra, vinculades a l'atorgament de la llicència municipal d'obres.

– Mesura 4.2. Promoure la inclusió en els plecs dels contractes d'obra que celebre l'Administració de la Generalitat de criteris mediambientals de caràcter objectiu de prevenció i reutilització per a valoració de l'adjudicació.

– Mesura 4.3. Promoure la posada en marxa d'accions formatives dirigides a les empreses del sector de la construcció per a reduir la generació dels residus de construcció i demolició.

Mesures de suport a la prevenció dels residus de construcció i demolició (indirectes)

– Mesura 4.4. Incentivar la utilització de determinats residus de construcció i demolició com a residus inerts adequats en obres de restauració, condicionament i rebliment, o amb fins de construcció.

– Mesura 4.5. Difusió entre els sectors implicats de les prescripcions tècniques exigides en la normativa específica per a la utilització d'àrids reciclats en el sector de la construcció.





Mesura 4.1. Elaboració d'un model d'ordenança municipal que regule l'obligació dels productors de constituir una fiança o garantia financera que assegure el compliment de la correcta gestió, així com la bonificació o exempció en el cànon per la separació en origen dels residus generats en l'obra, vinculada a l'atorgament de la llicència municipal d'obres.





La conselleria competent en medi ambient elaborarà un model d'ordenança amb objecte regular la producció i gestió dels residus generats en les obres de construcció i demolició, impulsar la separació en origen dels residus, assegurar el seu reutilització, reciclatge i altres formes de valoració.

Esta ordenança suposa la posada en marxa d'un nou instrument econòmic consistent en una fiança proporcional al volum de RCD generats que el productor depositarà en l'ajuntament al tramitar la llicència municipal d'obra i que servirà per a cobrir possibles responsabilitats del productor o posseïdor per l'incompliment de les obligacions en matèria de gestió de RCD. En este sentit, també s'aplicarà una bonificació proporcional al grau de separació en origen dels residus generats i de la qual el posseïdor es beneficiarà en la taxa depositada en concepte de llicència municipal d'obres.

Esta ordenança establix un règim addicional al de l'atorgament de les llicències municipals d'obres, respecte als principis i disposicions de la Llei 10/2000, de 12 de desembre, de Residus de la Comunitat Valenciana, del Reial Decret 105/2008, d'1 de febrer, pel qual es regula la producció i gestió dels residus de construcció i demolició, i del Decret 200/2004, d'1 d'octubre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regula la utilització de residus inerts adequats en obres de restauració, condicionament i rebliment, o amb fins de construcció i la resta de normativa que siga aplicable.



Esta ordenança serà adoptada de forma voluntària per aquells ajuntaments que així ho determinen.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, ajuntaments de la Comunitat Valenciana i productors de RCD.

Resultats a obtindre Prevenció i classificació en origen, reducció de l'abocament incontrolat i millora del control de les quantitats de RCD generades i gestionades.

Indicadors associats Nombre d'ajuntaments que han adoptat l'ordenança.









Mesura 4.2. Promoure la inclusió en els plecs dels contractes d'obra que celebre l'Administració de la Generalitat, de criteris mediambientals de caràcter objectiu de prevenció i reutilització per a valoració de l'adjudicació.





És necessari avançar exigint requisits i criteris mediambientals en els contractes administratius d'obres que celebren tots els òrgans de l'Administració de la Generalitat, incloent-hi també les entitats autònomes i entitats de dret públic dependents d'estos òrgans.



D'acord amb això, en els plecs de clàusules administratives particulars que s'elaboren per a l'adjudicació de contractes d'obra, s'incorporaran com a criteris mediambientals de caràcter objectiu, sempre que siga possible per la naturalesa del contracte i/o tècnicament viable l'ocupació de materials procedents de processos de valorització de residus, en particular la utilització d'àrids reciclats.



Agents implicats Administració de la Generalitat, organismes i entitats vinculades o dependents dels òrgans d'esta.

Resultats a obtindre Promoció de la correcta gestió dels residus i potenciació de l'ús de materials procedents de reciclatge o altres formes de valorització



Indicadors associats Nombre de plecs de contractes d'obra que inclouen estes clàusules.









Mesura 4.3. Promoure la posada en marxa d'accions formatives dirigides a les empreses del sector de la construcció per a reduir la generació dels residus de construcció i demolició.





El sector de la construcció és el principal agent generador de residus de la construcció i demolició. És per això que la conselleria competent en medi ambient promourà el desenrotllament d'un programa de formació dirigit als agents econòmics i socials implicats en la gestió d'estos residus, amb l'objectiu d'aconseguir una reducció de la seua generació.

Este programa haurà d'incloure accions formatives específiques que fomenten la prevenció en la generació de residus de la construcció i demolició i que, al seu torn, informen sobre la correcta gestió d'estos.



Per a l'adequada implementació d'esta Mesura se seguiran les pautes següents:

– Obtenció d'informació necessària per a la planificació.

– Definició i planificació de les activitats formatives.

– Disseny i elaboració del material necessari.

– Realització de les accions formatives.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, agents econòmics i socials i administracions públiques.

Resultats a obtindre Major conscienciació sobre la problemàtica de la generació de residus de construcció i demolició.

Disminució de la taxa de generació de residus de construcció i demolició.

Indicadors associats Nombre d'accions formatives realitzades.









Mesura 4.4. Incentivar la utilització de determinats residus de construcció i demolició com a residus inerts adequats en obres de restauració, condicionament i rebliment, o amb fins de construcció.







La conselleria competent en medi ambient promourà la utilització de fraccions de RCD com a residus inerts adequats en obres de restauració, condicionament, rebliment o amb fins constructius de conformitat amb el Decret 200/2004, d'1 d'octubre, del Consell de la Generalitat. Per a estes aplicacions, s'usaran residus que per les seues característiques poden ser utilitzats per a fins diferents de l'eliminació per mitjà de depòsit en abocador, i es contribuïx així a prolongar la vida útil d'estos, reduir el consum de matèries primeres i promoure la regeneració d'espais degradats, tot això d'acord amb els principis generals i finalitats de l'actuació administrativa en matèria de residus.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, productors, posseïdors i gestors de RCD.

Resultats a obtindre Utilització de fraccions de RCD com a residus inerts adequats en obres de restauració, condicionament, rebliment o amb fins de construcció, augmentar la reutilització i reduir l'abocament incontrolat.

Indicadors associats Nombre de declaracions de residus inerts com adequats per a la utilització en obres.









Mesura 4.5. Difusió entre els sectors implicats de les prescripcions tècniques exigides en la normativa específica per a la utilització d'àrids reciclats en el sector de la construcció.





Actualment els àrids reciclats s'utilitzen principalment en els ferms de carreteres, els rebliments i els drenatges. Altres possibles aplicacions com són els àrids reciclats per a formigons estan poc desenrotllades a causa de la falta de processos de fabricació d'àrids reciclats dirigits a estos fins i al buit de normes tècniques que els regulen.



La Unió Europea, a través de la Directiva 93/68/CE, va establir l'obligació del marcat CE per a àrids, que va entrar en vigor al gener de 2004. Este marcat és obligatori per a tots els àrids (naturals, artificials o reciclats) que siguen objecte tant de contractació pública com privada i assenyala quins àrids s'ajusten a les normes harmonitzades i poden ser comercialitzats legalment. A més, els àrids han de complir la normativa tècnica que els siga aplicable.



En este sentit a nivell nacional s'han desenrotllat les especificacions tècniques relatives a la utilització d'àrids reciclats en la construcció de ferms de carreteres, arreplegades en el plec de Prescripcions Tècniques Generals per a Obres de Carreteres i Ponts (PG-3) i el plec de Prescripcions Tècniques Generals per a Obres de Conservació de Carreteres (PG-4). Normes com és l'Orde 891/2004, d'1 de març, del Ministeri de Foment, per la qual s'actualitzen determinats articles del plec de Prescripcions Tècniques Generals per a Obres de Carreteres i Ponts, relatius a ferms i paviments, establixen aplicacions en què poden utilitzar-se materials granulars reciclats, àrids siderúrgics, subproductes i productes inerts de rebuig en les condicions establides en esta. La introducció d'estàndards de qualitat per a la utilització d'àrids reciclats en obres suposa per al constructor una major confiança a l'hora d'utilitzar àrids reciclats en compte dels naturals, cosa que deriva en una millora l'eixida del producte reciclat i un augment de les seues possibilitats d'ús en obres.



La conselleria competent en medi ambient fomentarà l'ocupació adequat dels àrids reciclats, i es difon entre els sectors implicats les prescripcions tècniques exigides en la normativa específica per a la utilització d'àrids reciclats en el sector de la construcció.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, associacions sectorials de construcció i empreses constructores.

Resultats a obtindre L'aplicació d'estàndards de qualitat d'àrid reciclats conferix seguretat al mercat i facilita la comercialització d'este tipus de material reciclable.

Indicadors associats Quantitat d'àrids reciclats utilitzats en obres de construcció.









5. Residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE)

Els residus d'aparells elèctrics i electrònics (RAEE) estan regulats pel Reial Decret 208/2005, de 25 de febrer, sobre aparells elèctrics i electrònics i la gestió dels seus residus, i pel Reial Decret 219/2013, de 22 de març, sobre restriccions a la utilització de substàncies perilloses en aparells elèctrics i electrònics. En estes normes la prevenció se centra en l'ecodisseny de productes de manera que es facilite el seu desmuntatge, reparació i reutilització i en l'obligació que els productors faciliten als gestors de residus la informació adequada per a identificar els distints components susceptibles de ser reutilitzats.



A partir de l'anàlisi de la situació actual de la generació i la gestió dels RAEE i basant-se en els objectius marcats per la legislació vigent en esta matèria, s'establixen dos tipus de mesures:

Mesures per al foment de la prevenció dels residus d'aparells elèctrics i electrònics (directes)

– Mesura 5.1. Promoure la reutilització dels aparells elèctrics i electrònics sencers i dels seus components, així com la reparació d'estos amb la finalitat d'allargar-ne la vida útil.



Mesures de suport a la prevenció dels residus d'aparells elèctrics i electrònics (indirectes)

– Mesura 5.2. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social sobre la correcta gestió dels RAEE.

– Mesura 5.3. Millora i manteniment de la dotació inicial de contenidors específics per a RAEE en ecoparcs.









Mesura 5.1. Promoure la reutilització dels aparells elèctrics i electrònics sencers i dels seus components, així com la reparació d'estos amb la finalitat d'allargar-ne la vida útil.





La conselleria competent en medi ambient promourà tant la reutilització d'aparells elèctrics i electrònics sencers com la dels seus components en bon estat, amb l'objecte de reduir la quantitat de RAEE generats. Es fomentarà la reparació d'aquelles unitats amb potencial per a seguir en ús, així com l'extracció i posterior posada en el mercat de components.

Esta mesura té un vessant clarament mediambiental, ja que es planteja com una via per a reduir la generació de RAEE, tant d'origen domèstic com d'origen industrial, però no pot oblidar-se el seu potencial generador de llocs de treball. És per això, que la conselleria competent en medi ambient, a més d'aplicar la legislació corresponent a fi d'autoritzar les activitats de reutilització d'AEE i participarà en la difusió de totes les accions que siguen necessàries per a consolidar el concepte de reutilització d'aparells elèctrics i electrònics entre els ciutadans de la Comunitat Valenciana.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, productors d'AEE, gestors de RAEE i ciutadans en general.

Resultats a obtindre Augment de la vida útil dels aparells elèctrics i electrònics que repercutirà en la disminució de la generació de RAEE.

Indicadors associats Quantitat d'AEE reutilitzats.









Mesura 5.2. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social sobre la correcta gestió dels RAEE.





La recent posada en marxa del nou model de gestió de RAEE a la Comunitat Valenciana requerix la col·laboració del ciutadà per a segregar en origen els RAEE procedents de les llars. Esta separació prèvia passa per un coneixement de la tipologia de RAEE que poden generar-se a les llars, les distintes opcions posades a la disposició del ciutadà per a l'entrega dels RAEE a través dels punts de venda, ecoparcs o altres punts d'entrega, així com l'abast del problema mediambiental que suposa la gestió incorrecta d'estos.



La conselleria competent en medi ambient fomentarà, en col·laboració amb els SIG autoritzats a la Comunitat Valenciana i de les entitats locals, campanyes de comunicació i sensibilització social amb l'objecte d'informar sobre el correcte ús dels aparells elèctrics i electrònics per a allargar-ne la vida útil, així com de la correcta gestió dels RAEE generats.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, productors d'aparells elèctrics i electrònics, SIG, entitats locals i ciutadans en general.



Resultats a obtindre Informació correcta als ciutadans respecte a la gestió de RAEE.

Indicadors associats Nombre de campanyes anuals realitzades.

Quantitat de RAEE arreplegats.









Mesura 5.3. Millora i manteniment de la dotació inicial de contenidors específics per a RAEE en ecoparcs.





En el context del conveni marc entre la conselleria competent en medi ambient i els sistemes integrats de gestió, la conselleria competent en medi ambient va facilitar la dotació inicial de contenidors específics per a l'arreplega de RAEE en ecoparcs proporcionant més contenidors a aquells ecoparcs que ho requerisquen amb posterioritat.



L'esforç de separació en origen dels RAEE per part de la ciutadania i la seua posterior entrega en els ecoparcs ha de tindre la continuïtat en la correcta classificació i depòsit en el punt d'entrega mencionat. Esta mesura permet adequar els ecoparcs a les exigències de qualitat dels residus que les operacions de reciclatge de RAEE sol·liciten. D'esta manera, es posa èmfasi en el valor que l'arreplega separada propícia com a força fonamental per al ple desplegament del sistema de gestió dels residus com a gestió de materials.

La conselleria competent en medi ambient proporcionarà models de contenidors o gàbies que maximitzen la segregació i faciliten l'arreplega i la gestió posterior dels RAEE en funció de del tipus d'ecoparc i de l'espai que es puga dedicar a la gestió dels RAEE.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, consorcis i entitats locals.

Resultats a obtindre Subministrament de contenidors per a RAEE en ecoparcs.

Indicadors associats Nombre de contenidors específics entregats en els ecoparcs de la Comunitat Valenciana.











6. Vehicles al final de la seua vida útil (VFU)

La disminució de la generació d'estos residus ha de basar-se no sols en un menor consum, sinó en la implantació de mesures de prevenció, disseny i producció compromeses amb el medi ambient. Així, la prevenció en la generació d'estos residus i en la perillositat dels seus components exigix principalment el compromís dels fabricants, que hauran de dissenyar els seus productes tenint en consideració l'efecte que estos tenen sobre el medi ambient una vegada convertits en residus. Respecte a açò, el Reial Decret 1383/2002, de 20 de desembre, sobre gestió de vehicles al final de la seua vida útil, establix obligacions per a fabricants de materials i equipaments, complementades amb la modificació introduïda posteriorment, relativa a la informació al consumidor sobre estos criteris de protecció del medi ambient i que hauran de ser presos en consideració tant en la fase de disseny i fabricació del vehicle com al final de la seua vida útil, a fi de garantir un correcte tractament ambiental.

A pesar de la dificultat d'actuació en l'àmbit autonòmic sobre estos aspectes, atés que la fabricació i comercialització de vehicles transcendix de l'àmbit de la Comunitat Valenciana, la Generalitat col·laborarà en la mesura de les seues possibilitats amb les administracions i els agents econòmics implicats per a assegurar el compliment d'estes obligacions, i es proposa, a més, l'objectiu següent:



Mesures per al foment de la prevenció dels vehicles al final de la seua vida útil (directes)

– Mesura 6.1. Foment de les operacions de reutilització de residus en els processos de descontaminació.





Mesura 6.1. Foment de les operacions de reutilització de residus en els processos de descontaminació.





El concepte de reutilització d'aquelles peces o components en bon estat que puguen ser posats en el mercat amb garanties de funcionament és una política de gestió de residus que la conselleria competent en medi ambient fomentarà amb l'objectiu de minimitzar al màxim els residus generats en els processos de descontaminació de vehicles al final de la seua vida útil.

L'efectiva implantació d'esta mesura passa per la firma d'acords voluntaris amb els agents econòmics implicats en la reutilització de components obtinguts dels vehicles al final de la seua vida útil, per un suport al desenrotllament de noves tecnologies que faciliten la reutilització d'un nombre més gran de components, així com un millor reciclatge dels seus materials i per la posada en marxa de polítiques que fomenten projectes de I+D+i, sobre l'ús de nous materials en la fabricació de components per a l'automoció que faciliten la seua posterior reutilització.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, instituts tecnològics i els CAT.

Resultats a obtindre Reducció de la quantitat de residus generats en els processos de descontaminació.

Indicadors associats Nombre d'acords firmats.

Quantitat de peces o parts dels VFU obtinguts en els processos de descontaminació destinats a la reutilització.







7. Pneumàtics fora d'ús (NFU)

Les mesures que es desenrotllen en relació amb els pneumàtics fora d'ús són els següents:

Mesures per al foment de la prevenció dels pneumàtics fora d'ús (directes)

– Mesura 7.1. Firma d'acords voluntaris amb els sistemes integrats de gestió autoritzats a la Comunitat Valenciana per a col·laborar en l'efectiva implantació de les mesures de prevenció previstes en els seus plans empresarials de prevenció.

– Mesura 7.2. Foment i difusió de les bones pràctiques en el manteniment dels pneumàtics i en la correcta conducció.

Mesures de suport a la prevenció dels pneumàtics fora d'ús (indirectes)

– Mesura 7.3. Foment d'estudis sobre possibles aplicacions dels materials obtinguts en els processos de tractament de NFU.





Mesura 7.1. Firma d'acords voluntaris amb els sistemes integrats de gestió autoritzats a la Comunitat Valenciana per a la col·laborar en l'efectiva implantació de les mesures de prevenció previstes en els seus plans empresarials de prevenció.





El Reial Decret 1619/2005, de 30 de desembre, sobre la gestió de pneumàtics fora d'ús, establix en l'article 3 que els productors de pneumàtics tenen l'obligació de presentar plans empresarials de prevenció en aquelles comunitats autònomes en què estiguen desenrotllant la seua activitat empresarial, bé directament, bé a través del SIG a què estiguen adherits.

La prevenció de la generació de NFU passa, sens dubte, per l'efectiva implantació de les mesures proposades pels mateixos fabricants de pneumàtics, l'estreta col·laboració amb els sistemes integrats de gestió que els representen i la difusió dels resultats obtinguts entre els agents econòmics integrants del circuit de gestió dels pneumàtics.

La conselleria competent en medi ambient procurarà la firma d'acords amb els sistemes integrats de gestió autoritzats a la Comunitat Valenciana en què s'establisquen canals i vies de col·laboració per a implantar les mesures proposades en els seus plans empresarials de prevenció.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient i SIG.



Resultats a obtindre Efectiva implantació de mesures de prevenció de plans empresarials de prevenció.

Indicadors associats Nombre d'acords firmats.

Nombre de mesures posades en marxa.









Mesura 7.2. Foment i difusió de les bones pràctiques en el manteniment dels pneumàtics i en la correcta conducció.





La conselleria competent en medi ambient promourà el foment i la difusió de les bones pràctiques relacionades amb l'adequat manteniment dels pneumàtics i amb una correcta conducció amb l'objecte d'allargar la vida útil dels pneumàtics i de previndre la generació de pneumàtics fora d'ús.

Esta mesura passa pel desenrotllament d'accions formatives i de sensibilització als usuaris de vehicles que es basaran en tres continguts fonamentals:

– Promoure la millora en la conducció dels vehicles, a fi d'evitar el desgast prematur dels pneumàtics, (frenades i acceleracions brusques, etc.).

– Promoció de la venda de pneumàtics recautxutats per mitjà de programes de divulgació als usuaris de camions, furgonetes i turismes, per ser en este orde de prioritat els majors productors de NFU.



– Desenrotllament d'un pla de comunicació en què s'explicaran els objectius, principals implicacions i normes d'actuació que suposa l'aplicació del Reial Decret 1619/2005 i el Decret 2/2003, de la Comunitat Valenciana.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, administracions públiques i ciutadans en general.



Resultats a obtindre Major conscienciació dels usuaris, agents econòmics i socials i Administracions Públiques en relació amb la problemàtica de generació dels NFU.

Indicadors associats Nombre d'activitats formatives.









Mesura 7.3. Foment d'estudis sobre possibles aplicacions dels materials obtinguts en els processos de tractament de NFU.





La conselleria competent en medi ambient ha de fomentar la busca de solucions tecnològiques per a l'allargament de la vida útil dels pneumàtics i promocionar aquells estudis d'innovació tecnològica orientats a la busca d'alternatives econòmicament viables per a la utilització dels productes obtinguts en la valorització material dels NFU, de manera que el mercat d'estos productes actue com a impulsor del reciclatge. Entre altres, es prestarà suport als usos dels NFU com a elements de subjecció de talussos de carreteres, esculls artificials, segellats d'abocadors, etc., i als dels materials obtinguts del reciclatge d'estos, com ara matalafs per al ramat, polímers termoplàstics, morters de ciment amb cautxú, etc., i es crea un marc d'aplicació que establisca la prevenció d'afeccions mediambientals.



En este sentit, la Generalitat fomentarà, a través de les administracions competents, l'ús de la pols de cautxú procedent del reciclatge de NFU com a material constituent de diversos productes, tant en obres privades com també en les obres públiques i, en particular, en les mescles bituminoses per a la construcció de carreteres, sempre que siga tècnicament i econòmicament possible.



Les actuacions a desenrotllar serien:

– Creació d'un grup de treball format per instituts tecnològics i fabricants de pneumàtics, per a una òptima transferència de la informació.



– Col·laboració amb organismes de normalització.

– Col·laboració amb organitzacions sectorials (fabricants i gestors de NFU).

– Proposta de projectes.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, instal·lacions implicades en el tractament de NFU, instituts tecnològics i universitats.

Resultats a obtindre Estudis d'aplicacions dels materials obtinguts de processos de tractament de NFU per a la seua posterior investigació i desenrotllament.

Indicadors associats Nombre de publicacions/estudis difosos entre els destinataris potencials de la Comunitat Valenciana.

Quantitats de NFU utilitzats en la formulació de mescles bituminoses per a la construcció de ferms en vies públiques.







8. Residus de piles i acumuladors

El Decret 106/2008, d'1 de febrer, sobre piles i acumuladors i la gestió ambiental dels seus residus, establix la prohibició de la comercialització de piles amb mercuri o cadmi, amb algunes excepcions, i el foment per a la investigació, comercialització i consum de piles i acumuladors amb millor rendiment ambiental i menor contingut en substàncies perilloses.

A partir de l'anàlisi de la situació actual de la generació i la gestió d'esta tipologia de residus i els objectius marcats per la legislació vigent en esta àmbit, s'establixen les mesures següents en matèria de residus de piles i acumuladors:

Mesures per al foment de la prevenció dels residus de piles i acumuladors (directes)

– Mesura 8.1. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social enfocades a la difusió de les bones pràctiques en l'ús de piles i acumuladors.





Mesura 8.1. Foment de campanyes de comunicació i sensibilització social enfocades a la difusió de les bones pràctiques en l'ús de piles i acumuladors.





La conselleria competent en medi ambient impulsarà campanyes de comunicació i sensibilització social amb l'objecte d'informar sobre l'ús adequat de piles i acumuladors, així com de la correcta gestió d'estos residus.

Estes campanyes es referiran a tots els tipus de piles i acumuladors posats en el mercat i informaran, entre altres, sobre els conceptes següents:

– Efectes potencials sobre la salut i el medi ambient de les substàncies contingudes en piles, acumuladors i bateries.

– Sistemes d'arreplega i reciclatge de què es disposen.

– Punts d'arreplega en què es poden depositar piles, acumuladors i bateries usats.

– Paper a exercir pels consumidors, en el tractament i reciclatge dels residus de piles i acumuladors, amb participació en la seua arreplega separada.

– Dret dels consumidors a l'entrega o devolució gratuïta de les piles, acumuladors i bateries usats.

– Significat cívic i l'obligació ecològica de no abandonar les piles, acumuladors i bateries usats, en particular els que tenen la característica de perillosos, en els fluxos de residus urbans no classificats.



– Significat del marcat de piles, acumuladors i bateries i dels símbols químics Hg, Cd i Pb.

– Mètodes per a retirar sense risc les piles dels aparells.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, entitats locals, productors de piles i acumuladors i ciutadans en general.

Resultats a obtindre Reduir el consum de les piles i acumuladors més perillosos, així com el consum total d'estos productes.

Indicadors associats Nombre de campanyes realitzades, dirigides als ciutadans.







9. Bioresidus

El PIRCV incorpora, com a annex 8, l'anàlisi dels bioresidus, i s'entenen com a tals, i d'acord amb el que establix la Directiva 2008/98/CE i la Llei 22/2011, de 28 de juliol, de 2011, de Residus i Sòls Contaminats, els residus biodegradables de jardins i parcs, residus alimentaris i de cuina procedents de llars, restaurants, servicis de restauració col·lectiva i establiments de consum al detall, i residus comparables procedents de plantes de transformació d'aliments.



A partir de l'anàlisi de la situació actual de la generació i gestió dels bioresidus i amb l'objecte d'assolir els objectius previstos en el Pla Integral de Residus i en la legislació vigent en matèria de residus es desenrotllen les següents següents:

Mesures per al foment de la prevenció de bioresidus (directes)

– Mesura 9.1. Foment de les campanyes de comunicació i sensibilització social en matèria de consum responsable d'aliments.

Mesures de suport a la prevenció de bioresidus (indirectes)

– Mesura 9.2. Promoció de la segregació en origen de la fracció orgànica (grans i mitjans productors de residus orgànics biodegradables).

– Mesura 9.3. Control de l'arreplega interna i externa dels residus (grans i mitjans productors de residus orgànics biodegradables).



– Mesura 9.4. Foment del compostatge comunitari i casolà.

– Mesura 9.5. Promoció de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus procedents de les llars particulars.







Mesura 9.1. Foment de les campanyes de comunicació i sensibilització social en matèria de consum responsable d'aliments.





Una de les actuacions a desenrotllar per la conselleria competent en medi ambient, els consorcis i les entitats locals emmarcada en el Programa de Divulgació i Informació Ciutadana és l'execució de campanyes de comunicació i sensibilització social relatives al consum responsable d'aliments i minimització del residu alimentari a les llars, a les escoles i a l'hostaleria.

La conselleria competent en medi ambient considera prioritari identificar les accions de sensibilització i divulgació pública com un element essencial en la prevenció de generació de bioresidus perquè constituïxen una útil ferramenta de difusió general del concepte de prevenció de residus.

Així doncs, l'execució de campanyes de comunicació i sensibilització està encaminada a fomentar el compliment del principi de jerarquia de residus, la prioritat de la qual és la prevenció de residus, i la responsabilitat del productor per mitjà de la informació i conscienciació ambiental, en este cas dels ciutadans i els professionals de l'hostaleria pel que fa als aliments que es rebutgen a les llars i a l'hostaleria.





Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, entitats locals i ciutadans en general.

Resultats a obtindre Reducció de la quantitat de bioresidus d'origen domèstic generats, així com la seua perillositat.

Indicadors associats Nombre de campanyes d'informació realitzades sobre prevenció de la generació de bioresidus i consum responsable.

Nombre d'entitats locals participants en les accions i campanyes de comunicació.









Mesura 9.2. Promoció de la segregació en origen de la fracció orgànica (grans i mitjans productors de residus orgànics biodegradables).





A pesar de no considerar-se una mesura estricta de prevenció, és d'especial importància fer referència a la recollida selectiva de la fracció orgànica biodegradable dels residus municipals procedents de productors grans i mitjans, que hi inclouen sectors com l'hostaler, mercats majoristes i municipals, hipermercats, centres educatius o centres hospitalaris.

Les accions de sensibilització són un element essencial de suport a la prevenció perquè constituïxen una útil ferramenta de difusió general del concepte de prevenció de residus.

Per això, és necessari potenciar els canals adequats per a impulsar la recollida selectiva en origen de la fracció orgànica produïda, i s'hi inclou, així mateix, una adequada gestió dels residus biodegradables procedents de jardins i zones verdes urbanes.

La promoció de la recollida selectiva de matèria orgànica de grans i mitjans productors es realitzarà:

– Controlant el depòsit i el trasllat intern dels residus així com el seu depòsit i entrega a gestors autoritzats.

– Subministrant i mantenint els equips d'arreplega de residus dins de l'edifici (mercat, centre educatiu, etc.).

– Promovent la difusió i formació en matèria de gestió de residus entre comerciants/empleats/educadors, etc.

– Instal·lant contenidors específics per a cada fracció de residu i identificar-los adequadament per mitjà d'etiquetes, cartells o colors.

· Un contenidor per a matèria orgànica, que haurà d'emmagatzemar-se en zones ben ventilades, ordenades i netes.

· Un contenidor per a fracció de resta.



Agents implicats Grans i mitjans productors de residus orgànics.

Resultats a obtindre Augment de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus produïts per grans i mitjans productors.

Indicadors associats Nombre de grans/mitjans productors que implanten recollida selectiva de bioresidus.

Quantitat de fracció orgànica arreplega en els contenidors habilitats.









Mesura 9.3. Control de l'arreplega interna i externa dels residus (grans i mitjans productors de residus orgànics biodegradables).





L'èxit de la implantació d'un pla de recollida selectiva de la fracció orgànica biodegradable de residus per a grans i mitjans productors requerix necessàriament un exhaustiu control dels fluxos de residus que es generen en el mateix centre o establiment, s'hi inclouen els trasllats interns, i quan ixen d'este.

Per a això, és imprescindible disposar de personal especialitzat, convenientment format, i responsable d'este control. Es fomentarà la realització d'actuacions relatives al control de fluxos de residus orgànics que hauran de ser promogudes pel propietari del comerç, per la direcció del centre educatiu, mercat municipal, grans supermercats, complexos hospitalaris, etc.

Així mateix, s'haurà de contractar o designar una persona com a responsable del control del trasllat intern i del depòsit dels residus orgànics i la fracció de resta, en els diferents contenidors que s'han habilitat en el magatzem o zona de residus.

Es controlarà el grau d'ompliment dels contenidors a fi d'estimar i controlar la generació de residus que té lloc en el mercat, centre educatiu, hospital o centre productor. A més es portarà un control de les incidències (mala segregació de residus, desbordament de contenidors...) i es controlarà la gestió externa de la fracció orgànica dels residus generats.



Agents implicats Grans i mitjans productors de residus orgànics.

Resultats a obtindre Garantir la recollida selectiva de la fracció orgànica per mitjà d'un adequat control de l'arreplega interna i externa dels grans productors.

Indicadors associats Quantitat de fracció orgànica arreplegada en els contenidors habilitats.









Mesura 9.4. Foment del compostatge comunitari i casolà.





El compostatge domèstic encara que no es considera estrictament una Mesura de prevenció, sinó de reciclatge material, contribuïx en la pràctica a la reducció efectiva de les quantitats arreplegades i gestionades dels residus orgànics biodegradables en l'àmbit municipal d'arreplega de residus urbans.

La pràctica del compostatge domèstic per part dels ciutadans permet un tractament i valorització de les restes alimentàries i vegetals en el punt de generació (in situ), que presenta, entre altres, els avantatges següents:

– Reduïx les necessitats de transport de residus, cosa que és especialment interessant en les zones de població dispersa.

– Acosta el cicle de vida del «recurs-residu-recurs» al generador del residu i usuari del producte reciclat, s'incrementa la consciència ambiental i es millora la qualitat del producte final obtingut; el compost.



– Permet vincular el compostatge a possibilitats de millorar l'eficiència del metabolisme urbà per mitjà de la creació d'horts urbans i escolars, amb incorporació de nous impactes positius d'índole cultural i social a la gestió de bioresidus.

Hi ha diferents formes de promoció del compostatge casolà, especialment en funció de la tipologia del territori i les vivendes, i encara que es recomana la tutela de l'Administració Local en totes estes, s'hi pot diferenciar:

– La promoció del compostatge en vivendes individuals, com a mode de gestió, especialment en zones rurals amb població dispersa, amb possibilitat de disposar de fracció vegetal i de sòl en què utilitzar el compost com a esmena orgànica per a millorar les seues característiques.

– El foment del compostatge comunitari en centres educatius, centres cívics, comunitats, etc., com a forma de gestió de la fracció orgànica biodegradable per a la seua posterior aplicació al sòl, especialment en aquells municipis amb un marcat caràcter rural.



Agents implicats Ciutadans en general.

Resultats a obtindre Millora en la gestió dels residus en àrees rurals.

Indicadors associats Nombre d'habitants que practica el compostatge domèstic.











Mesura 9.5. Promoció de la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus procedent de les llars particulars.





Com a complement a la promoció de la segregació en origen de la fracció biodegradable generada per grans i mitjans productors de residus orgànics inclosa en este capítol, es considera necessari establir mesures de referència relatives a la recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals procedent de les llars particulars.



Com ja s'ha comentat amb anterioritat, és d'especial importància el foment de la recollida selectiva dels residus orgànics biodegradables, ja que constituïx un dels eixos vertebrals del PIRCV, i té la finalitat de previndre la generació i millorar l'abast i la qualitat de la recollida selectiva de la matèria orgànica.

Així mateix, la implantació de sistemes d'arreplega de residus orgànics biodegradables d'origen domèstic que reduïsquen la presència d'elements impropis, per a assegurar un correcte tractament final.



Agents implicats Conselleria competent en medi ambient, consorcis, entitats locals i ciutadans en general.



Resultats a obtindre Millora en la gestió dels residus orgànics biodegradables d'origen domèstic, i es reduïxen els fenòmens fermentatius, tant aeròbics com anaeròbics.

Disminució dels costos associats al tractament final de la fracció orgànica biodegradable.



Indicadors associats Quantitat de bioresidus arreplegats separadament procedents de les llars particulars.

Quantitat de compost de recollida selectiva produït en les plantes de tractament.

Mapa web